Howdy  Dołączył: 03 Mar 2010
Bezpieczna kostka synchro z gorącą stopką - jak sprawdzić?
Czołem Pentaksjanie!

Mam Pentaksa K-7 i lampy: Starblitz 1000 macro, Elektronika FE-28 oraz Makinon Thyristor MK2100 AT. Ponieważ z tych trzech tylko Starblitz ma napięcie na stopce do 6v (a tak naprawdę jakieś 7,3 V:) - działa bez problemu z K7) postanowiłem kupić bezpieczną kostkę synchro. Wybór padł na:
http://www.funsports.pl/p...aca+stopka.html
Niestety ww. sprzęt nie działa albo ja nie wiem, co robię źle... Jak ustawię aparat w tryb X, w sanki włożę kostkę a na nią Makinon'a lub Elektronikę lampa nie błyska. Bateria w kostce jest sprawna, jak zrobię test i podłączę aparat -> bezpieczna kostka -> wężyk -> Starblitz to wszystko działa.

W akcie desperacji spróbowałem też w trybie M przy różnistych czasach (od 1/800 do 3 sek.). Wszystkie lampy działają po wciśnięciu przycisku TEST.

Czy ktoś ma może jakiś pomysł, co robię źle?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
zrób test aparat-> bezpieczna kostka->starblitz.

Dziękuję za odpowiedź, grzegorzgr. Niestety nie wiem, jak przeprowadzić taki test...

Starblitz 1000 jest typową lampą pierścieniową do makro. Najlepsze zdjęcie tej lampy znalazłem na
http://www.ojodigital.com...ash-anular.html

Nie da się Starblitza podłączyć bezpośrednio na stopkę aparatu bo nie ma takiego złącza - dostępne jest tylko złącze "mały jack" do wężyka. Próba podłączenia lampy bezpośrednio do kostki (ma odpowiednie złącze) zakończyła się sukcesem, tak samo jak podłączenie do złącza PC w aparacie.

Czy ktoś mógłby mi doradzić coś jeszcze?

bo chodzi o to czy czy jest przejście prądowe na górnych sankach bezpiecznej kostki, bo Próba podłączenia lampy bezpośrednio do kostki (ma odpowiednie złącze) zakończyła się sukcesem,

Dzięki za radę!

Zrobiłem eksperyment: Styki na dole kostki (tam, gdzie wchodzi aparat) połączyłem folią aluminiową. Do górnych sanek przymocowałem tani miernik uniwersalny działający jako omomierz. Jak zwarłem dół kostki - opór wynosił ok. 1.5 Ohm. (zakres: 200 Ohm). Jak rozwarłem - opór wzrósł do "bardzo dużo" - A WIĘC CHYBA DZIAŁA!

Niestety jak podłączyłem lampę (wybrałem "slave flash" z zestawu Makinon, bo ma najmniejsze napięcie na stopce - Umax= ok. 61V) na górne sanki przy zwarciu dolnych nadal nie chce wyzwalać błysku. Lampa oczywiście działa jak zewrę jej ręcznie styki (ten sam miernik jako amperomierz) [przyciskiem TEST też działa].

Co jest grane?! Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

bezpieczna kostka wyzwala lampe z odpowiedniego złącza na kabel -DOBRZE . bezpieczna kostka nie wyzwala lampe z górnych sanek NIE DOBRZE powiem więcej BARDZO ŻLE!

To wiem i ja :)

Czy więc coś jest źle z kostką, czy może lampa nie taka czy może (najbardziej prawdopodobne) użytkownik (to ja!) coś knoci...

Masz jakiś pomysł?

Howdy napisał/a:
To wiem i ja :)
:!: jeżeli lampa jest wyzalana przez gniazdko a nie jest wyzwalana przez sanki bezpiecznej kostki to gdzie jest pies pogrzebany :?: :idea: problem leży w srodku kostki nie na połączenia elektrycznego albo na styk centralny albp na styk boczny w sankach albo jedno i drugie :roll: . spawdz jeszcze czy styk centralny u góry bezpiecznej kostki nie jest za mocno wgłębiony ,czy styka z stykiem centralnum lampy :-D

Myślę, że coś w tym może być... styk centralny jest położony o ok. 0.1mm poniżej "podłogi". Styk centralny w lampie wystaje na ok. 0.8mm - jest więc jakieś 0.7mm zapasu. Boczne sprawdziłem omomierzem - styk między lampą a bezpieczną kostką jest OK.

Co do styku z Pentaksem K7 - tu chyba może być problem. Może, gdyż po wstawieniu folii aluminiowej między styk sanek aparatu a boczne złącze kostki nic się nie zmieniło... Muszę chyba spróbować czegoś trochę trwalszego... Pentaks dał na K7 bardzo ładną, czarną stopkę. Niestety połączenie jest tylko pod zaciskami stopki w aparacie, raczej NIE z boku tych zacisków.

Właściciele Pentaksa Kx mają lepiej - oni mają gołe sanki, bez tej czarnej farby :).

Dzięki za pomoc, grzegorzgr
---------
EDIT:
To, co napisałem powyżej o K7 NIE JEST PRAWDĄ! Owszem, gniazdo jest pomalowane ale chyba farbą przewodzącą - sprawdziłem omomierzem....

Czyli niestety wracam do punktu wyjścia.........

Rysiek_Kraków  Dołączył: 22 Cze 2011
kostka
Kupiłem dokładnie tą bezpieczną kostkę w tej firmie! Też nie chciała działać , choć miernik wskazywał prawidłowe połączenia. Jestem z zainteresowania elektronikiem, więc postanowiłem " ztuningować" kostkę. Rozłożyłem ją, wyjąłem środek, w to miejsce wstawiłem układ elektroniczny OPTOTRIAK z rezystorem, zostawiłem baterię, kilka przewodów, 5 minut lutownia i teraz wszytko działa. Trzebabyło jeszcze dodać mikrowyłącznik w obwodzie baterii i od 4 miesięcy jest ok. Lampa działa z Pentaxem.

Już nawet zapomniałem, że mam takie ustrojstwo :).

Korzystam teraz do wyzwalania lamp z bezprzewodowego wyzwalacza CTR-301P (jedyny amatorski model, który może pracować z lampami o wysokim napięciu) i wszystko działa.

Może w interesie pozostałych umieściłbyś schemat elektryczny Twojej modyfikacji?

Skocz do: