plwk napisał/a:jest użytkownik, który włącza cokolwiek nie mając pojęcia po co i jak to działa.
plwk napisał/a:Czyli Pentax jest dla oczytanych a nie wtórnych analfabetów
Arti napisał/a:czyli, że automatyka się pomyli i włączy ten tryb
plwk napisał/a:Czyli Pentax jest dla oczytanych a nie wtórnych analfabetów![]()
smiena 8Ds , mir 17-50/2.8
daśko napisał/a:Nie właczyłem cokolwiek
daśko napisał/a:Auto pict z lampą wbudowaną
daśko napisał/a:przy małej ilości swiatła
daśko napisał/a:Nie, automatyka nie myli się, pomyłkę mógł zrobić człowiek który ją progarmował.
Pozdrawiam
Arti
Pozdrawiam
Arti
daśko napisał/a:Nie właczyłem cokolwiek, tylko Auto pict z lampą wbudowaną, aby przy małej ilości swiatła w pomieszczeniu wykonac zdjecie z reki, wg zapewnień szanownych użytkowników tego Forum, że będzie wszystko ok przy ustawieniach standardowych aparatu
daśko napisał/a:dobrze by było dla wszystkich zaangażowanych /mniej i więcej/ aby przyjęli do wiadomości że w K-x /nie wiem czy w innych DSLR Pentaxa/ że tak po prostu jest i tyle.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
daśko napisał/a:Auto pict z lampą wbudowaną, aby przy małej ilości swiatła w pomieszczeniu wykonac zdjecie z reki, wg zapewnień szanownych użytkowników tego Forum, że będzie wszystko ok przy ustawieniach standardowych aparatu. I co ? Kiszka
Pozdrawiam
Krzysiek
ME-F; Z-20; K-1
AF 35-70/2.8; DA 10-17/3.5-4.5; FA 24-70mm f/2,8 ED SDM; FA PZ 28-105/4-5.6; T 70-200/2.8; FA 80-320/4.5-5.6; FA 31/1.8; Helios 85/1.5; D-FA 100mm f/2.8 macro
AF-540FGZ, AF160, Winder ME-II
plwk napisał/a:Dla sceny nocnej instrukcja od K-x mówi aby fotografować ze statywu
Zdano napisał/a:Właśnie wziąłem K-5, ustawiłem Auto Pict, włączyłem lampę wbudowaną i okazało się, że wszystkie pstryki są przy czasach pozwalających na bezproblemowe robienie z ręki i w dodatku są dobrze naświetlone.
Zdano napisał/a:Tak czytam tą waszą dyskusję i chyba nie kumaty jestem bo nie wiem o co Wam chodzi.
daśko napisał/a:Własnie, Ty wziąłeś K-5 a ja wziąłem K-x. Niby mała różnica, a jest.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
nazirus2411 napisał/a:arti
daśko napisał/a:wrzuc na luz
daśko napisał/a:że jest tak jak jest z PTTL
daśko napisał/a:że wg niektórych Pentax przy ustawieniach Auto dobiera idealnie czas z lampą błyskową
nazirus2411 napisał/a:jest tak w kx/kr ze automat w dowolnym trybie automatycznym ustawia najdluzszy mozliwy czas , nawet 1/15 , co skutkuje tym ze zdjecia sa poruszone , o to jest cala dyskusja , arti prubuje nam wmowic ze to sie da ustawic w parametrach aparatu , niestety nie da sie ...
daśko napisał/a:Ale tu nie chodzi o nocną scenę, tylko o to, że wg niektórych Pentax przy ustawieniach Auto dobiera idealnie czas z lampą błyskową, zachowując odpowiedni czas aby wyszły nieporuszone zdjęcia, co nie jest zgodne z prawdą.
Pozdrawiam
Arti
Arti napisał/a:I zapewniam Cię, że inne puszki (Sony Nikony, Kwanony) w pewnych warunkach na Auto Pict też mogłyby wybrać Scenę Nocną, czy "Potret w Nocy" i cały misterny plan koleginaziruscyfryjakieś dotyczące spisku Pentaksa idzie w krzaki.
Arti napisał/a:pisaliśmy, że automatyka daje radę. Bo automatyka to nie tylko Auto Pict
Arti napisał/a:To weź ustaw Av, załóż coś na 50 mm i zrób zdjęcie z 1/4 z lampą. Proszę.
Av to też Auto.
i już od dłuższego czasu wygląda na to, że będziesz rzygał. Zamykam tą żenadę.nazirus2411 napisał/a:jestem juz pijany