Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
jedrek65 napisał/a:w wizjerze widzę ostro przy f2,8 a po wykonaniu zdjęcia nawet ze statywu obraz jest zamydlony, po prostu nie ostry.
k-5 + P30t + Sigma 18-35 + SMC-DA 70mm + SMC-F 50mm + DA 35mm + Falcon 85mm + Samyang 14mm
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
A czy my wróżki jesteśmy ? Uwielbiam diagnozy na odległość, a jeszcze bardziej naprawy komputera przez telefonjedrek65 napisał/a:opinia czy i jaka może być wina w samym body.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
daśko napisał/a:jedrek65 napisał/a:w wizjerze widzę ostro przy f2,8 a po wykonaniu zdjęcia nawet ze statywu obraz jest zamydlony, po prostu nie ostry.
Czy problem nie leży w ułozeniu matówkiMoze ktoś grzebał przy niej
![]()
jedrek65 napisał/a:będę musiał najpierw je zrobić aby pokazać,
Dada napisał/a:czy my wróżki jesteśmy ? Uwielbiam diagnozy na odległość, a jeszcze bardziej naprawy komputera przez telefon
daśko napisał/a:jedrek65 napisał/a:będę musiał najpierw je zrobić aby pokazać,
od tego trzeba zacząć
jedrek65 napisał/a:Już przy pierwszym poście prosiłem o opinię, czy wina może leżeć po stronie body i czy jest na to jakaś rada.
Dada napisał/a:A czy my wróżki jesteśmy ?
jedrek65 napisał/a:nie ostryc
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
Dada napisał/a:A czy my wróżki jesteśmy ? Uwielbiam diagnozy na odległość, a jeszcze bardziej naprawy komputera przez telefonjedrek65 napisał/a:opinia czy i jaka może być wina w samym body.![]()
jedrek65, Coś to o metafizykę trąca.Nie wierzę, żeby na wszystkich szkłach było mydło aż do F=11
Na pełnej dziurze to i owszem, czasem się trafi, ale bardziej to z FF/BF wynika, a nie nieostrości szkła. Zwłaszcza Tamrona 17-50, uchodzącego za jeden z ostrzejszych obiektywów. Doszedłem do Twojej lokalizacji
. Weż, napisz na PW do plwk, umówcie się, obejrzy Ci sprzęt i coś na pewno pomoże, ewentualnie sprawdzisz K20 na jego szkłach i vice versa, i będzie problem rozwiązany.
mygosia napisał/a:jedrek65, proszę nie używać podkreśleń w tekście. "Ulepszając" w ten sposób linka - uniemożliwiłeś skryptowi "zauważenie go".
[ Dodano: 2011-07-02, 19:52 ]
jedrek65 napisał/a:nie ostryc
nieostrych to przymiotnik. Piszemy razem.
jedrek65 napisał/a:więc opisałem swój problem.
Meggido napisał/a:jedrek65, pokaż te zdjęcia, bo nie da rady na odległość.
Próbowałeś ostrzy ręcznie?
W ciągu dwóch lat a nawet i znacznie dłużej nikt nie stanie się wróżkąjedrek65 napisał/a:nie jesteście wróżkami i dlatego czekałem z tym ponad dwa lata
jedrek65 napisał/a:zasięgnąć rady doświadczonych fotografistów
jedrek65 napisał/a:uderzyłem na forum, gdzie być może ktoś wskażę ślepcowi drogę
jedrek65 napisał/a:gdy otwieram przysłonę na maksa strasznie mi mydli
jedrek65 napisał/a:sigma 70-300mm f4-5,6 apo
jedrek65 napisał/a:Tamrona 17-50mm ze światłem 2,8
jedrek65 napisał/a:Do 11f wszystkie obiektywy mi mydlą, czym więcej otworzę tym bardziej staję się nie ostre zdjęcie i mogę sobie doostrzać ręcznie a dzieję się tak samo jak z autofokusem.
/przy matówce/jedrek65 napisał/a:nikt nie miał sposobności w grzebaniu, jestem pierwszym właścicielem, a obraz nie ostry wychodził od początku
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
CytatJa to się nie znam, ale tak na chłopski rozum to takie rezultaty mogły by wystąpić jakby matryca była np milimetr za bardzo do tyłu bądź do przodu. czujniki do AF są chyba gdzie indziej więc pokazują, że jest ok.