joker333 napisał/a:CytatO ile wiem to w trybie M lampa z PTTL nie wali nagle pełną mocą a dalej działa jakaś część jej automatyki.
nie bardzo rozumiem![]()
błyśnie tyle ile "zabraknie" z tego co ustawiłeś
DMG napisał/a:Zrób taki mały test - zdjęcie tego samego przedmiotu np. obrazu z tymi samymi ustawieniami aparatu w trybie M ale w różnych warunkach oświetlenia.
Jedno w ciemnym pokoju w nocy a drugie za dnia kiedy w pokoju jest bardzo jasno ale bez bezpośredniego słońca.
U mnie zdjęcia wychodzą takie same czyli lampa daje tyle światła ile potrzeba do poprawnej ekspozycji w różnych warunkach oświetlenia a o to przecież nam chodzi.
kilka puszek kilka słoików i jeden flakon
PF
joker333 napisał/a:no przecież o tym napisałem![]()
kilka puszek kilka słoików i jeden flakon
PF
nazirus2411 napisał/a:A odpowiedz jest bardzo prosta - to pentax zafundowal takie oprogramowanie ktore poczatkujacym utrudnia zycie dosyc skutecznie Dla kogos kto nie ma pojecia o fotografi wyjsciem jest tylko i wylacznie uzywanie programu sport z lampa . W sumie to dosyc sprytne z strony pentaxa , ucz sie synku manuala i wogole fotografi a jak sie nauczysz to zapragniesz k7/k5 ... i interes sie kreci
Pozdrawiam
Arti
smiena 8Ds , mir 17-50/2.8
nazirus2411 napisał/a:oj wybacz za spozniony odpis
nazirus2411 napisał/a:zaczynalem od smieny 8 , potem 8m z lampami magnezowymi ( takimi co to mozna zrobic tylko jedno zdjecie ... mandralo ) , start , zenit , pentax p30 , nikon 401 potem 801, wolanie w koreksach foto 65 na slajdy , z lamp mialem wszystkie ktore byly po drodze - ladowane z gniazdka , potem nissin , papier kolor orwo poczatkowo , potem cielismy z rolek do maszyn
nazirus2411 napisał/a:i teraz bardzo grzecznie ci powiem : odczep sie , bo nie wcisniesz mi ciemnoty
Pozdrawiam
Arti
Pozdrawiam
Arti
Arti napisał/a:daśko, na moje, to myśmy o P-TTLa nawet nie zawadzili....
Tryb preselekcji czasu nie działa? W moim K-5 działa. Ustawiam dowolny czas do 1/180.nazirus2411 napisał/a:poprosze o ustawienia kx/kr tak zeby ustawial w automatykach czasy powyzej 1/100
nazirus2411 napisał/a:Wracajac do tematu , poprosze o ustawienia kx/kr tak zeby ustawial w automatykach czasy powyzej 1/100 , wtedy odszczekam wszystko co napisalem i przeprosze ladnie Artiego...
nazirus2411 napisał/a:i zeby nie bylo to iso 3200 i tym podobne sie nie liczy
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
nazirus2411 napisał/a:ja tylko pisze o tym jak zachowuje sie kr/kx z lampa i niestety nie ma tlumaczenia w stylu -Slow Speed Synchro -
nazirus2411 napisał/a:poprosze o ustawienia kx/kr tak zeby ustawial w automatykach czasy powyzej 1/100
nazirus2411 napisał/a:niestety nie ma tlumaczenia w stylu -Slow Speed Synchro -
Pozdrawiam
Arti
nazirus2411 napisał/a:
Kx/kr z kitem , poczatkujacy uzytkownik , zmiana czasu czy przyslony poza zasiegiem ( bo to zbyt skomplikowane )
Pyrek napisał/a:nazirus2411 napisał/a:
Kx/kr z kitem , poczatkujacy uzytkownik , zmiana czasu czy przyslony poza zasiegiem ( bo to zbyt skomplikowane )
Nie jestem w stanie sobie wyobrazić,
że ktoś kupując lustrzankę za ~2kzł nie wie jak zmienić czas i po co,
a nawet jeśli jest taki osobnik, to ma od tego instrukcję obsługi,
jeśli jest na tyle leniwy ,że nie chce mu się do niej zajrzeć,
to chyba takim osobnikiem nie ma sensu się zajmować..
nazirus2411 napisał/a:aaa , no i pytanie czy masz akurat kr/kx pod reka ? bo jezeli nie masz to sorki ale nie siedziszw temacie (...)bardzo mi przykro ale 90% ludzi kupuje lustrzanke tylko dla wygladu (...) cena to raczej tylko w polsce cos zmienia , w uk np to po prostu kupuja nikona ale tylko i wylacznie z powodu reklamy
nazirus2411 napisał/a:sorki , ale co to ma do Artiego itd ? masz kx , gratuluje bo to swietny wyborTylko ja czekam na ustawienia dla amatora
![]()