jedrek65  Dołączył: 24 Paź 2010
[K20D] Kłopoty z poprawną ostrością poniżej 11f
Witam serdecznie
Jestem od kilku lat posiadaczem k20d zakupionym w jednym z internetowych sklepów. Od samego początku zauważyłem, że gdy otwieram przysłonę na maksa strasznie mi mydli.
Początkowo zwalałem to na obiektyw, sigma 70-300mm f4-5,6 apo. Pomyślałem cena równa się jakość. Kupiłem też Tamrona 17-50mm ze światłem 2,8 na całej ogniskowej. Początkowo nie wnikałem w niego, ale po jakimś czasie okazało się, że i z tym obiektywem dzieje się to samo. A dzieję się dokładnie tak. Do 11f wszystkie obiektywy mi mydlą, czym więcej otworzę tym bardziej staję się nie ostre zdjęcie i mogę sobie doostrzać ręcznie a dzieję się tak samo jak z autofokusem. Męczę się już ponad dwa lata z f11 a teraz po zakupie manualnego obiektywu Vivitara 400 f5,6 postanowiłem zasięgnąć opinii i rady bardziej doświadczonych kolegów.
Miałem zamiar zmienić system lecz zostałem zmuszony odłożyć w czasie ten plan na bliżej nie określony.
Zatem jeśli ktoś zna przyczynę moich kłopotów i radę na nią, to będę bardzo wdzięczny za napisanie kilka zdań w temacie.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej

Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
Wgraj przykładowe zdjęcia z opisem.

Zapewne wgranie zdjęć bardziej obrazowo pokazałoby mój problem, lecz musiałbym wgrać nie jedno lecz kilka. Mi wystarczy opinia czy i jaka może być wina w samym body.
A jak tak, to gdzie uderzyć z rozwiązaniem tegoż problemu. Nie sądzę aby każdy zakładany obiektyw do tej puszki ostrzył poprawnie dopiero przy f11.
Dodam, że w wizjerze widzę ostro przy f2,8 a po wykonaniu zdjęcia nawet ze statywu obraz jest zamydlony, po prostu nie ostry. Czym bardziej przymykam otwór tym obraz staje się znośniejszy, lecz ten właściwy i do przyjęcia jest dopiera przy f11. Trudno jest robić zdjęcia ptactwu z takimi ograniczeniami, ale jakoś tam robię... http://www.andrzejreschke.pl/
Pozdrawiam

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Generalnie obraz mydlany jest efektem działania szkła. Body nie mydli przecież. Nie masz wyjścia i musisz pokazać "wadliwe" zdjęcia, inaczej nie będziemy w stanie Ci pomóc.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
jedrek65 napisał/a:
w wizjerze widzę ostro przy f2,8 a po wykonaniu zdjęcia nawet ze statywu obraz jest zamydlony, po prostu nie ostry.

Czy problem nie leży w ułozeniu matówki :?: Moze ktoś grzebał przy niej :?:

ig00rek  Dołączył: 13 Mar 2010
Ja to się nie znam, ale tak na chłopski rozum to takie rezultaty mogły by wystąpić jakby matryca była np milimetr za bardzo do tyłu bądź do przodu. czujniki do AF są chyba gdzie indziej więc pokazują, że jest ok. Obraz na matówce też ostry bo cały zestaw obiektyw-lustro-matówka jest ok, a po podniesieniu lustra w punkcie obrazowania (tak to się nazywa?) nie ma matrycy tylko jest milimetr z tyłu np. przymykanie obiektywu powinno zwiększać na to tolerancję tak samo jak zwiększa GO z drugiej strony obiektywu prawda? Jeśli się mylę to nie bijcie - to są takie dywagacje na chłopski rozum nie poparte wiedzą.

Swoją drogą to jeśli ten efekt występuje od 2 lat to moim zdaniem albo 2 lata temu powinien znaleźć się na forum albo w serwisie :)

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Również jestem za tym że coś jest nie tak z body a nie szkłami, być może to czujniki AF są źle ustawione i ostrzy w złym miejscu, występuje BF/FF na wszystkich szkłach.
Polecam zrobić test z kartą do testu AF pochyloną o 45', zobaczymy na niej czy jest ostrzej gdzieś przed albo za punktem gdzie ustawiamy ostrość czy też jest po prostu mydło a ostrość jest ustawiana poprawnie.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jedrek65 napisał/a:
opinia czy i jaka może być wina w samym body.
A czy my wróżki jesteśmy ? Uwielbiam diagnozy na odległość, a jeszcze bardziej naprawy komputera przez telefon :evil:
jedrek65, Coś to o metafizykę trąca. :mrgreen: Nie wierzę, żeby na wszystkich szkłach było mydło aż do F=11 :!: Na pełnej dziurze to i owszem, czasem się trafi, ale bardziej to z FF/BF wynika, a nie nieostrości szkła. Zwłaszcza Tamrona 17-50, uchodzącego za jeden z ostrzejszych obiektywów. Doszedłem do Twojej lokalizacji :-P . Weż, napisz na PW do plwk, umówcie się, obejrzy Ci sprzęt i coś na pewno pomoże, ewentualnie sprawdzisz K20 na jego szkłach i vice versa, i będzie problem rozwiązany.

daśko napisał/a:
jedrek65 napisał/a:
w wizjerze widzę ostro przy f2,8 a po wykonaniu zdjęcia nawet ze statywu obraz jest zamydlony, po prostu nie ostry.

Czy problem nie leży w ułozeniu matówki :?: Moze ktoś grzebał przy niej :?:

Raczej nikt nie miał sposobności w grzebaniu, jestem pierwszym właścicielem, a obraz nie ostry wychodził od początku. Wywalam zdjęcia nie udane, więc będę musiał najpierw je zrobić aby pokazać, więc jeśli inaczej nie można, to porobię kilka fotek aż do f11.

jedrek65 napisał/a:
będę musiał najpierw je zrobić aby pokazać,

od tego trzeba zacząć

[ Dodano: 2011-07-02, 19:38 ]
Dada napisał/a:
czy my wróżki jesteśmy ? Uwielbiam diagnozy na odległość, a jeszcze bardziej naprawy komputera przez telefon

daśko napisał/a:
jedrek65 napisał/a:
będę musiał najpierw je zrobić aby pokazać,

od tego trzeba zacząć

Nie koniecznie;) Już przy pierwszym poście prosiłem o opinię, czy wina może leżeć po stronie body i czy jest na to jakaś rada. Nie widziałem potrzeby umieszczania nie ostrych zdjęć jak i dalej nie widzę. Ale jeśli samo nie ostre zdjęcie podpowie komuś w ocenie problemu to umieszczę je jutro jak tylko je wykonam. :)
Pozdrawiam

jedrek65 napisał/a:
Już przy pierwszym poście prosiłem o opinię, czy wina może leżeć po stronie body i czy jest na to jakaś rada.

Dada napisał/a:
A czy my wróżki jesteśmy ?
:mrgreen:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
jedrek65, proszę nie używać podkreśleń w tekście. "Ulepszając" w ten sposób linka - uniemożliwiłeś skryptowi "zauważenie go".

[ Dodano: 2011-07-02, 19:52 ]
jedrek65 napisał/a:
nie ostryc

nieostrych to przymiotnik. Piszemy razem.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
jedrek65, pokaż te zdjęcia, bo nie da rady na odległość.
Próbowałeś ostrzy ręcznie?

Dada napisał/a:
jedrek65 napisał/a:
opinia czy i jaka może być wina w samym body.
A czy my wróżki jesteśmy ? Uwielbiam diagnozy na odległość, a jeszcze bardziej naprawy komputera przez telefon :evil:
jedrek65, Coś to o metafizykę trąca. :mrgreen: Nie wierzę, żeby na wszystkich szkłach było mydło aż do F=11 :!: Na pełnej dziurze to i owszem, czasem się trafi, ale bardziej to z FF/BF wynika, a nie nieostrości szkła. Zwłaszcza Tamrona 17-50, uchodzącego za jeden z ostrzejszych obiektywów. Doszedłem do Twojej lokalizacji :-P . Weż, napisz na PW do plwk, umówcie się, obejrzy Ci sprzęt i coś na pewno pomoże, ewentualnie sprawdzisz K20 na jego szkłach i vice versa, i będzie problem rozwiązany.

Oczywiście, że nie jesteście wróżkami i dlatego czekałem z tym ponad dwa lata. Nie lubię na odległość :mrgreen:
Ale przeczytałem, że jest to forum internetowe z problemami sprzętowymi dotyczącymi fotografii, więc opisałem swój problem. Trudno w tym przypadku bardzie bliżej. U mnie nie ma serwisu, więc postanowiłem, za nim gdziekolwiek wyślę aparat, zasięgnąć rady doświadczonych fotografistów. Jeśli przyczyniłem się tym postem do jakiegokolwiek kłopotu to bardzo przepraszam.
Dziękuję za plwk, myślałem o nim. Nie chcę nikomu sprawiać kłopotu i zabierać cennego czasu, więc uderzyłem na forum, gdzie być może ktoś wskażę ślepcowi drogę.
Pozdrawiam serdecznie
Andrzej

[ Dodano: 2011-07-02, 20:03 ]
mygosia napisał/a:
jedrek65, proszę nie używać podkreśleń w tekście. "Ulepszając" w ten sposób linka - uniemożliwiłeś skryptowi "zauważenie go".

[ Dodano: 2011-07-02, 19:52 ]
jedrek65 napisał/a:
nie ostryc

nieostrych to przymiotnik. Piszemy razem.

Przepraszam, może jeszcze jakieś uwagi odnośnie literówek?
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wieczoru

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
jedrek65 napisał/a:
więc opisałem swój problem.

Jak to się mówi - jeden obraz mówi więcej niż 1000 słów - pokaż sample :-)

Meggido napisał/a:
jedrek65, pokaż te zdjęcia, bo nie da rady na odległość.
Próbowałeś ostrzy ręcznie?

Ostrzyłem ręcznie co zaznaczyłem już. Niestety w tej chwili nie jestem wstanie zrobić jakiekolwiek zdjęcie, mam przed sobą rozebraną sigmę w drobny mak i chcąc by dalej działała muszę ją zacząć składać po uprzednim sklejeniu :lol: Praca w terenie :oops:
Pozdrawiam serdecznie

jedrek65 napisał/a:
nie jesteście wróżkami i dlatego czekałem z tym ponad dwa lata
W ciągu dwóch lat a nawet i znacznie dłużej nikt nie stanie się wróżką :-P
jedrek65 napisał/a:
zasięgnąć rady doświadczonych fotografistów

przepraszam że się wtrąciłem w ten wątek :oops:
jedrek65 napisał/a:
uderzyłem na forum, gdzie być może ktoś wskażę ślepcowi drogę

Wiódł ślepy kulawego .... ;-)
Strasznie mało informacji dajesz ...
jedrek65 napisał/a:
gdy otwieram przysłonę na maksa strasznie mi mydli
jedrek65 napisał/a:
sigma 70-300mm f4-5,6 apo

jedrek65 napisał/a:
Tamrona 17-50mm ze światłem 2,8

jedrek65 napisał/a:
Do 11f wszystkie obiektywy mi mydlą, czym więcej otworzę tym bardziej staję się nie ostre zdjęcie i mogę sobie doostrzać ręcznie a dzieję się tak samo jak z autofokusem.

jedrek65 napisał/a:
nikt nie miał sposobności w grzebaniu, jestem pierwszym właścicielem, a obraz nie ostry wychodził od początku
/przy matówce/

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Jak już prosiłem, wystarczy zdjęcie kartki w kratkę, czy już dla bardziej wymagających papieru milimetrowego ustawionego pod kątem 45' do aparatu i ostrzenie na środek kartki, ewentualnie na jakąś kropkę zrobioną w celu pokazania gdzie się ostrzy. Będzie widać jak na dłoni jak układa się płaszczyzna ostrości i czy jest ona przesunięta względem naszej oczekiwanej.
Bez pośpiechu, wykonać możesz to wszystkimi szkłami ale też Tamron, Kit i Vivitar wystarczy bo mydło masz na każdym słoiku.

Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
Cytat
Ja to się nie znam, ale tak na chłopski rozum to takie rezultaty mogły by wystąpić jakby matryca była np milimetr za bardzo do tyłu bądź do przodu. czujniki do AF są chyba gdzie indziej więc pokazują, że jest ok.

Wtedy chyba obraz byłby nieostry niezależnie od przysłony.

Może cofnięty/wysunięty pryzmat lub lustro?
Stawiam na krzywe zwierciadło.

Skocz do: