Artiip napisał/a:WuWu84, jeżeli za krótki cykl wydawniczy przeszkadza to zawsze możesz przesiąść się na Debiana
mygosia napisał/a:Teraz bym chciała mocno odświeżyć system - jednak od 4, czy 5 lat mam ten sam /home - i pełno śmieci tam.
jiro napisał/a:ale w czym problem? zostawiasz ustawienia na /home programów ktore potrzebujesz, a pozostale rzeczy czyscisz :) przy instalacji nie formatujesz tej partycji tylko ja montujesz jako /home. ustawienia masz zachowane, home czysty i system swiezy. :)
K-5 + Unlimited | MZ-7 + A50/1.7| Fisza, Pentacon Prakticar 28/2.8 (PK), Sy 85/1.4, TA2 90/2.5(macro) + TA2 TC2x, TA2 SP 35-210/3.5-4.2(makro), | S5IS
mygosia napisał/a:jiro napisał/a:ale w czym problem? zostawiasz ustawienia na /home programów ktore potrzebujesz, a pozostale rzeczy czyscisz :) przy instalacji nie formatujesz tej partycji tylko ja montujesz jako /home. ustawienia masz zachowane, home czysty i system swiezy. :)
No nie do końca. Bo "systemowe" rzeczy też tam są. Kiedyś próbowałam zmienić uwierzytelnienie hasła autoryzacji [czy jakoś tak], które codziennie rano musze wpisywać [odkąd kiedyś w czasie instalacji podałam nowe hasło roota, a home został stary ze starym hasłem]. I hgw gdzie toto siedzi. Poza tym - w homie są ustawienia nie tylko tych aplikacji, które instaluje, ale też ubuntowskie - jak mam rozróżnić jedne od drugich? Aby mieć wszystko nowe? I nie skasować czegoś, czego nie chcę kasować?
Przykłady - .blueproximity .etwolf .gnupg .gvfs itp itd - kasować, czy nie?
Nie chcę mieć homa ze starymi ustawieniami systemu. Chcę mieć homa z nowymi ustawieniami, a mieć tylko np. gaijma z kontaktami i historią, operę z zakładkami itp.
Czy nie?
WuWu84 napisał/a:/home po prostu nie ruszałem. Podczas instalacji wskazywałem starą partycje /home jako katalog domowy dla nowej instalacji bez formatowania (jest taka możliwość w instalatorach Ubuntu i Debiana). Przenoszenie ukrytych plików robiłem jeszcze przed instalacją nowego systemu - najwygodniej z konsoli bez środowiska graficznego, utworzenie folderu i przeniesienie wszystkich ukrytych katalogów to dwie komendy, a nie będzie się pluł, że jakiś plik jest w użyciu. Jeśli nie masz innego dysku to tylko przenieś ukryte foldery do jednego folderu w /home jeśli masz miejsce, co by Ci instalator nie namieszał i po instalacji przenosisz ustawienia tylko tych programów które Ci potrzeba.
Mi tak było wygodniej gdy chciałem zobaczyć jak wygląda nowy system tak jak go twórcy obmyślili i tylko wracałem do tych ustawień, które chciałem. Poza tym było to znacznie szybsze niż kopiowanie raz jeszcze całego katalogu domowego z gigabajtami RAWów i skanów w tiffach. Kopie katalogu domowego i tak mam na drugim kompie przez rsynca.
Minolta XG-M | X-500 | X-300 || Rokkor 55/1.7 | Rokkor-X 50/1.7 | Rokkor 45/2
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:Nie ma w Linuksie żadnego narzędzia do migracji systemu?
jiro napisał/a:tylko po co przenosic ustawienia programów ktrorych juz mozesz nie miec? to bez sensu, bo to podwojna robota. :)
a opcja samego podmontowania /home istnieje w kazdej dystrybcuji... chocby z poziomu edycji 'fstab'
K10D, T90/2.8, S10-20/4-5.6, A50/1.7, M135/3.5, T70-200/2.8, S17-50/2.8
Artiip napisał/a:zrobić kopie/backup całego home
WuWu84 napisał/a:/home po prostu nie ruszałem. Podczas instalacji wskazywałem starą partycje /home jako katalog domowy dla nowej instalacji bez formatowania
WuWu84 napisał/a:Jeśli nie masz innego dysku to tylko przenieś ukryte foldery do jednego folderu w /home jeśli masz miejsce, co by Ci instalator nie namieszał i po instalacji przenosisz ustawienia tylko tych programów które Ci potrzeba.
jiro napisał/a:wywalasz prawie wszystko tak naprawd
jiro napisał/a:(ale usuwaj to np. z ubuntu odpalonego z plyty(masz pewnosc ze nic na nowo sie nie utworzy))
jiro napisał/a:inuksie konieczna jest znajomosc konsoli, dzieki temu naprawde mozna ulatwic sobie zycie...
Cytatpierwsza instalacja zajela mi blisko 2 godziny, ale kolejne robilem juz w 10 minut).
Wrzesień 2009, ale chyba cały czas jest aktualne: https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats/MP3sołtys napisał/a:Ostatnio czyli kiedy? Piszesz o Ubuntu?
Z jakiego powodu chciałeś instalować system do którego wkrótce skończy się support producenta?pjak napisał/a:Lapek był zrobiony po win 7, a ja uparcie chcialem xp
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
E tam wkrotce od razu:CytatZ jakiego powodu chciałeś instalować system do którego wkrótce skończy się support producenta?
K10D, T90/2.8, S10-20/4-5.6, A50/1.7, M135/3.5, T70-200/2.8, S17-50/2.8
Zużycie prądu (a więc też i wydzielanie ciepła) może trochę wzrosnąć po dołączeniu się do programu.ggdh napisał/a:To takie procki, a liczyc w http://pentax.org.pl/view...8c1eaf94405341a lub w http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=10111 to nie ma komu??
Ano faktycznie przedłużyli proces reanimacji staruszka. A do 2014 to już pewnie wyjdzie pierwszy SP do Windowsa 8 :)ggdh napisał/a:E tam wkrotce od razu:
http://www.informationwee...stems/208800494
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
LDevil napisał/a:Wrzesień 2009, ale chyba cały czas jest aktualne: https://help.ubuntu.com/community/RestrictedFormats/MP3
Nie wiem czy to takie śmieszne jak w nowo zainstalowanym systemie nie działają mp3jki i trzeba googlać żeby działały.WuWu84 napisał/a:ROFL, a więc o to Ci chodzi
LDevil napisał/a:Nie wiem czy to takie śmieszne jak w nowo zainstalowanym systemie nie działają mp3jki i trzeba googlać żeby działały.WuWu84 napisał/a:ROFL, a więc o to Ci chodzi
ale przynajmniej można guglaćLDevil napisał/a:Nie wiem czy to takie śmieszne jak w nowo zainstalowanym systemie nie działają mp3jki i trzeba googlać żeby działały.
jesteś pewienLDevil napisał/a:Windows przychodzi przecież zainstalowany z komputerem
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();