maregoc  Dołączył: 06 Lis 2010
Kuszelas napisał/a:
z rzeczonej SIGMY

czy to naturalne kolory nieba ... czy to efekt z polara?

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Maregoc, staram się nie używać polara z tym obiektywem, ze względu na szeroki kąt widzenia. Przy słonecznej pogodzie widać różnice w zabarwieniu nieba w zależności od kąta padania światła. Natomiast przyznaję się do użycia przy tej fotce szarego połówkowego HITECH-a. Mam 3: 0,3, 0,6 i 0,9 ND, których używam zamiennie w zależności od warunków. Jest jeszcze jeden mały myk. Przy ogniskowej 10 mm uzyskuje się efekt takiego łagodnego zbiegania się chmur w centrum kadru, czasami to bardzo ciekawie wygląda.

A zresztą co ja się będę rozpisywać, tak to wyglądało i koniec. To jest wersja oficjalna i tego się będę trzymać :mrgreen:

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Chyba za mocna połówka na ostatnim, o pół litra ;-)

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Z bólem serca muszę się z Tobą White zgodzić, a trzeba Ci wiedzieć, że nienawidzę przyznawać racji innym ludziom :mrgreen:
Na swoje usprawiedliwienie napiszę tylko, że fotkę tą zrobiłem w sierpniu 2007 roku i że były to moje początki nauki stosowania szarych połówek ( nie mylić w wódką o wdzięcznej nazwie "Siwucha", tu mam laaataaa doświadczeń ). Co nie zmienia faktu, że lubię dosyć tą fotkę. Ale może któregoś pięknego dnia siądę przed kompem i trochę z nią jeszcze powalczę.

zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
Mam pytanko, nie macie przy tej sigmie problemów z pomiarem ekspozycji? Ja ustawiam sobie przy nim korekcję +0,7EV. Ktoś ma podobny problem? Body - K7.

zasiu napisał/a:
Ja ustawiam sobie przy nim korekcję +0,7EV.

I przy każdej scenie się sprawdza? Jaki pomiar światła?

zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
@White Nie przy każdej, ale generalnie sprawdza się bardziej niż bez korekcji. Pomiaru zasadniczo używam matrycowego, ale na spocie podobny efekt.

Matrycowego nie używam. Spota bardzo rzadko. Przeważnie centralnie warzony i tutaj najczęściej korektę muszę wprowadzić. Częściej na plus, ale też zdarza się i na minus w zakresie 1,5 działki.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
White napisał/a:
warzony

Ważony (<waga, nie warzyć).

Ja nie stosuję żadnej stałej korekty przy używaniu starej S10-20. Swoją drogą to chyba wciąż jedno z najlepszych szerokich kątów dostępnych na APS-C. A sporo lat minęło od jego debiutu. Gdyby miało uszczelnienia byłoby chyba idealne.

Keeper  Dołączył: 06 Wrz 2006
A tak w kwestii formalnej... AF będzie działał z K100d?
Bo ponoć w nowszej wersji szkła (światło 3.5) nie działa wg rozpiski z www sigmy.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jeśli K100D nie obsługuje SDM Pentaxa to HSM też nie obsłuży...
Chyba K100D super nie ma z tym problemu a zwykły pewnie nie obsłuży AF więc pozostaje zakup starszej wersji...

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
Keeper napisał/a:
Bo ponoć w nowszej wersji szkła (światło 3.5) nie działa wg rozpiski z www sigmy.

Zamieszanie robisz. Temat jest o Sigmie 10-20 mm f/4-5.6 EX DC, a ten obiektyw nie ma HSM, tylko polaczenie na wiertarke. Bedzie dzialac z kazdym Pentaxem z AF. Nowa Sigma ze swiatlem f/3.5 jest juz z HSM na mocowaniu Pentaxa i na puszce bez obslugi HSM/SDM nie bedzie dzialac autofokus.

Keeper  Dołączył: 06 Wrz 2006
elgreen napisał/a:
Keeper napisał/a:

Zamieszanie robisz.
nie przesadzajmy ;) raczej porządkuję wiedzę :)
Cytat
Temat jest o Sigmie 10-20 mm f/4-5.6 EX DC, a ten obiektyw nie ma HSM, tylko polaczenie na wiertarke. Bedzie dzialac z kazdym Pentaxem z AF. Nowa Sigma ze swiatlem f/3.5 jest juz z HSM na mocowaniu Pentaxa i na puszce bez obslugi HSM/SDM nie bedzie dzialac autofokus.

I wielkie dzięki, o takie postawienie sprawy mi chodziło :)

DMG  Dołączył: 21 Maj 2011
Ostatnio coraz częściej myślę o zakupie UWA i po przeczytaniu tego wątku nabrałem ochoty na starą S10-20 ale mam takie pytanie. Co byście kupili mając do wyboru w tej samej cenie
"starą" ale nową S10-20 z zagranicy i nowego T10-24 z kraju.
Z jednej strony S z małym CA ale kosztowne ewentualne zabawy z gwarancją lub wymianą,
z drugiej bardzo sprzeczne opinie na temat jakości ale 2 lata gwarancji na miejscu.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
DMG, jesli bedziesz miec wszystkie dokumenty to w Polsce Sigma da Ci rok gwarancji miedzynarodowej.

DMG  Dołączył: 21 Maj 2011
paradziqs, tzn. jeśli kupię np. za Odrą i dostanę fakturę to nie ma problemu z Sigmą w Polsce? O to mi chodziło. Rozumiem, że polecasz jednak S a nie T :-)

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
DMG, kupilem sigme 85 w niemczech, mam paragon + niewypelniona karte gwarancyjna.. napisalem o tym do Sigma w Polsce i odpisali ze nie bedzie problemu z uznaniem gwarancji

Michciu76  Dołączył: 08 Wrz 2010
Mam okazję zakupu tej Sigmy za 350 euro - trochę poczytałem i teraz się zastanawiam czy warto ją brać czy lepiej poczekać i dopłacić do nowszej wersji?
Czytałem testy ale już sam nie wiem - w starszych testach chwalili starszą wersję a w nowszych już lepiej wypada nowa?? Chyba pierwsze sztuki były wadliwe czy cuś?

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
Michciu76, miałem pierwszą wersję i byłem bardzo zadowolony (przynajmniej z K10D dawała radę), MZ różnica w cenie za duża żeby był sens dopłacać do f3.5, 350E to dobra cena za nówkę, mogę Ci podesłać trochę sampli z K10D jak chcesz (to na priv)
pozdrawiam

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
Bardzo dobre szkło. Używam nagminnie we wszelkich podróżach. W porównaniu do wersji 3,5 mniejsza, chyba ostrzejsza i szybszy AF (subiektywnie) i lepiej współgra z cokinem P (77mm vs 82mm filtra). Wady: głośniejsza :P różnica w świetle przy tych ogniskowych i głównym przeznaczeniu pomijalna moim zdaniem.

Skocz do: