DMG napisał/a:Ustawiam tryb AV, przesłonę np 8 i robię zdjęcia z lampą. Aparat pokazuje czas synchronizacji 1/50 ale część zdjęć jest zrobiona przy czasie o wiele dłuższym np 1/10.
DMG napisał/a:zdjęcia wychodzą z czasem dłuższym od pokazywanego.
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
smiena 8Ds , mir 17-50/2.8
arQ napisał/a:
zobacz jak wygląda sprawa na manualu czy też tak się dzieje, być może to tylko uroda trybu AV - z resztą zaraz wyjmę z szafy GX-10 i zobaczę czy też tak mam...
arQ napisał/a:znaczy że na wyświetlaczu (górnym) masz podany czas 1/50 a jak przyjdzie co do czego to aparat robi zdjęcie i w EXIFie masz czasy dłuższe ? bo nie do końca rozumiem problem - u mnie jak ustawię przysłonę na 8 to dobiera czas np 1/50 albo 1/180 i taka jest potem w danych EXIF...
nazirus2411 napisał/a:tak ma , kx/kr maja tak samo . W manualu jak ustawisz krutszy czas i przyslone jaka tam chcesz - aparat dostosuje moc blysku . To taki myk programowy , pozostaje tylko manual bo inaczej automat ustawia najdluzszy mozliwy czas ( nawet 1/20 czy cos kolo tego ) i najwieksza mozliwa przyslone , w trybie sport ustawia 1/180 i nawieksza przyslone , w trybie tv mozesz zmienic czas ale przyslona dalej jest najwieksza ...![]()
smiena 8Ds , mir 17-50/2.8
DMG napisał/a:Tak, po ustawienu patametrów pokazuje wartość 1/50 a zdjęcia robi zmieniając czas jak mu tam pasuje.
Samsung GX-20+grip| Pentax MZ-7 | Pentax DA 16-45 f4 | Pentax FA 50 f1.4 | Sigma 70-300 f4-5.6 APO | Pentax AF 540 FGZ
http://pawelzqx.digart.pl/
K-x i kit
arQ napisał/a:a jakbyś po wzięciu parametrów czas/przysłona zablokował ekspozycję przyciskiem AE-L ?
Samsung GX-20+grip| Pentax MZ-7 | Pentax DA 16-45 f4 | Pentax FA 50 f1.4 | Sigma 70-300 f4-5.6 APO | Pentax AF 540 FGZ
Pawelzqx napisał/a:Myślę, że wiem w czym leży problem. Aparat wydłuża czas do np 1/10 ponieważ trwa ładowanie się lampy i nie jest gotowa do błysku. Kiedy jest naładowana, czas jest ustawiany dobrze, czyli np 1/50, ale w trakcie ładowania wydłuża czas, aby naświetlić poprawnie zdjęcie bez lampy.
W przypadku lampy wbudowanej można zablokować wyzwolenie migawki gdy lampa jest nienaładowana. Niestety, używając lampy zewnętrznej jest to niemożliwe. Dlatego należy uważać, kiedy lampa jest naładowana i dopiero wtedy robić zdjęcie.
Pozdrawiam
Pawelzqx napisał/a:DMG, sprawdź jak to jest z ładowaniem lampy.
Mój GX-20 ustawia czas dobrze, i wydłuża go tylko przy ładowaniu lampy.
Czas migawki zależy tylko od użytej ogniskowej(oczywiście zależy także od warunków zewnętrznych, tzn jeśli jest dużo światła to też skróci czas), nie ma wpływu na to jasność obiektywu. Aparat dobierając czas używa tzw czasu bezpiecznego, czyli odwrotność ogniskowej(w tym przypadku ekwiwalentu). Czyli np dla 100mm ustawia czas 1/160, a dla 16mm 1/30.
Pozdrawiam
DMG napisał/a:To zdecydowanie najprostsze i najskuteczniejsze rozwiązanie problemu z ujarzmieniem PTTL.
CytatA odpowiedz jest bardzo prosta - to pentax zafundowal takie oprogramowanie ktore poczatkujacym utrudnia zycie dosyc skutecznie
kilka puszek kilka słoików i jeden flakon
PF
joker333 napisał/a:Ludzie biadolą że chcą mieć kontrole nad czasem i przesłoną i na dodatek blysnać lampa systemową a za wszelką cenę unikają trybu który to gwarantuje (M) Nie ma to jak szukać rozwiązań naokoło
GX-20 | 17-50/2.8 | 90/2.8 | 48 AF-1 |
enjoy the silence
Jest prostsze rozwiązanie: kupić Pentax-a i cieszyć się trybem TAv.joker333 napisał/a:Nie ma to jak szukać rozwiązań naokoło
jack napisał/a:kupić Pentax-a i cieszyć się trybem TAv.
daśko napisał/a:jack napisał/a:kupić Pentax-a i cieszyć się trybem TAv.
Kupić odpowiedniego Pentax'a i cieszyć się trybem TAv.
CytatO ile wiem to w trybie M lampa z PTTL nie wali nagle pełną mocą a dalej działa jakaś część
jej automatyki.
kilka puszek kilka słoików i jeden flakon
PF