dexter  Dołączył: 09 Lis 2009
zestaw strobo (wyzwalacz radiowy, statyw, itp)
Witam.

Próbuję skompletować sprzęt pod lampę (m.in. Metz) i potrzebowałbym od Was (Ci którzy mają doświadczenie, wiedzę i mogą coś polecić) pomocy
Chciałbym zaopatrzyć się w:
- wyzwalacz radiowy
- przejściówkę do statywu - mocowanie lampy z możliwością podpięcia parasolki itp
- mocowanie pod softboxa
- statyw

Głównie zależy mi na dobrym wyzwalaczu, który służyłby i nie bałbym się, że zsunie się ze statywu (co można zauważyć przy niektórych produktach-czytając opinie)
Są też podobno takie, które obsługują TTL i tylko manualne - pytanie czy warto inwestować w te pierwsze? Oraz też czytałem (bardzo powierzchownie), że niektóre ograniczają się do max 1/200s.
Oprócz tego byłbym wdzięczny jeżeli ktoś poleciłby resztę rzeczy, które przedstawiłem wcześniej - sprawdzone, dobre produkty - niekoniecznie drogie :-D

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Jeżeli były już takie tematy bardzo przepraszam (nie znalazłem ich)

Charli1902  Dołączył: 19 Maj 2008
Cześć.
Przyłączam sie do listy pytań dextera.
Prosił bym też o opinie bardziej doświadczonych w temacie, jaki wybrać radiowy wyzwalacz 3 kanałowy - bo taki właśnie mnie interesuje.

Pozdrawiam

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
Panowie, jeśli chodzi o wyzwalacz, to ja ze swojej strony mogę polecić Yongnuo RF-602.
Sprawdzony i dobry sprzęt, działający na 2,4 GHz i wielokanałowy. Nigdy nie miałem problemów ze zdalnym odpaleniem lampy błyskowej z nimi. Czasami pojawia się pasek przy 1/180 sekundy, ale wystarczy na nadajniku kawałeczek małej taśmy, by rozwiązać ten problem. Co do statywów się nie wypowiem :)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
dexter, Charli1902, wszystko co was interesuje jest w tym dziale! Wystarczy użyć opcji "Szukaj" :-P

Charli1902  Dołączył: 19 Maj 2008
andrusz napisał/a:
dexter, Charli1902, wszystko co was interesuje jest w tym dziale! Wystarczy użyć opcji "Szukaj" :-P

Witam.
Otóż ja właśnie wpisałem słowo "radiowy wyzwalacz", i w odpowiedzi dostałem informacje zwrotną że:" Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów"

Nie wiem, może źle sie pytam?
Więc zapytam tak:
Czy podpinając pod mojego Pentaxa K100D ten oto zestaw:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,13829s
zabłyśnie przymocowana na statywie z parasolką lampa Metz 50 AF-1, podpięta pod odbiornik?
Metz nie jest na liście kompatybilnych lamp błyskowych tego zestawu, tzn. że wogóle nie ma szans na odbiór sygnału z nadajnika przy aparacie?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
to co opisujesz na pewno nie jest zestawem strobo

dexter  Dołączył: 09 Lis 2009
chodziło mi o zestaw Strobist - za co przepraszam jeżeli źle podpisałem temat.
Szukałem po różnych tematach i podstronach odpowiedniego posta przerzucając kilkadziesiąt stron (jak igła w stogu siana) osiwieć można, ale co nie co dało się znaleźć :roll: rozumiem, że są poruszane podobne tematy a okienko "szukaj" nie gryzie, ale zrozumcie, że znalezienie pewnych rzeczy mając do dyspozycji kilkaset postów, może nie graniczy z cudem, ale zniechęca :-)

co do Yonguo zniechęca mnie sam fakt, że wyzwalacz ma dedykacje i nie chciałbym po przejściu na Canona bawić się w kolejny zakup.

znalazłem m.in. takie coś JJC JF-T2 http://www.digital24.pl/p...roducts_id=4898 tylko nie znam żadnych recenzji, opisów użytkowników

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Ale jak może mieć dedykację coś, co pracuje jedynie na środkowym pinie, który powinien być we wszystkich aparatach z rozsądną gorącą stopką (nie-minolta) w tym samym miejscu. Również z tego samego powodu nie wiem, dlaczego miałby Metz nie współpracować - nawrzucali tam na listę wszystkie lampy jakie im przyszły do głowy, i chyba po prostu o metzie zapomnieli :-P .

Za to nie wierzę, że będzie współpracować z lampami Sony/M z przejścówką, ktoś (Bruinen?) już pisał o wyzwalaniu lamp sony, to wymagało inizjalizacji lampy na body Sonolty :-) .

[ Dodano: 2011-05-04, 19:03 ]
No i generalnie tylko manual, bo mają tylko jeden pin. A szkoda, bo hss by się przydał czasami ;), ale kij - blenda będzie w takim wypadku tańsza od lampy, a nawet samego wyzwalacza 8-)

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
to ja też się podepnę :) Który z wyzwalaczy radiowych jest najtańszy (mam na myśli chinskie nołnejmy) i czy "da radę"? Kiepsko z kasą teraz u mnie a dość pilnie potrzebne...

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
korkotrampek napisał/a:
Który z wyzwalaczy radiowych jest najtańszy

PT-4
mam taki z jednym odbiornikiem, u mnie daje radę, odpala dwie lampy po kablu synchro.

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
PT-4 to loteria, raz wyzwoli a raz nie. Nie wyzwoli bo się lampka schowa za filarkiem, bo parasolka stoi na drodze i zasłania, bo jakoś krzywo nadajnik na stopce leży... Mam to ustrojstwo i używam od czasu do czasu (raz na 2-3 miesiące), ale znam takich, którym już nerwy puściły i kupili coś lepszego.

ja tego będę używał kilka razy do roku, więc nie chce przepłacać. ALe kabelki mnie nie interesują, chciałbym bezprzewodowo

Teos  Dołączył: 01 Lis 2010
Też polecam Yongnuo RF-602. Bardzo fajnie działa. Dedykacja w jego przypadku polega na dodatkowym kabelku którym się łączy odbiornik z aparatem i wówczas można trzymając w ręku nadajnik wyzwalać bezprzewodowo migawkę.
Przy standardowym użyciu, tak jak kolega wcześniej wspominał, wszystko bazuje tylko na styku centralnym czyli bez dedykacji. W razie zmiany systemu można dokupić sam kabelek.

czegoś nie rozumiem, w te,macie jestem zielony, więc proszę o łapotologię. Odbiornik i nadajnik? Myślałem że to działa tak: wsuwam coś na sanki i to coś odpala mi bezprzewodowo lampę. Tymczasem mowa wyżej o trzymaniu w reku nadajników i wyzwalaniu bezprzewodowo migawki. Jak to się ma do lampy, w którym miejscu się pogubiłem?

No to postaram się łopatologicznie ;-)
Standardowo, to coś co wsuwasz na sanki to jest nadajnik, w momencie wyzwolenia migawki wysyła on sygnał radiowy do odbiornika w którego sanki z kolei wpięta jest lampa. Odbiornik wyzwala lampę - lampa błyska.
Jest też druga możliwość, IMHO bardzo przydatna.
Łączysz odbiornik specjalnym kabelkiem (kabelek jest w komplecie, dlatego zamawiasz pod konkretny typ aparatu, zestawy różnią się tylko wtyczką do aparatu na kabelku) z gniazdem do zdalnego wyzwalania migawki w aparacie, natomiast nadajnik trzymasz w ręku. Nadajnik ma przycisk , taki jak spust migawki w aparacie. I tym właśnie przyciskiem możesz zdalnie wyzwolić aparat. Paniał ???

no kumam teraz sytuację nr 1 i nr 2. A powiedz mi, czy ów zestaw opisany przez Ciebie posiada obie możliwości?

Tak, oczywiście. Najlepiej będzie jeżeli poszukasz w sieci manuala do Yongnuo RF-602, tam są wszystkie możliwości opisane. Gdybyś nie znalazł ,daj znać, zeskanuję swój.

nie znam sie na tym więc nawet nie wiem jakich możliwości się mogę spodziewać, starczy mi, że lampę zdalnie wyzwoli. Gdzie toto najlepiej kupić?

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
korkotrampek napisał/a:
Gdzie toto najlepiej kupić?

eBay

ale potrzebne na już, z ibeja nie zdążę ściągnąć

Skocz do: