zuiko napisał/a:Mam problem z wyczuciem spustu migawki w MX-ie. Opiszę to obrazowo: przy lekkim wciśnięciu -nie dzieje się nic, dociskam odrobinkę mocniej - po czym nagle, mało przewidywalnie aparat wyzwala migawkę..
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
zuiko napisał/a:Gratuluję również świetnych zdjęć na onephoto.net.
zuiko napisał/a:Ja również bawię się trochę w streetfoto, akurat tam używam innych sprzętów: hi-matic 7sII, olympus xa, minox gt, ale jakby spust w MX-ie dało radę trochę poprawić, to ze względu na wymiary możnaby i Pentaxem:-)
zuiko napisał/a:to ze względu na wymiary możnaby i Pentaxem:-)
Cambo
a ja z czarnym w brazowej skorce Naprawde swietny sprzet. Szczegolnie doceniam go teraz, gdy zrozumialem jak naprawde sie korzysta manualnego ustawiania ekspozycji.milo napisał/a:Tref lata po miescie z czarnym, poobdzieranym MX'em.
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:teraz, gdy zrozumialem jak naprawde się korzysta manualnego ustawiania ekspozycji.
dzerry napisał/a:gdy zrozumialem jak naprawde się korzysta manualnego ustawiania ekspozycji.
Cambo
alkos napisał/a:A ja w koncu zrozumialem, ze nie ma jak AF i wszystko na auto ...
pozdrawiam,
dzerrry
Nie wiem, czy bym potrafil to wytlumaczyc - to jest mieszanka doswiadczenia, pracy na cz-b negatywach, znajomosci materialu i zdolnosci do przewidzenia efektu. Niestety okazalo sie, ze na slajdach juz nie jestem taki kozak W wielkim skrocie chodzi o to, ze w trybie manualnym masz od razu korekcje ekspozycji bez koniecznosci przyciskania 3 guziczkow - wszystko robisz jednym pierscieniem. Czasu nie ruszasz, bo zanim podniesiesz aparat do oka, juz powinienes miec taki czas, ktory pozwoli ci na to czego chcesz. Innymi slowy, jak chodzisz musisz obserwowac swiatlo i w miare koneicznosci, zmienic sobie czas zanim nawet zauwazysz jakis temat. I tu wchodzi to cale doswiadczenie, o ktorym pisalem wczesniej. NIe twierdze, ze to jest jakas uniweralna koncepcja - ja sobie to tak wszystko ulozylemmilo napisał/a:Co przez to rozumiesz?
Wez mnie nie denerwuj. Ja zanabylem Hi-Matic F i nigdy do mnie dotarl, bo jak znam zycie, debil z Kanady nie potrail dobrze przepisac adresu.CytatDlatego na ulicę wolę czarnego Hi-Matica 7sII:-)
Ja zawsze mialem wrazenie, ze Olympus i Pentax to takie bratnie marki, cos jak Lechia i Wisla Rownie niszowe, dyskretna jakosc, niedoceniane szkla, OTFzuiko napisał/a:Na początek, wybaczcie niepolityczny nick:-)
pozdrawiam,
dzerrry
o przepraszam, mój nie jest poobdzierany! Widać, że się go używa, ale żeby od razu poobdzierany?CytatTref lata po miescie z czarnym, poobdzieranym MX'em.
oj, czasem tak jest, ale ja to wliczam w cenę takiego ulicznego focenia jako gratis. Hiperfokalnej też nie używam.dzerry napisał/a:fakt, ze manualne ostrzenie zabilo mi pare kadrow
ciągle czekam na mitica i nie wiem co to znaczy jego cicha migawka, ale migawka MXa nie jest wcale taka głośna [skoro często ludzie się z 70cm nie zdążą zorientować, że wyzwoliłem, to chyba jest ok?]zuiko napisał/a:Mój MX srebrny, no i jednak migawka głośna.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
dzerry napisał/a:Wez mnie nie denerwuj. Ja zanabylem Hi-Matic F i nigdy do mnie dotarl, bo jak znam zycie, debil z Kanady nie potrail dobrze przepisac adresu.
tref napisał/a:ciągle czekam na mitica i nie wiem co to znaczy jego cicha migawka, ale migawka MXa nie jest wcale taka głośna [skoro często ludzie się z 70cm nie zdążą zorientować, że wyzwoliłem, to chyba jest ok?
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
Niestety to nie ja, tylko inny aktywny uzytkownik forum i o dziwo rowniez ni widu ni slychu od miesiaca. Fatum? Ja wlasnie kupilem czarnego HM E, mam nadzieje, ze ten dotrzesylwiusz napisał/a:Hehe, ale widzialem, ze juz nowego HM F nabyles
sylwiusz napisał/a:P.S. I moglbys raz na miesiac odpowiedziec na PW
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Niestety to nie ja, tylko inny aktywny uzytkownik forum i o dziwo rowniez ni widu ni slychu od miesiaca. Fatum? Ja wlasnie kupilem czarnego HM E, mam nadzieje, ze ten dotrze
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F