damian0708  Dołączył: 05 Lip 2011
[*istDS] Uszkodzona matówka GX1s/Ds2
Na początek jako świeży użytkownik pragnę się przywitać. Mój samsung służy mi dzielnie już od prawie 5 lat, niestety naszło mnie na czyszczenie szkieł w środku, o ile aparat zaczął ładnie ostrzyć w automatyce tak ze względu na to iż jedna soczewka jest plastikowa w wizjerze, nie widać w nim obecnie praktycznie nic. Spirytus zmatowił plastik, nie udała się również jego próba spolerowania.

Moje pytanie do was to czy ktoś orientuje się gdzie takie coś mogę kupić, ewentualnie z czego dorobić, jaka moc soczewki. Bardzo proszę o pomoc. Poniżej zdjęcia tej soczewki.

Soczewka powinna pasować również z Pentaxa Ds2, bo to ponoć bliźniacze modele.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Poleruj pastą do zębów, powinno się udać.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Yyyy... którą soczewkę wizjera przedstawiają te zdjęcia? :shock:
Przecież to matówka jest...

Faktycznie :mrgreen: , matówka, jak sama nazwa wskazuje, jest o dziwo z jednej strony matowa. Tą matową stroną należy włożyć do góry (do pryzmatu), nie zapominając o metalowej podkładce dystansowej, która jest między pryzmatem a matówką.

Dana soczewka/matówka straciła już chyba swoje właściwości bo po jej założeniu w wizjerze widać praktycznie to samo co bez niej czyli kółko z obrazem zamiast całego kadru. Powiem szczerze że nie mam pojęcia czy to jest soczewka czy matówka. Idzie to dokupić??

Jeśli założyć ją odwrotnie to tak jest, odwróć ją a świat się stanie piękniejszy.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Oryginalna matówka do DS'a ma oznaczenie LF-60 (chyba nie pomyliłem?).
Kiedyś można było ja kupić w serwisie Pentaksa za ok. 50 zł - może jeszcze coś im się pęta po kątach?
Czasem można było spotkać je na eBay'u.
Występują też odpowiedniki "made in China".

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
damian0708 napisał/a:
Dana soczewka/matówka straciła już chyba swoje właściwości
damian0708 napisał/a:
nie mam pojęcia czy to jest soczewka czy matówka
damian0708 napisał/a:
Spirytus zmatowił plastik, nie udała się również jego próba spolerowania.
Obawiam się, że po tych operacjach matówka kwalifikuje się na śmietnik. I po co było się brać za robotę o której się nie ma pojęcia ?

Powiem szczerze że jak potraktowałem ją spirytusem to był kiepsko widoczny obraz po bokach, wyciągnąłem ją z aparatu, patrze że plastik i myślę sobie ładnie zmatowił spirytus i chlas pastą polerską, także z matówki tam już nie wiele zostało :(

Teoretycznie nie da się założyć w inną stronę gdyż w obudowie jest wycięcie a w matówce ząbek, także pasuje tylko i wyłącznie w jednej pozycji, w której świat widziany jest jak przez dziurkę od klucza która zmniejsza się wraz ze wzrostem przesłony :(

[ Dodano: 2011-07-05, 21:09 ]
Dada napisał/a:
damian0708 napisał/a:
Dana soczewka/matówka straciła już chyba swoje właściwości
damian0708 napisał/a:
nie mam pojęcia czy to jest soczewka czy matówka
damian0708 napisał/a:
Spirytus zmatowił plastik, nie udała się również jego próba spolerowania.
Obawiam się, że po tych operacjach matówka kwalifikuje się na śmietnik. I po co było się brać za robotę o której się nie ma pojęcia ?

A no cóż jak to się mówi mądry polak po szkodzie....

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
dickkett napisał/a:
Kiedyś można było ja kupić w serwisie Pentaksa za ok. 50 zł - może jeszcze coś im się pęta po kątach?
Fakt, ja kupiłem po 32 zł nawet dwie sztuki. Ale już nie mam. Dzwoń do Apollo.

Trzeba wybrać np. coś z tego http://www.focusingscreen...php?cPath=25_66 albo przyciąć z jakiegoś złomowego body.

Dada napisał/a:
ja kupiłem po 32 zł
Znalazłem nawet podobną cenę ;-) tylko, wykropkowane, nie w złotówkach.
http://cgi.ebay.pl/390077..._fvi%3D1&_rdc=1

[ Dodano: 2011-07-05, 21:29 ]
Czy używany DS jest dużo droższy?

Dzięki wielkie za odpowiedzi, przynajmniej wiem że da się mój aparat uratować. Jak już mam kupować matówkę a z tego co wyszukałem na forum ktoś sobie dorobił ze starego zenita rozumiem że każda matówka pasuje optycznie lecz trzeba ją dopasować mechanicznie. To jaka matówka będzie lepsza od oryginału??

[ Dodano: 2011-07-05, 21:29 ]
dickkett napisał/a:
Czy używany DS jest dużo droższy?

Uszkodzony można kupić na części za 100-150zł

damian0708 napisał/a:
lecz trzeba ją dopasować mechanicznie
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=9684

Trochę tego jest do czytania.

Że tak jeszcze was spytam jaką matówkę wybrać LF 60?? LI60 czy LL60. Zdjęcia robię głównie w AF, do makrofotografi współpracuje z manualnymi M42 i pierścieniami.

Jeszcze raz wielkie dzięki za oświecenie co do matówki :) kamień z serca spadł :)

Skocz do: