Parowóz, widziałem parowóz!!!
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Ijon napisał/a:Jest wątek na ten temat na innym forum: http://lotnictwo.net.pl/6...y_dyskusje.html tam co prawda używają raczej sprzętu na C i N, ale można sporo podpatrzeć.
Ijon napisał/a:tam co prawda używają raczej sprzętu na C i N
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
Meggido napisał/a:Tak czy owak proste to nie jest i znakomita większość zdjęć jest dziełem przypadku.
Raven napisał/a:Chyba raczej chodziło ci o to, że czasami potrzebna jest jeszcze odrobina szczęścia
Miłośnik pełnej klaty
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
Raven napisał/a:stabilizacja tyż pomaga
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
bEEf napisał/a:W przypadku panningu stabilizację trzeba wyłączyć, bo psuje, a nie pomaga. Przecież ona cały czas chce skorygować pozycję matrycy tak, jakby aparat się nie poruszał.
Miłośnik pełnej klaty
Nasze forum nie może być normalne Jeśli chodzi o panoramowanie to na lotnictwo.net.pl widziałem sporo dobrych zdjęć, no i w podanym wątku od razu są porady.Raven napisał/a:Ciekawa opcja, żeby z forum o fotografii w odpowiedzi na pytanie fotograficzne wysyłać na inne forum, którego tylko częścią jest fotografia
Stabilizację w korpusie - tak. Stabilizację w obiektywie (przynajmniej w niektórych) OIDP można przełączyć w tryb korygujący poruszenia w pionie, bez korekcji poruszeń w poziomie, co psułoby panoramowanie.bEEf napisał/a:W przypadku panningu stabilizację trzeba wyłączyć, bo psuje, a nie pomaga
Parowóz, widziałem parowóz!!!
W przypadku nowszych Olków można wybrać trzy rodzaje stabilizacji, uwzględniające taką potrzebę. Stabilizacja tylko w osi pionowej, tylko w poziomej, lub w obu.bEEf napisał/a:bo psuje, a nie pomaga. Przecież ona cały czas chce skorygować pozycję matrycy
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
bEEf napisał/a:Raven napisał/a:stabilizacja tyż pomaga
W przypadku panningu stabilizację trzeba wyłączyć, bo psuje, a nie pomaga. Przecież ona cały czas chce skorygować pozycję matrycy tak, jakby aparat się nie poruszał.
Dada napisał/a:W przypadku nowszych Olków można wybrać trzy rodzaje stabilizacji, uwzględniające taką potrzebę. Stabilizacja tylko w osi pionowej, tylko w poziomej, lub w obu.
Raven napisał/a:Traktuję to (co napisali w instrukcji) bardziej jak zabezpieczenie ze strony producenta.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Homo smienus -> Homo zenitus -> Homo prakticus -> Homo pentaxus
ano prawda...Raven napisał/a:Może monotematycznie, ale cóż, takie hobby
Nigdy w życiu na rajdach (małych KJS-ach) nie wyłączyłem stabilizacji i nie zauważyłem, żebym miał przez nią skopane zdjęcia. Bardziej brak mi :Meggido napisał/a:To w przypadku stabilizacji w korpusie.
Raven napisał/a:Chyba raczej chodziło ci o to, że czasami potrzebna jest jeszcze odrobina szczęścia
Przy zdjęciach w szybkim tempie, np. sportowych liczy się chwila, więc nawet zalecane jest aby robić serią, bo przeważnie jakieś zdjęcie wyjdzie a to najważniejszeKronk napisał/a:Zauważyłem, że lepiej robić zdjęcia w serii
K5II + kit DA 18-55II, Helios 44-2, Jupiter 135/3.5, F 70-210/4-5.6
popo76 napisał/a:wiedz, że Pentaksem też się da...