No tak trzeba by doprecyzować .
Więc tak K-r fajny ale kobyła podobna wielkością do K100D Super którą miałem (miał wszystko co mi potrzeba i to świetny aparat był) i jak pamiętam nie chciało mi się go ze sobą targać. Więc i z K-r nie będzie inaczej.
No tak E-420 też odpada bo "kobyła" choć najmniejszy z lustrzanek.
Pozatym najbardziej zależy mi na większej matrycy bo lubię "maziać" za głębią ostrości
naprawdę bardzo to lubię.
. Bardzo na plus NX100 i NX10 są i będą obiektywy .
Dodatkowo bardzo ale to bardzo lubię kadrować przez wizjer a nie w stylu żywych trupów
Dlatego nawet gdybym kupił coś bez wizjera to do zabawy z obiektywami M42 byłbym w stanie zakupić LCD Viewfinder .
No jest jeszcze coś co może spowodować że przychyliłbym się ostatecznie do zakupu NEXa-3.
Jest to mianowicie jego odchylany ekran.
A przydałby mi się bardzo ten aparacik z tym ekranem +jakiś obiektywik lustrzany z ustawioną ostrością na 25m do obserwowania przestrzelin na tarczy (jako że uprawiam ten właśnie sport robiłby przy okazji za lunetę obserwacyjną z możliwością rejestracji kolejności układania się strzałów co by się przydało znowu do późniejszej analizy).
Taki zestawik z obiektywem np 300mm po cropie dawałby już 450mm do tego zoom cyfrowy chyba w Sony to nawet 10x .Wszystko razem na malutkim statywie z odchylonym do góry wyświetlaczem było by bardzo ale to bardzo wygodne do obserwacji dziurek w tarczy.
Czyli na placu boju pozostałby z NXów 100-ka i 10-ka a między nimi NEX (dokładnie w takiej kolejności). Dodatkowo boję się też koloru zielonego w obrazach NEXa (został w testach opisany jako kapuściany (nie podoba mi się to bardzo nawet)).
Na 100% nie będę chciał też żadnych obiektywów typu zoom tylko stałki a w zasadzie tylko jedna płaska stałka z AF prawie zawsze przypięta do body) a od czasu do czasu jakiś M42.
Więc co brac mając takie wytyczne? NX100 czy NEX a może jednak chodzący za mną NX10 ? Tylko z tym zabieraniem go będzie kłopot. A może całkowicie z zabierania tych aparatów w teren zrezygnować i dodatkowo zamiast C5050 kupić np EX1 i to jego zabierać gdzie się da a w domuz NX10 buszować
W Matarni w Euro i Media byłem w ostatnich 2 tygodniach po 2x