Ytr napisał/a:Stawiam na krzywe zwierciadło
Kłopotu nie zrobiłeś żadnego. Od tego tu jesteśmy, żeby sobie pomagać. Tyle tylko, że nie zawsze jest to możliwe na odległość. Bez macania i kontroli z innymi szkłami się nie obejdzie. Same zdjęcia coś może pomogą, ale nie rozwiążą dylematu. W przeciwieństwie do kolegów nie będę nawet próbował zgadywać przyczyny, czy to jest krzywe zwierciadło, czy matówka, czy może lusterka od AF-u. Równie dobrze może być co innego. To musi obejrzeć ktoś, kto ma pojęcie o Pentaksach i ma parę innych szkieł, żeby porównać wyniki z inną puszką także.jedrek65 napisał/a:przyczyniłem się tym postem do jakiegokolwiek kłopotu to bardzo przepraszam.
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Kot musi być albo żywy, albo martwy. Nie ma innej możliwości, nie można go zaobserwować jednocześnie trochę żywego i trochę martwego. Dlaczego? Rzetelna odpowiedź na to pytanie brzmi: nie wiadomo.
pawel_fan napisał/a:Zastanawia mnie jedno - autor nie powiedział nigdzie, że płaszczyzna ostrości jest przesunięta poza punkt w który ostrzy, tylko, że zdjęcia są "mydlane" aż do f11. Ja zrozumiałem to tak, że rozmyte są w całości, a nie maja przesunięty punkt ostrości, a to sugerowało by chyba inną przyczynę, niż przesunięcie punktów AF względem matrycy itp.
Ytr napisał/a:Słyszałem, że z pentaxem najlepiej do FOTO SERVICE Piotr Rendaszka. Nie sprawdziłem osobiście.
Od dawna cyfrowych Pentaksów nie naprawia. Jedynie Samsungi, jako serwis autoryzowany. Czasem, ale rzadko udaje się go namówić na naprawę analogów, lub szkieł. Z różnymi rezultatami zresztą. Ze cztery lata temu DS-a mi naprawiał, ale nie naprawił, a rok temu naprawił dobrze SMC F17-28 FE.Ytr napisał/a:pentaxem najlepiej do FOTO SERVICE Piotr Rendaszka.
SuperA|MX|*ist|MZ-5|MZ5n|Z1P|K-5IIs|
MotorA|Winder MX|BG-20|FG|FG|DBG4|
M40|A50|A35-70|
DA18-55|A35-70|DA*50-135|DA50-200|T28-200|S70-300|
AF220T|FTZ330|FTZ500|FGZ360|FGZ540 x 2|
--------------------
K100Ds->K10D->K20D->K-5->Km
Tyle tylko, że tam właściwie nie było usterki, a poza tym to analog.pawgra napisał/a:Dickett'owego Zp5 naprawił
SuperA|MX|*ist|MZ-5|MZ5n|Z1P|K-5IIs|
MotorA|Winder MX|BG-20|FG|FG|DBG4|
M40|A50|A35-70|
DA18-55|A35-70|DA*50-135|DA50-200|T28-200|S70-300|
AF220T|FTZ330|FTZ500|FGZ360|FGZ540 x 2|
--------------------
K100Ds->K10D->K20D->K-5->Km
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron