DMG  Dołączył: 21 Maj 2011
Jak to jest z tym PTTL?
Witam wszystkich.
Nie wiem czy to mój GX20 oszukuje z lampą czy też może ja czegoś nie rozumiem?
Ustawiam tryb AV, przesłonę np 8 i robię zdjęcia z lampą. Aparat pokazuje czas synchronizacji 1/50 ale część zdjęć jest zrobiona przy czasie o wiele dłuższym np 1/10. Do tej pory sądziłem, że aparat powinien sterować mocą błysku przy zadanej przesłonie i czasie ekspozycji ale wygląda, że jest inaczej. Zdjęcia są zawsze naświetlone poprawnie ale efekty rozmycia ruchu bywają czasem denerwujące.
Takich efektów nie miałem z GX1L i korus nigdy nie schodził poniżej czasu synchronizacji a raczej ustawiał krótsze czasy kiedy warunki na to pozwalały.
Dzieje się tak samo przy wewnętrznej jak i zewnętrznej lampie z PTTLem.
Zauważyłem też, że po zmianie obiektywu aparat ustawia na tym samym trybie AV
inny czas synchronizacji np 1/80 po czym i tak zdjęcia wychodzą z czasem dłuższym od pokazywanego.
Czy to taka "uroda" systemu PTTL czy może coś nie tak z aparatem?

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=32887 troszkę masz o P-TTLu

zobacz jak wygląda sprawa na manualu czy też tak się dzieje, być może to tylko uroda trybu AV - z resztą zaraz wyjmę z szafy GX-10 i zobaczę czy też tak mam...

[ Dodano: 2011-05-21, 16:33 ]
DMG napisał/a:
Ustawiam tryb AV, przesłonę np 8 i robię zdjęcia z lampą. Aparat pokazuje czas synchronizacji 1/50 ale część zdjęć jest zrobiona przy czasie o wiele dłuższym np 1/10.

DMG napisał/a:
zdjęcia wychodzą z czasem dłuższym od pokazywanego.

znaczy że na wyświetlaczu (górnym) masz podany czas 1/50 a jak przyjdzie co do czego to aparat robi zdjęcie i w EXIFie masz czasy dłuższe ? bo nie do końca rozumiem problem - u mnie jak ustawię przysłonę na 8 to dobiera czas np 1/50 albo 1/180 i taka jest potem w danych EXIF...

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
tak ma , kx/kr maja tak samo . W manualu jak ustawisz krutszy czas i przyslone jaka tam chcesz - aparat dostosuje moc blysku . To taki myk programowy , pozostaje tylko manual bo inaczej automat ustawia najdluzszy mozliwy czas ( nawet 1/20 czy cos kolo tego ) i najwieksza mozliwa przyslone , w trybie sport ustawia 1/180 i nawieksza przyslone , w trybie tv mozesz zmienic czas ale przyslona dalej jest najwieksza ... :->

arQ napisał/a:

zobacz jak wygląda sprawa na manualu czy też tak się dzieje, być może to tylko uroda trybu AV - z resztą zaraz wyjmę z szafy GX-10 i zobaczę czy też tak mam...

Na manualu jest tak jak ustawię i jak chcę - to zaleta manuala :-)

arQ napisał/a:
znaczy że na wyświetlaczu (górnym) masz podany czas 1/50 a jak przyjdzie co do czego to aparat robi zdjęcie i w EXIFie masz czasy dłuższe ? bo nie do końca rozumiem problem - u mnie jak ustawię przysłonę na 8 to dobiera czas np 1/50 albo 1/180 i taka jest potem w danych EXIF...

Tak, po ustawienu patametrów pokazuje wartość 1/50 a zdjęcia robi zmieniając czas jak mu tam pasuje. Wolałbym, żeby sterował raczej mocą lampy a czas tylko skracał.
Przy 1/10 albo 1/15 czasem wychodzą niezłe efekty ale wolałbym, zeby raczej zamroził ruch a nie rozmazywał postaci.
Być może jest jakaś opcja w ustawieniach menu, która steruje takim a nie innym zachowaniem ale jakoś nie mogę jej znaleźć.

[ Dodano: 2011-05-21, 17:14 ]
nazirus2411 napisał/a:
tak ma , kx/kr maja tak samo . W manualu jak ustawisz krutszy czas i przyslone jaka tam chcesz - aparat dostosuje moc blysku . To taki myk programowy , pozostaje tylko manual bo inaczej automat ustawia najdluzszy mozliwy czas ( nawet 1/20 czy cos kolo tego ) i najwieksza mozliwa przyslone , w trybie sport ustawia 1/180 i nawieksza przyslone , w trybie tv mozesz zmienic czas ale przyslona dalej jest najwieksza ... :->

To kiepsko, nie mogli tego czasu zostawić w spokoju? Cóż, będę musiał przyzwyczaić się do manuala.

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
Pytanie - dlaczego mam nieostre zdjecia z lampa - jest najczesciej zadawanym pytaniem w stosunku do kr/kx , ludzie dziwia sie dlaczego maja nieostre zdjecia z urodzin cioci a kolega z nikonem ma zylete :shock: Padaja rozne madre odpowiedzi , delikwenta wysyla sie na kursy fotografi itd ... 8-)
A odpowiedz jest bardzo prosta - to pentax zafundowal takie oprogramowanie ktore poczatkujacym utrudnia zycie dosyc skutecznie :mrgreen: Dla kogos kto nie ma pojecia o fotografi wyjsciem jest tylko i wylacznie uzywanie programu sport z lampa . W sumie to dosyc sprytne z strony pentaxa , ucz sie synku manuala i wogole fotografi a jak sie nauczysz to zapragniesz k7/k5 ... i interes sie kreci :-B

[ Dodano: 2011-05-21, 17:34 ]
a na jakims zagrabanicznym forum nawet dowiedzialem sie ze najlepiej podbic iso do 1600/3200 i wtedy sa ostre zdjecia :mrgreen:

DMG napisał/a:
Tak, po ustawienu patametrów pokazuje wartość 1/50 a zdjęcia robi zmieniając czas jak mu tam pasuje.

a jakbyś po wzięciu parametrów czas/przysłona zablokował ekspozycję przyciskiem AE-L ?

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Myślę, że wiem w czym leży problem. Aparat wydłuża czas do np 1/10 ponieważ trwa ładowanie się lampy i nie jest gotowa do błysku. Kiedy jest naładowana, czas jest ustawiany dobrze, czyli np 1/50, ale w trakcie ładowania wydłuża czas, aby naświetlić poprawnie zdjęcie bez lampy.
W przypadku lampy wbudowanej można zablokować wyzwolenie migawki gdy lampa jest nienaładowana. Niestety, używając lampy zewnętrznej jest to niemożliwe. Dlatego należy uważać, kiedy lampa jest naładowana i dopiero wtedy robić zdjęcie.
Pozdrawiam

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
Pentax wykorzystuje jak najbardziej światło zastane stąd długie czasy, a lampa ma grać rolę dodatku, Nikon zaś skraca czas maksymalnie by nie rozmazać zdjęcia

arQ napisał/a:
a jakbyś po wzięciu parametrów czas/przysłona zablokował ekspozycję przyciskiem AE-L ?

Raczej nic z tego.
Poczytałem trochę manual i oto co znalazłem:
Using the Flash in Tv (Shutter Priority) Mode
- When taking a moving subject, you can use the flash to change the blur
effect.
- Within the shutter speed limit of “1/180” sec or slower, you can use the built-in
flash for shooting.
- The aperture value automatically changes according to the ambient
brightness.

Using the Flash in Av (Aperture Priority) Mode
- You can set the desired aperture to take a flash photograph when you want
to change the depth of field or shoot a subject farther away.
- The shutter speed automatically changes with the ambient brightness.
- The shutter speed shifts automatically anywhere from 1/180 sec. to a slow (tu chyba błąd)
shutter speed that reduces camera shake. The slowest shutter speed
depends on the focal length of the lens in use.

Niestety nie ma opcji skracania czasu a raczej odwrotnie.
Rzeczywiście czas synchronizacji zależy od ogniskowej obiektywu ale też i od
jego jasności np.
SMC-A 50mm 1,7 ustawia czas 1/180
kit 18-55 na f50 - 1/60
DA 35mm f2,4 - 1/50
Wynika z tego, że trzeba korzystać z jasnego szkła i systemowej lampy z funkcją HS
albo kupić lampę bez PTTLa

Są jeszcze opcje w menu Program Line, których nie próbowałem i nie wiem czy mają jakiś wpływ na współpracę z lampą.
Dotychczas miałem ustawione na Depth i może to było przyczyną kłopotów czasami.

DMG, sprawdź jak to jest z ładowaniem lampy.
Mój GX-20 ustawia czas dobrze, i wydłuża go tylko przy ładowaniu lampy.
Czas migawki zależy tylko od użytej ogniskowej(oczywiście zależy także od warunków zewnętrznych, tzn jeśli jest dużo światła to też skróci czas), nie ma wpływu na to jasność obiektywu. Aparat dobierając czas używa tzw czasu bezpiecznego, czyli odwrotność ogniskowej(w tym przypadku ekwiwalentu). Czyli np dla 100mm ustawia czas 1/160, a dla 16mm 1/30.
Pozdrawiam

Pawelzqx napisał/a:
Myślę, że wiem w czym leży problem. Aparat wydłuża czas do np 1/10 ponieważ trwa ładowanie się lampy i nie jest gotowa do błysku. Kiedy jest naładowana, czas jest ustawiany dobrze, czyli np 1/50, ale w trakcie ładowania wydłuża czas, aby naświetlić poprawnie zdjęcie bez lampy.
W przypadku lampy wbudowanej można zablokować wyzwolenie migawki gdy lampa jest nienaładowana. Niestety, używając lampy zewnętrznej jest to niemożliwe. Dlatego należy uważać, kiedy lampa jest naładowana i dopiero wtedy robić zdjęcie.
Pozdrawiam

Pewnie masz rację. Czasami mam problem z ciężkim palcem i nie zawsze lampa nadąża :-)
Zauważyłem też, że po naciśnięciu migawki do połowy nawet przy naładowanej lampie następuje krótki skok z ustawionej wartości na dłuższy czas i z powrotem do poprzednich ustawień. Może zbyt szybkie naciskanie spustu powoduje, że aparat nie nadąża.

[ Dodano: 2011-05-21, 23:41 ]
Pawelzqx napisał/a:
DMG, sprawdź jak to jest z ładowaniem lampy.
Mój GX-20 ustawia czas dobrze, i wydłuża go tylko przy ładowaniu lampy.
Czas migawki zależy tylko od użytej ogniskowej(oczywiście zależy także od warunków zewnętrznych, tzn jeśli jest dużo światła to też skróci czas), nie ma wpływu na to jasność obiektywu. Aparat dobierając czas używa tzw czasu bezpiecznego, czyli odwrotność ogniskowej(w tym przypadku ekwiwalentu). Czyli np dla 100mm ustawia czas 1/160, a dla 16mm 1/30.
Pozdrawiam

Możesz nie wierzyć ale przed chwilą sprawdziłem z kitem i smc-a 50mm w tym samym ciemnym pokoju i czasy były różne na tej samej ogniskowej.
Pozdrawiam

DMG, co do czasu, to w obiektywach smc-a nie masz elektroniki która przekazuje informacje do ogniskowej do body, a w takim przypadku aparat ustawia czas 1/180.

Co do skoku wartości czasu przy wciskaniu spustu do połowy. Czy występuje to wtedy kiedy aparat używa wspomagania autofokusa? Bo wtedy lampa się lekko rozładowuje i jest taki króciutki skok wartości. Jeśli nie, to ten przypadek jest niepokojący, bo takich przypadłości u siebie nie znalazłem(skok wartości pojawia się tylko przy wspomaganiu AFu).
Pozdrawiam

Pawelzqx , masz rację. Sprawdziłem z DA 35mm i ustawia ten sam czas co 35mm na kicie.
Tak, to chyba jest skok wartości przy wspomaganiu.

Na innym forum uzyskałem właśnie krótką i rzeczową poradę i pozwolę sobie na jej zacytowanie :
"aparat w trybie AV tak dobiera czas jak by w ogóle nie było lampy. Jak chcesz mieć na sztywno ustawiony czas i przesłonę to rób w trybie M. P-ttl doświetli zgodnie ze swoimi obliczeniami"
Dodam jeszcze, że tak jak to było powiedziane wcześniej, po włączeniu lampy i w trybie np AV czas ustawiany jest automatycznie w stosunku do aktualnej ogniskowej aparatu.
Przy kicie będzie to od 1/30 do 1/80. Wystarczy więc zapamiętać ten czas jako podstawę ustawień i przejść na tryb M. Zmieniając czas albo przysłonę łatwo zapanujemy nad tym co i jak będzie widoczne na zdjęciu.
To zdecydowanie najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie problemu z ujarzmieniem PTTL.
Pozdrawiam

DMG napisał/a:
To zdecydowanie najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie problemu z ujarzmieniem PTTL.

albo kupno lampy z własną automatyką :mrgreen:

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Cytat
A odpowiedz jest bardzo prosta - to pentax zafundowal takie oprogramowanie ktore poczatkujacym utrudnia zycie dosyc skutecznie

a wiesz jak jest w nikonie w trybie A? praktycznie 1/60 i basta a to wcale nie gwarantuje ani zamrozenia czegokolwiek ani braku poruszenia

Odpowiedz wiec jest jeszcze prostsza priorytet przesłony nie jest dobrym trybem do pracy z lampą
Ludzie biadolą że chcą mieć kontrole nad czasem i przesłoną i na dodatek blysnać lampa systemową a za wszelką cenę unikają trybu który to gwarantuje (M) Nie ma to jak szukać rozwiązań naokoło ;-)

gregorisan  Dołączył: 10 Kwi 2009
joker333 napisał/a:
Ludzie biadolą że chcą mieć kontrole nad czasem i przesłoną i na dodatek blysnać lampa systemową a za wszelką cenę unikają trybu który to gwarantuje (M) Nie ma to jak szukać rozwiązań naokoło

I problem rozwiązany :-P

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
joker333 napisał/a:
Nie ma to jak szukać rozwiązań naokoło
Jest prostsze rozwiązanie: kupić Pentax-a i cieszyć się trybem TAv. :evilsmile:

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
jack napisał/a:
kupić Pentax-a i cieszyć się trybem TAv.

Kupić odpowiedniego Pentax'a i cieszyć się trybem TAv.

daśko napisał/a:
jack napisał/a:
kupić Pentax-a i cieszyć się trybem TAv.

Kupić odpowiedniego Pentax'a i cieszyć się trybem TAv.

I to ma być pełna kontrola? GX20 też ma tryb TAv ale nie lubię kiedy aparat
decyduje o czymś za moimi plecami nawet jeśli to tylko ISO.
O ile wiem to w trybie M lampa z PTTL nie wali nagle pełną mocą a dalej działa jakaś część
jej automatyki.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Cytat
O ile wiem to w trybie M lampa z PTTL nie wali nagle pełną mocą a dalej działa jakaś część
jej automatyki.

nie bardzo rozumiem :roll:
błyśnie tyle ile "zabraknie" z tego co ustawiłeś

Skocz do: