daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Ytr napisał/a:
Stawiam na krzywe zwierciadło

Polska rzeczywistość :?: :evilsmile:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
jedrek65 napisał/a:
przyczyniłem się tym postem do jakiegokolwiek kłopotu to bardzo przepraszam.
Kłopotu nie zrobiłeś żadnego. Od tego tu jesteśmy, żeby sobie pomagać. Tyle tylko, że nie zawsze jest to możliwe na odległość. Bez macania i kontroli z innymi szkłami się nie obejdzie. Same zdjęcia coś może pomogą, ale nie rozwiążą dylematu. W przeciwieństwie do kolegów nie będę nawet próbował zgadywać przyczyny, czy to jest krzywe zwierciadło, czy matówka, czy może lusterka od AF-u. Równie dobrze może być co innego. To musi obejrzeć ktoś, kto ma pojęcie o Pentaksach i ma parę innych szkieł, żeby porównać wyniki z inną puszką także.

Ytr  Dołączył: 24 Wrz 2009
Słyszałem, że z pentaxem najlepiej do FOTO SERVICE Piotr Rendaszka. Nie sprawdziłem osobiście.

pawel_fan  Dołączył: 07 Wrz 2009
Zastanawia mnie jedno - autor nie powiedział nigdzie, że płaszczyzna ostrości jest przesunięta poza punkt w który ostrzy, tylko, że zdjęcia są "mydlane" aż do f11. Ja zrozumiałem to tak, że rozmyte są w całości, a nie maja przesunięty punkt ostrości, a to sugerowało by chyba inną przyczynę, niż przesunięcie punktów AF względem matrycy itp.

jedrek65  Dołączył: 24 Paź 2010
pawel_fan napisał/a:
Zastanawia mnie jedno - autor nie powiedział nigdzie, że płaszczyzna ostrości jest przesunięta poza punkt w który ostrzy, tylko, że zdjęcia są "mydlane" aż do f11. Ja zrozumiałem to tak, że rozmyte są w całości, a nie maja przesunięty punkt ostrości, a to sugerowało by chyba inną przyczynę, niż przesunięcie punktów AF względem matrycy itp.

Dokładnie tak jak mówisz, o punkcie nie wspominałem bo moim zdaniem celnie strzela.
Dobrze zrozumiałeś, chodzi mi o całość obrazu a nie, że punkt ostrości jest poza polem oczekiwań.

[ Dodano: 2011-07-02, 21:03 ]
Ytr napisał/a:
Słyszałem, że z pentaxem najlepiej do FOTO SERVICE Piotr Rendaszka. Nie sprawdziłem osobiście.

Znajdę go w sieci??

Tak, przed chwilą sprawdzałem. Dostałem informację wczoraj, bo też potrzebuję porady.

jedrek65  Dołączył: 24 Paź 2010
Dzięki, mam już go:)
Pozdrawiam serdecznie

A jakbyś miał kłopot z sigmą to polecam Pana Szczepana Kostrzewskiego z Poznania. Skorzystałem z pomocy i jestem bardzo zadowolony. Jako jedyny podjął się sprawdzenia obiektywu.

Ytr napisał/a:
pentaxem najlepiej do FOTO SERVICE Piotr Rendaszka.
Od dawna cyfrowych Pentaksów nie naprawia. Jedynie Samsungi, jako serwis autoryzowany. Czasem, ale rzadko udaje się go namówić na naprawę analogów, lub szkieł. Z różnymi rezultatami zresztą. Ze cztery lata temu DS-a mi naprawiał, ale nie naprawił, a rok temu naprawił dobrze SMC F17-28 FE.

Tego nie wiedziałem, ale może udzieli wskazówki.

Telefonuj do nich i proś o rozmowę koniecznie z p. Piotrem Rendaszką. uważaj - lubi gadać, ale zacznie od narzekania na Pentaksa. :mrgreen:

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Dickett'owego Z5p naprawił ;-) i nawet nie musiałem długo go namawiać na to ;-)

Hehehe to się chyba dogadamy :)

pawgra napisał/a:
Dickett'owego Zp5 naprawił
Tyle tylko, że tam właściwie nie było usterki, a poza tym to analog. :-P Lepiej niech się za mojego istka weźmie. :evilsmile:

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
Pawełku, ale *ist'ka nie robi rendaszka tylko fotocomplex ;-)

Dzwonili do mnie w sobote i ponoć jest gotowy ;-)

w poniedziałek podjade do nich.

pzdr
paw

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
jedrek65, odezwij się na PW (jeżeli bardzo zależy Ci na czasie) ewentualnie wpadnij w czwartek na spotkanie fotografistów to się umówimy na jakieś testy.

Skocz do: