bozar  Dołączył: 04 Lis 2010
tani kabel do wyzwalania lampy
Gdzie można kupić naprawdę tani kabel do wyzwalania lampy? Bez żadnych TTLów i innych takich. Chodzi mi o zwykły błysk ustawiany manualnie na lampie.

Może da się coś takiego zrobić samemu, hm?

Mój aparat to K-x, a lampa to Youngnuo 460-II

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
W takim układzie wystarczy zwykły przewód PC-PC i dwie kostki synchro. Na allegro pełno tego.
klik

niby tak, ale cena takiego zestawu to - 25 za kabel i 2x25 za kostki + przesyłki. W takiej konfiguracji chyba bardziej opłaca się kupić radiówkę za 100pln. Myślałem, że można to ogarnąć za 'bezcen';)

AChmiel  Dołączył: 14 Lis 2009
Niestety pomysł z wyzwalaczmi radiowymi jest najekonomiczniejszy i b.wygodny. Nie poplączesz się.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
bozar, Fotocela wbudowana w tą lampę ci nie wystarcza? Jak masz trochę zdolności manualnych i nie boisz się lutowania to możesz wbudować do lampy gniazdo jack 2.5mm mono - dość często stosowane w lampach (mam tak w metzu 36, starszym unomacie, widziałem też w innych.) dodaj do tego:
- wtyczka jack 2.5mm do niej:
- 5-6m cienkiego kabla 2 żyłowego (uwaga na długość - raz sobie zrobiłem 10m na bylejakim kablu i niestety nie wyzwalał - dopiero po skróceniu do 7m zadziałał.) a na drugim końcu:
- coś na stopkę aparatu - ja sobie zmajstrowałem taki elemencik sklejony z pleksi, sygnał ze stopki jest przekazywany przez odpowiednio umiejscowione blaszki.
Mnie taki kabel kosztował 2,50 za jacka-mono, reszta to recycling jakichś szpargałów z domu.
Co do wygody - bezprzewodowe jednak wygodniejsze i na większe odległości się da.

pyciar - o dziwo coś mi się j...bie. nie wiem o co chodzi, ale chciałbym żeby lampa wyzwalała za każdym razem. Niestety jak kombinuję z dwiema to tak nie jest. Poza tym żeby lampa wyzwalała to muszę włączyć lampę z aparatu, która ma wpłw na całe światło:/ ale już teraz wiem, że pewnie zakupię radiówkę i nie będę się z tym niańczył:) dzięki za rady

bozar, masz dwie 460-II? to rób tak żeby jedna widziała aparat (i wyzwalała na 2 błysk) a druga aparatu nie widziała, za to musi widzieć tą pierwszą (i wyzwala na 1 błysk), tyle że zdaje sobie sprawę że nie zawsze da się tak poustawiać lampiony. Przy mocach tych 460-II to lampa wbudowana z korekcją -2EV nie powinna aż rak wpływać (a można jeszcze ją jakoś stłumić - na jednym wątku polecali kawałek wywołanej kliszy - ponoć dobrze przepuszcza IR wygaszając sporo widzialnego).
Oczywiście to wszystko sposoby "dobromira" i tak można się bawić mając czas i cierpliwość. Do poważniejszych zastosowań zostaje bezprzewodówka

powiem Ci tak,

jedną lampę ustawiam na ziemi, do doświetlania tła, drugą na statywie, do doświetlania modela/ki. I generalnie wygląda to tak, że jak załapie ta na statywie, to mimo, że lampa od tła jest ustawiona tyłem to zawsze błska. Problem tkwi w tym, że nie zawsze łąpie ta na statywie - nie wiem czemu:/ Wbudowaną robię właśnie na -2EV, ale nawet jak ustawiam na +2EV to też nei zawsze łapie i ciągle nie wiem czemu.

autofota zrobiona w taki właśnie sposób

te Youngnuo nie mają obracanych palników? jak tak to zamontuj tą na statywie "tyłem" i obróć palnik :mrgreen: możesz też spróbować trochę "zaciemnić" pomieszczenie - zostaw tylko niezbędne do ustawienia ostrości światło. ale jeśli są problemy to nie ma co kombinować - kup radiówki i walcz z kadrami a nie ze sprzętem

ooooo, motyw z obracaniem jest git! nie wpadłem na to:D, obawiam się tylko, że obracalność jest do pewnego stopnia a nie o pełen obrót. "Studio" mam zawse zaciemnione:)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
bozar napisał/a:
nie o pełen obrót

Pełen to pewnie nie, ale ponad 90° w pionie i ze 270° w poziomie powinna dać radę.

masz 100% racji, daje radę!

Skocz do: