DMG  Dołączył: 21 Maj 2011
joker333 napisał/a:
Cytat
O ile wiem to w trybie M lampa z PTTL nie wali nagle pełną mocą a dalej działa jakaś część jej automatyki.

nie bardzo rozumiem :roll:
błyśnie tyle ile "zabraknie" z tego co ustawiłeś

Zrób taki mały test - zdjęcie tego samego przedmiotu np. obrazu z tymi samymi ustawieniami aparatu w trybie M ale w różnych warunkach oświetlenia.
Jedno w ciemnym pokoju w nocy a drugie za dnia kiedy w pokoju jest bardzo jasno ale bez bezpośredniego słońca.
U mnie zdjęcia wychodzą takie same czyli lampa daje tyle światła ile potrzeba do poprawnej ekspozycji w różnych warunkach oświetlenia a o to przecież nam chodzi.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
DMG napisał/a:
Zrób taki mały test - zdjęcie tego samego przedmiotu np. obrazu z tymi samymi ustawieniami aparatu w trybie M ale w różnych warunkach oświetlenia.
Jedno w ciemnym pokoju w nocy a drugie za dnia kiedy w pokoju jest bardzo jasno ale bez bezpośredniego słońca.
U mnie zdjęcia wychodzą takie same czyli lampa daje tyle światła ile potrzeba do poprawnej ekspozycji w różnych warunkach oświetlenia a o to przecież nam chodzi.

no przecież o tym napisałem :-)

DMG  Dołączył: 21 Maj 2011
joker333 napisał/a:
no przecież o tym napisałem :-)

no to się wreszcie dogadaliśmy :-)
Swoją drogą, to Pentax wcale nie głupio to zrobił. Pozostaje tylko zrozumieć ich filozofię
a wtedy wszystko jest jasne :lol:

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
każdy system w zasadzie ma to podobnie zrobione a jesli o pttl chodzi to niestety jeszcze w tej kwestii dużo do konkurencji mu brakuje na szczęście coraz to nowsze matryce z większym DR pozwalają w post procesie niedoskonałości pttl skorygować

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
nazirus2411,
nazirus2411 napisał/a:
A odpowiedz jest bardzo prosta - to pentax zafundowal takie oprogramowanie ktore poczatkujacym utrudnia zycie dosyc skutecznie Dla kogos kto nie ma pojecia o fotografi wyjsciem jest tylko i wylacznie uzywanie programu sport z lampa . W sumie to dosyc sprytne z strony pentaxa , ucz sie synku manuala i wogole fotografi a jak sie nauczysz to zapragniesz k7/k5 ... i interes sie kreci

A Ty w kolejnym wątku herezje szerzysz....
:roll:

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
oj wybacz za spozniony odpis , panie specjalisto :mrgreen: zaczynalem od smieny 8 , potem 8m z lampami magnezowymi ( takimi co to mozna zrobic tylko jedno zdjecie ... mandralo ) , start , zenit , pentax p30 , nikon 401 potem 801, wolanie w koreksach foto 65 na slajdy :evilsmile: , z lamp mialem wszystkie ktore byly po drodze - ladowane z gniazdka , potem nissin , papier kolor orwo poczatkowo , potem cielismy z rolek do maszyn 8-) , i teraz bardzo grzecznie ci powiem : odczep sie , bo nie wcisniesz mi ciemnoty

nazirus2411 napisał/a:
oj wybacz za spozniony odpis

Wybaczam.
nazirus2411 napisał/a:
zaczynalem od smieny 8 , potem 8m z lampami magnezowymi ( takimi co to mozna zrobic tylko jedno zdjecie ... mandralo ) , start , zenit , pentax p30 , nikon 401 potem 801, wolanie w koreksach foto 65 na slajdy , z lamp mialem wszystkie ktore byly po drodze - ladowane z gniazdka , potem nissin , papier kolor orwo poczatkowo , potem cielismy z rolek do maszyn

To tym bardziej smutne, że osoba z takim doświadczeniem i wydawałoby się już zdobytą wiedzą z uporem maniaka powtarza herezje. Zresztą, ja do Twojej listy mógłbym dodać jeszcze parę innych puszek, lampy magnezowe też mam w szafie, ale czy to coś zmienia???? Czy zawartość mojej szafy świadczy o mojej wiedzy? Niestety nie, a szkoda, bo bym se parę mądrych książek na półkach postawił.
Już w poprzednich wątkach zarówno ja, jak i inne osoby wskazywały na przyczynę tych problemów z poruszonymi zdjęciami, ale widać tego akurat nie przyswoiłeś. Ale powtórzę. Pentax przedłuża czas powyżej 1/ogniskowa jak ma włączone Slow Speed Synchro. A ta funkcja też jest włączona w zdjęciach nocnych, który to program był w użyciu w przykładowych w jednym z wątków zdjeciach. Tudzież zdjęcia został wykonane w momencie gdy lampa się jeszcze nie naładowała i były tak naprawde zdjęciami bez lampy. Ale już chociażby po założeniu obiektywu, który nie informuje o swej ogniskowej aparat automatycznie ustawi 1/180.
Zresztą autor tego wątku sam do tego doszedł po uważniejszym przejrzeniu instrukcji.
Co i Tobie polecam.
nazirus2411 napisał/a:
i teraz bardzo grzecznie ci powiem : odczep sie , bo nie wcisniesz mi ciemnoty

:shock: :shock:
Grzecznie zapytam, ale że co? Grozisz mi, czy co? Bo nie rozumiem... Tylko wiesz, ja się nie daję tak łatwo zastraszyć...
PS. kto to jest "mandralo"???

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
No i sobie pogadali, a PTTL jak działał tak działa, nie zważając na to co kto o nim sądzi ;-)

daśko, na moje, to myśmy o P-TTLa nawet nie zawadzili.... ;-) bo to zupełnie inna bajka...

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Arti napisał/a:
daśko, na moje, to myśmy o P-TTLa nawet nie zawadzili....

I o to m.in. chodzi ;-)

jaka tam grosba , mnie to sie nawet moja byla zona nie boi :-> ja tylko pisze o tym jak zachowuje sie kr/kx z lampa i niestety nie ma tlumaczenia w stylu -Slow Speed Synchro - .... odzywam sie w niewielu tematach a to dlatego ze w 99% wystarczy mi instrukcja zeby zrozumiec o co chodzi :-P A bardzo mnie wkurzylo traktowanie jakichkolwiek postow z pozycji - cos tam wiesz ale dupa jestes ( w sensie ze jest tu wielu uzytkownikow ktorzy przewyzszaja praktyka i wiadomosciami kolorowych ... )...

Wracajac do tematu , poprosze o ustawienia kx/kr tak zeby ustawial w automatykach czasy powyzej 1/100 , wtedy odszczekam wszystko co napisalem i przeprosze ladnie Artiego...

[ Dodano: 2011-05-28, 23:09 ]
i zeby nie bylo to iso 3200 i tym podobne sie nie liczy :evilsmile:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
nazirus2411 napisał/a:
poprosze o ustawienia kx/kr tak zeby ustawial w automatykach czasy powyzej 1/100
Tryb preselekcji czasu nie działa? W moim K-5 działa. Ustawiam dowolny czas do 1/180.

Pomijam już, że w PTTL-u najlepiej pracuje się w manualu, czasem kontrolując wpływ zastanego a przysłoną głębię ostrości.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
nazirus2411 napisał/a:
Wracajac do tematu , poprosze o ustawienia kx/kr tak zeby ustawial w automatykach czasy powyzej 1/100 , wtedy odszczekam wszystko co napisalem i przeprosze ladnie Artiego...

Już raz o tym pisałem w innym wątku, ale chyba jednak nie sprawdziłeś, czy działa, dzisiaj Jarek Dabrowski Ci o tym przypomniał. Tv działa i nie ma z nim żadnego problemu, ustawiasz czas wedle życzenia powyżej 1/100 do maks. czasu synchronizacji.

nazirus2411 napisał/a:
i zeby nie bylo to iso 3200 i tym podobne sie nie liczy

Iso też ustawiasz wedle życzenia

Czas na Twój ruch z pierwszego cytatu

nazirus2411 napisał/a:
ja tylko pisze o tym jak zachowuje sie kr/kx z lampa i niestety nie ma tlumaczenia w stylu -Slow Speed Synchro -

Żeś uwziął na kr/kx (jest w ogóle taka puszka???) a ten wątek traktuje o GX20 chociażby. Wytłumaczylismy Ci, dlaczego tak się dzieje jak się dzieje. I dzieje się to w innych puszkach również. I nie ma takiej możliwości, żeby puszka ustawiała 1/10s przy ogniskowej 55mm na chociażby nawet Av.
Zresztą czemu wierzyć mnie, proszę bardzo, zajrzyj do instrukcji K-r strona 174, gdzie jest fragmnent w tym wątku już cytowany, na temat doboru czasów w Av.
Twierdzisz, że ten "problem" pojawił się Kr/kx a to też guzik prawda bo zupełnie podobnie zachowuje się moja Mz5n.
nazirus2411 napisał/a:
poprosze o ustawienia kx/kr tak zeby ustawial w automatykach czasy powyzej 1/100

Chyba najpierw trzeba ustalić co to dla Ciebie jest "w automatykach". Ale jeśli założenie takie spełnia Av to proszę: ustawiasz Av w jasnym pomieszczeniu, czas rzędu 1/400. Włączasz lampę (bez HSSa i Slow Speed Synchro!) czas 1/180.
To samo w ciemnym pomieszczeniu? Czas 1/4? włączasz lampę, podpinasz obiektyw np 80mm i masz czas powyżej 1/100. Podpinasz 18mm i będziesz miał pewnie jakąś 1/30.
Zresztą zarówno w P jak i innych programach będzie przynajmniej podobnie. Z wyjątkiem wszelkich progamów do zdjęc kominiarzy nocą w czarnym kominie.
Faktem jest, że Pentaks inaczej niż konkurencja działa przy włączonej lampie i stara się nałapać zastanego. Natomiast już gadanie, o tym jakie to głupie, i że ustawia jakieś niestworzone czasy, zmusza do zmiany aparatów, uniemożliwia życie i rozmnażanie, to po prostu wciskanie kitu.
I jeszcze wmawianie, że zdjęcie musi być "mocno nabłyśnięte"...

nazirus2411 napisał/a:
niestety nie ma tlumaczenia w stylu -Slow Speed Synchro -

A czemu nie ma??? Sprawdź, zobacz jak to działa, jak działą z wyłączoną i zakumasz.

Arti juz myslalem ze masz jakies wiadomosci ktorych ja nie zakumalem , tyle tylko ze ja caly czas opisuje sytuacje z standartowymi kitami i uzytkownikami dla ktorych program av jest juz zbyt skomplikowany ( ten temat jest poruszany czesto na forum UK ).
Powtorze jeszcze raz powoli bo chyba przez to ze za duzo umiesz nie dociera do ciebie najprostsze ....
Kx/kr z kitem , poczatkujacy uzytkownik , zmiana czasu czy przyslony poza zasiegiem ( bo to zbyt skomplikowane ) , Tv tez bo tam trzeba zmienic czas !
Caly czas opisujesz jak ominac te ustawienia programowe , jest na to 100 sposobow dla osoby ktora juz cos umie :evilsmile: !!!!!!
Juz pisalem gdzies tutaj ze pozyczylem kx koledze i zapomnialem mu wytlumaczyc ten myk programowy , w efekcie malo mnie nie zjadl bo mial z urodzin cioci 90% poruszonych zdjec , robil w zielonym !
To jest czestym problemem tylko i wylacznie u poczatkujacych co to nie maja pojecia o czasie i przyslonie , ustawiaja automat i potem dziwia sie dlaczego maja nieostre zdjecia .
Taki nikon od razu ustawia max czasu synchronizacji bo oni sa nastawieni na amatora , potem wlasnie wychodza takie dyskusje , pentax w kx/kr w automacie ( zielony itd ) przekombinowal i dlatego ciemny uzytkownik ma problemy . I nie pisz mi ze zeby miec lustro to trzeba miec jakies wiadomosci , 90% kupujacych nie ma pojecia o jakims czasie naswietlenia :evilsmile:
Pisalem tylko o tym problemie ktory tez jest dosc czesto poruszany na tym forum , naprawde wyluzuj bo podchodzisz do tego z pozycji profi i tu tkwi blad :mrgreen:
W przyszlym tygodniu kupuje k5 i musze sprzedac mojego kra wlasnie takiemu poczatkujacemu i za cholere nie wiem jak mu wytlumaczyc ze nie moze sobie wrzucic zielony i niczym sie nie przejmowac ... Musze mu wytlumaczyc co to jest czas naswietlania , co sie z tym wiaze przyslona , czyli wyklad jak trallla :-P

Pyrek  Dołączył: 22 Lis 2010
nazirus2411 napisał/a:

Kx/kr z kitem , poczatkujacy uzytkownik , zmiana czasu czy przyslony poza zasiegiem ( bo to zbyt skomplikowane )

Nie jestem w stanie sobie wyobrazić,
że ktoś kupując lustrzankę za ~2kzł nie wie jak zmienić czas i po co,
a nawet jeśli jest taki osobnik, to ma od tego instrukcję obsługi,
jeśli jest na tyle leniwy ,że nie chce mu się do niej zajrzeć,
to chyba takim osobnikiem nie ma sensu się zajmować..

aaa , no i pytanie czy masz akurat kr/kx pod reka ? bo jezeli nie masz to sorki ale nie siedziszw temacie :evilsmile:

[ Dodano: 2011-05-29, 09:43 ]
Pyrek napisał/a:
nazirus2411 napisał/a:

Kx/kr z kitem , poczatkujacy uzytkownik , zmiana czasu czy przyslony poza zasiegiem ( bo to zbyt skomplikowane )

Nie jestem w stanie sobie wyobrazić,
że ktoś kupując lustrzankę za ~2kzł nie wie jak zmienić czas i po co,
a nawet jeśli jest taki osobnik, to ma od tego instrukcję obsługi,
jeśli jest na tyle leniwy ,że nie chce mu się do niej zajrzeć,
to chyba takim osobnikiem nie ma sensu się zajmować..

bardzo mi przykro ale 90% ludzi kupuje lustrzanke tylko dla wygladu :-B

[ Dodano: 2011-05-29, 09:49 ]
nawet osmiele sie powiedziec wiecej , cena to raczej tylko w polsce cos zmienia , w uk np to po prostu kupuja nikona ale tylko i wylacznie z powodu reklamy :evilsmile:

nazirus2411 napisał/a:
aaa , no i pytanie czy masz akurat kr/kx pod reka ? bo jezeli nie masz to sorki ale nie siedziszw temacie (...)bardzo mi przykro ale 90% ludzi kupuje lustrzanke tylko dla wygladu (...) cena to raczej tylko w polsce cos zmienia , w uk np to po prostu kupuja nikona ale tylko i wylacznie z powodu reklamy

Tak, mam K-x'a.
Mieszkam w polsce ,może dlatego nie znam takich statystyk,
niemniej jeśli ktoś kupuje "dla wyglądu",
to czytać chyba umie i jak będzie chciał to sobie znajdzie i poradzi..

sorki , ale co to ma do Artiego itd ? masz kx , gratuluje bo to swietny wybor :-P Tylko ja czekam na ustawienia dla amatora :-B

nazirus2411 napisał/a:
sorki , ale co to ma do Artiego itd ? masz kx , gratuluje bo to swietny wybor :-P Tylko ja czekam na ustawienia dla amatora :-B

myślałem ,że to do mnie pytanie :idea:
wprawdzie ja nie Arti ale pozwolę sobie odpowiedzieć,
ustawienia dla amatora:
aparat na manual
czas 1/30 do 1/180 w zależności od ogniskowej i ilości zastanego jaką chcemy złapać,
przysłona w zależności od pożądanej głębi i ostrości obiektywu
i ćwiczyć
jeśli się nie chce to sprzedać i kupić małpkę..

Skocz do: