Preacher  Dołączył: 17 Lis 2009
[lampa] Wyzwalanie lampy Pentax 540
Witam
Piszę z małym problemem dotyczącym lampy 540, Zauważyłem, że ustawiając ją w trybie bezprzewodowym niestety nie wyzwala się z niej błysk z fotoceli. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją i próby wyzwolenia jej lampą wbudowaną oraz inna sunpacka. Dodam że pentaxa ustawiam na stopce i chce ją wyzwolić lampą z parasolek lub lampą sunpacka którą mam na aparacie. Z góry dzięki za pomoc

Proszę może o instrukcję jak sprawdzić czy fotocela działa, przypomnę, że instrukcję przeczytałem

mirekin  Dołączył: 03 Gru 2008
Może trzeba ustawić tryb master na lampie przypiętej do body? A slave na pozostałych. Wireles działa, gdy lampy są w "polu widzenia".

Preacher  Dołączył: 17 Lis 2009
Lampa na body to stary sunpack bez zadnych bajerów masterów itp, służy tylko do wyzwala błysku przez fotocele w lamp zamontowanych w studio, i chce by również wyzwalał pentaxa 540

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
Nie wiem, czy dobrze zrozumialem problem, ale jak lampka jest na stopce z fotocela to powinna byc ustawiona na tryb manualny z manualnie dobrana sila blysku. Fotocele nie sa moim konikiem (jak i wiele innych urzadzen) ale nie slyszalem by jakakolwiek lampe udalo sie odpalic w podany przez Ciebie sposob.

Ustawiajac ja na tryb bezprzewodowy lampa czeka na sygnal od nadajnika jakim moze byc lampa wbudowana lub inna wysylajaca odpowiednie sygnaly (np. druga 540) luib jakis sterownik np. radiowy (przy odpowiednim ustawieniu kanalow w lampie i aparacie).

Ustaw ja w trybie manualnym na fotoceli (nie ustawia sie w lampie blysku bezprzewodowego), i wtedy czyms blysnij w kierunku fotoceli... ale uwaga na oczy, bo jak nie zmniejszysz mocy w lampie to blysnie cala moca. Jak mimo to nie blysnie to cos z fotocela.

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Preacher, jeśli chcesz użyć fotoceli wbudowanej w lampę to:
-włączasz lampę w trybie bezprzewodowym
-zmieniasz tryb pracy na A lub M
-przytrzymujesz przycisk light(suwak na biały) aż wyskoczy na ekranie SL i cyfra
-przyciskiem S zmieniasz na 2 i wciskasz jeszcze raz light aby zatwierdzić
Pozdrawiam

j-z  Dołączył: 23 Sty 2009
540 ma wbudowana fotocele? Kurcze fajna rzecz. Szkoda, ze Metz 48 jej nie ma...

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
Witam, nie chcę tworzyć nowego wątku więc pisze w tym.

Mam problem z trybem HSS. Albo coś robię nie tak, albo mi nie działa. Zapodziałem gdzieś instrukcję i generalnie jestem w ciemnicy. Ale pamiętam z czasów, gdy miałem jeszcze instrukcję, iż ta nie pomogła mi. Wysłałem całość do serwisu, odesłali z wnioskiem że wszystko jest ok. Potem nie potrzebowałem tego używać i zpaomniałem o problemie. A teraz wrócił. Nie ma Hssa i nie ma instruckji i nie ma pomysłu jak toto ozywić :)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
korkotrampek napisał/a:
nie ma instruckji

Instrukcja jest http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=14985

no ok, po zapoznaniu się bliżej z instrukcję musze stwierdzić, że jednak coś jest nie tak.
Coś szwankuje podczas przełączania trybów w lampie (pierwsza lub druga kurtyna, tryb HS). Raz działa, raz nie. Nie zmieniejąc ustawień lamy i aparatu, wyłaczam i wypinam lampe - raz działa, raz nie, bez żadnej reguły (albo jaj jej nie widze). Kiedy lampa przymocowana do nadajnika radiowego nie działa wcala, cąły czas jest pierwsza kurtyna, a ja w zasadzie cały czas HS potrzebuję w takim przypadku. CO może być popsute, nie działać?

I jeszcze jedno - krótko przed upływem gwarancji sygnalizowałem ów problem w Apollo, odesłali lampę twierdząc, że wszystko ok (wtedy jeszcze radyjka nie miałem). Jeśli nie jest ok, czy moge reklamowac ową decyzję (dziś już po gwarancji?), bo przecież usterka ta sama co wtedy :(

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Jaki masz nadajnik radiowy? Możliwe że to on nie synchronizuje na krótkich czasach, bo chyba takich używasz bo piszesz o HSS. Jak założysz lampę w sanki aparatu to działa?

Jeśłi założe na sanki to albo działa, albo nie działa (choć częściej działa). Na radyjku nie działa wcale nic oprócz pierwszej kurtyny. Youngnuo mam

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
korkotrampek napisał/a:
Youngnuo mam

W tym układzie HSS (wyzwolenie na drugą lamelkę) nie będzie działał, bo nie przenosi wszystkich informacji. Jeśli chcesz użyć zdalnie synchronizacji z krótkimi czasami to możesz lampę tylko wyzwolić za pomocą wbudowanej, bądź też za pośrednictwem systemowego kabla.

no to bubla kupiłem :-|

O ile mi wiadomo nie ma radiowego wyzwalacza, który przenosi informacje dla lamp i korpusów Pentaxa.

no to bublowy system wybrałem :mrgreen:
po kablu powiadasz Waćpan, ok

Taki urok systemu.
Kabel też musi być systemowy - z 5-cioma pinami.

na szczęście jest jeszcze wbudowana lampa :))

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
Jimmy napisał/a:
Jeśli chcesz użyć zdalnie synchronizacji z krótkimi czasami to możesz lampę tylko wyzwolić za pomocą wbudowanej

na pewno? bawiłem się dziś lampami i krótkie czasy udało mi się tylko uzyskać mając 540'kę na aparacie. na wbudowanej minimalny czas to 1/180s.
próbowałem też używając 540, wyzwolić przez fotocelę YN460-II z krotkimi czasami i... nic z tego :-/ lampa błyska ale nie wtedy kiedy trzeba. sprawdzałem i na S1 i na S2. Czy komuś udała się sztuczka z krótkimi czasami w tej konfiguracji:
K200+AF-540(na sankach) + YN460-II (wyzwalane przez fotocelę)

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
a czasem nie jest tak, ze hss potrzebuje ttl-a?

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
korkotrampek napisał/a:
na szczęście jest jeszcze wbudowana lampa
Wbudowana nie działa w HSS. Jest za słaba.

Nie do końca na temat, ale tu chyba znajdziesz większość odpowiedzi:
synchronizacja z super krotkimi czasami - studyjne lampy

Skocz do: