daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
plwk napisał/a:
jest użytkownik, który włącza cokolwiek nie mając pojęcia po co i jak to działa.

Nie właczyłem cokolwiek, tylko Auto pict z lampą wbudowaną, aby przy małej ilości swiatła w pomieszczeniu wykonac zdjecie z reki, wg zapewnień szanownych użytkowników tego Forum, że będzie wszystko ok przy ustawieniach standardowych aparatu. I co ? Kiszka :-/
I zeby była jasnośc, po raz pierwszy korzystałem z ustawień Auto pict w K-x :-P

[ Dodano: 2011-05-29, 20:16 ]
plwk napisał/a:
Czyli Pentax jest dla oczytanych a nie wtórnych analfabetów

Chyba raczej dla użytkowników świadomych ograniczeń sprzetu. ;-)

[ Dodano: 2011-05-29, 20:19 ]
Arti napisał/a:
czyli, że automatyka się pomyli i włączy ten tryb

Nie, automatyka nie myli się, pomyłkę mógł zrobić człowiek który ją progarmował.
I dobrze by było dla wszystkich zaangażowanych /mniej i więcej/ aby przyjęli do wiadomości że w K-x /nie wiem czy w innych DSLR Pentaxa/ że tak po prostu jest i tyle.

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
plwk napisał/a:
Czyli Pentax jest dla oczytanych a nie wtórnych analfabetów ;-)

sorki :cry:

fakt faktem , nikt nie obiecywal ze bedzie latwo , ale juz od mojego pierwszego porzadnego aparatu czyli p30 z zoomem vivitara wiedzialem ze kocham ten system , mozna latwiej i drozej np nikon bez stabilizacji , ale jak to mowia barany sa po to zeby je strzyc :mrgreen:

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
daśko, teraz ty zaczynasz?
daśko napisał/a:
Nie właczyłem cokolwiek

włączyłeś:
daśko napisał/a:
Auto pict z lampą wbudowaną

a ten program uznał
daśko napisał/a:
przy małej ilości swiatła

że jest noc. Lampę włączyłeś, czyli że pierwszy plan doświetlisz lampą. A tło byś pewnie też chciał mieć doświetlone. Bo 90 proc użytkowników przed Tobą tak właśnie chciało. Poszukał w pamięci i dopadował program "Night Scene" czy jak to się nazywa i włączył.
daśko napisał/a:
Nie, automatyka nie myli się, pomyłkę mógł zrobić człowiek który ją progarmował.

Automatyka jest dobra do pewnego momentu. I programista nie mógł, nie będzie mógł i nie może przewidzieć wszystkiego co nieprzewidywalne.
Na litość boską, zapomnijcie o ustawieniach typu Auto Pict czy tym podobnym. Traktujmy się poważnie.

dasko nie przejmuj sie , juz dawno zauwazylem ze nie da sie przegadac w tym temacie np. artiego itp , wyjasni ci teorie wzglednosci na przykladzie kx , aparat dalej bedzie ustawial po staremu ale przynajmniej bedziesz wiedzial o co chodzi z ta teoria wzglednosci 8-)

nazirus2411, sprawdziłeś już Nikona? To wróć jak sprawdzisz.

arti wyobraz sobie ze nawet mialem d90 przez pare miesiecy :-P

Arti, wrzuc na luz i przyjmij w końcu do wiadomości że jest tak jak jest z PTTL w Pentaxie.
Dla mnie K-x jest to świetny aparat, system jako taki też mi się podoba i to bardzo, szczególnie po ostatnich filmach z Mz-5n i Super A :-D .
A co do włączania czegokolwiek to już powiedziałem
daśko napisał/a:
Nie właczyłem cokolwiek, tylko Auto pict z lampą wbudowaną, aby przy małej ilości swiatła w pomieszczeniu wykonac zdjecie z reki, wg zapewnień szanownych użytkowników tego Forum, że będzie wszystko ok przy ustawieniach standardowych aparatu

Włączyłem świadomie, bo o ile dobrze pamiętam / nie chce mi się sprawdzac/ to Ty właśnie zapewniałeś że będzie "super hiper".
Tak więc powtórzę
daśko napisał/a:
dobrze by było dla wszystkich zaangażowanych /mniej i więcej/ aby przyjęli do wiadomości że w K-x /nie wiem czy w innych DSLR Pentaxa/ że tak po prostu jest i tyle.

generalnie jestem maniakiem sprzetu , kupuje , jak mi sie znudzi sprzedaje , mialem d90 , d300 , nx100 , kx , kr , teraz dojdzie mi do stazu k5 , nie jestem zawodowcem i stac mnie na zmiany , to dosc zabawne :mrgreen: I raczej bym nie porownywal dzialania automatu z lampa w nikonie i pentaxie bo to inna bajka , nikon jest nastawiony na normalnego amatora a nie na kogos kto lubi pokombinowac w stylu m42 czy tam czepia sie ze stabiliacja powinna byc w body a nie ( za kosmiczna kase ) w obiektywie ... :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dla sceny nocnej instrukcja od K-x mówi aby fotografować ze statywu.

d300 sprzedalem z powodow rodzinnych , uprzedzajac pytania :)
ale nie wroce do niego bo wyszedl k5 :mrgreen:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Tak czytam tą waszą dyskusję i chyba nie kumaty jestem bo nie wiem o co Wam chodzi.
daśko napisał/a:
Auto pict z lampą wbudowaną, aby przy małej ilości swiatła w pomieszczeniu wykonac zdjecie z reki, wg zapewnień szanownych użytkowników tego Forum, że będzie wszystko ok przy ustawieniach standardowych aparatu. I co ? Kiszka

Właśnie wziąłem K-5, ustawiłem Auto Pict, włączyłem lampę wbudowaną i okazało się, że wszystkie pstryki są przy czasach pozwalających na bezproblemowe robienie z ręki i w dodatku są dobrze naświetlone.
Jakieś dziwne macie te Pentaksy :-P

plwk napisał/a:
Dla sceny nocnej instrukcja od K-x mówi aby fotografować ze statywu

Ale tu nie chodzi o nocną scenę, tylko o to, że wg niektórych Pentax przy ustawieniach Auto dobiera idealnie czas z lampą błyskową, zachowując odpowiedni czas aby wyszły nieporuszone zdjęcia, co nie jest zgodne z prawdą. A "nocna scena" jest jednym z 6 możliwych ustawień przyjmowanych przez aparat w trybie Auto Pict. Tyle, aż tyle i tylko tyle.
Jak na razie sam decyduję kiedy i jak mam robić zdjęcia, a nie zdaję się na Automat puszki. :-P

[ Dodano: 2011-05-29, 21:12 ]
Zdano napisał/a:
Właśnie wziąłem K-5, ustawiłem Auto Pict, włączyłem lampę wbudowaną i okazało się, że wszystkie pstryki są przy czasach pozwalających na bezproblemowe robienie z ręki i w dodatku są dobrze naświetlone.

Własnie, Ty wziąłeś K-5 a ja wziąłem K-x. Niby mała różnica, a jest. :-P

[ Dodano: 2011-05-29, 21:16 ]
Zdano napisał/a:
Tak czytam tą waszą dyskusję i chyba nie kumaty jestem bo nie wiem o co Wam chodzi.

O to .. nie tu nie ma o czym gadać :!:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
daśko napisał/a:
Własnie, Ty wziąłeś K-5 a ja wziąłem K-x. Niby mała różnica, a jest.

Wysoce prawdopodobne, że oprogramowanie uwzględnia różnice we właściwościach matrycy.

jest tak w kx/kr ze automat w dowolnym trybie automatycznym ustawia najdluzszy mozliwy czas , nawet 1/15 , co skutkuje tym ze zdjecia sa poruszone , o to jest cala dyskusja , arti prubuje nam wmowic ze to sie da ustawic w parametrach aparatu , niestety nie da sie ...

nazirus2411 napisał/a:
arti

Arti.

daśko napisał/a:
wrzuc na luz

Ja to mam takie luzy, że wszystko mam luźne.
daśko napisał/a:
że jest tak jak jest z PTTL

Powtórzę, to nie jest P-TTL. To jest współpraca z lampą. Każdą. Nie mieszajmy pojęć.
daśko napisał/a:
że wg niektórych Pentax przy ustawieniach Auto dobiera idealnie czas z lampą błyskową

Ale my nie pisaliśmy, że nie może być takiej sytuacji. Pokazaliśmy kiedy i dlaczego tak może być. Czym jest to spowodowane, jak to ominąć. Auto Pict to żaden program, żadna inteligencja. Przecież już nawet na P, na Portret czy "szary pies z kotem" nie będziesz miał żadnych problemów. I dlatego pisaliśmy, że automatyka daje radę. Bo automatyka to nie tylko Auto Pict, ja bym zaryzykował, że wszystko tylko nie Auto Pict. I zapewniam Cię, że inne puszki (Sony Nikony, Kwanony) w pewnych warunkach na Auto Pict też mogłyby wybrać Scenę Nocną, czy "Potret w Nocy" i cały misterny plan kolegi naziruscyfryjakieś dotyczące spisku Pentaksa idzie w krzaki.

[ Dodano: 2011-05-29, 21:25 ]
Poproszę kolorowych o upomnienie albo bana dla siebie... bo nie wytrzymam
nazirus2411 napisał/a:
jest tak w kx/kr ze automat w dowolnym trybie automatycznym ustawia najdluzszy mozliwy czas , nawet 1/15 , co skutkuje tym ze zdjecia sa poruszone , o to jest cala dyskusja , arti prubuje nam wmowic ze to sie da ustawic w parametrach aparatu , niestety nie da sie ...

TO POWYŻEJ TO BZDURA!!!

[ Dodano: 2011-05-29, 21:27 ]
daśko napisał/a:
Ale tu nie chodzi o nocną scenę, tylko o to, że wg niektórych Pentax przy ustawieniach Auto dobiera idealnie czas z lampą błyskową, zachowując odpowiedni czas aby wyszły nieporuszone zdjęcia, co nie jest zgodne z prawdą.

To weź ustaw Av, załóż coś na 50 mm i zrób zdjęcie z 1/4 z lampą. Proszę.
Av to też Auto.

Arti napisał/a:
I zapewniam Cię, że inne puszki (Sony Nikony, Kwanony) w pewnych warunkach na Auto Pict też mogłyby wybrać Scenę Nocną, czy "Potret w Nocy" i cały misterny plan koleginaziruscyfryjakieś dotyczące spisku Pentaksa idzie w krzaki.

:shock:
A co mnie obchodzą inne puszki i systemy :shock:
Arti masz rację, wszystko można ominąć :-B
Arti napisał/a:
pisaliśmy, że automatyka daje radę. Bo automatyka to nie tylko Auto Pict

No nie , Auto Pict to szczególna automatyka :evilsmile:

[ Dodano: 2011-05-29, 21:30 ]
Arti napisał/a:
To weź ustaw Av, załóż coś na 50 mm i zrób zdjęcie z 1/4 z lampą. Proszę.
Av to też Auto.

OK, ale musisz przyznać że Auto Pict to też Auto :idea: :mrgreen:

arti juz nie brnij dalej w ten temat 8-) prubujesz udowodnic kwadrature kola :-?
ja nie mam nic do pentaxa , uwielbiam go i tyle :mrgreen:
\
jestem juz pijany ( impreza ) ale nie pisz tutaj takich bzdor jak o nikonie

pentax tak ma ( w tanich lustrzankach )... i tyle :-B

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
nazirus2411 napisał/a:
jestem juz pijany
i już od dłuższego czasu wygląda na to, że będziesz rzygał. Zamykam tą żenadę.

Skocz do: