Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
piotrecius napisał/a:Każdy to może interpretować inaczej - ja do tej pory nie wiem, który to jest FF a który BF.
Raczej ciężko by aparat ostrzył za siebierejmi napisał/a:punktem wzgledem ktorego jest rozpatrywane "przed" czy "za" jest zawsze aparat
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Dada napisał/a:d..y modelki
A jak się modelka ustawi plecami do obiektywu?Dada napisał/a:Tłumacząc na polski : FF jest od strony facjaty modelki, a BF od strony d..y modelki. Właściwie to powinno się nazywać DF to zjawisko
X-T1
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
przemoo napisał/a:witam
niestety po wykonaniu kilku testów na wzorcowych tablicach okazało się że moj k-x z kitem ma mały FF. Jaki jest sposób wejścia w menu serwisowe w k-x?
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.
andybond napisał/a:sumisat,zdjęcia to podlinkowałeś po byku
Odpuść sobie te linijki. Weź kilka flakonów po dezodorancie albo puszek z piwem i sprawdź w realu jak szkła ostrzą.
Jak prześledzisz wątek od początku,to znajdziesz linki do instrukcji,jak wejść do Debug Mode.
pyciar napisał/a:sumisat, nie możesz zapomnieć o tym żeby ustawić centralny punkt AF - widziałem akcje gdy ktoś próbował sprawdzić AF na takim ukośnym teście a miał automatyczny wybór punktu - łatwo zgadnąć że co zdjęcie to płaszczyzna ostrości była w innym miejscu. Najpierw zrób testy w jasnym świetle dziennym, potem możesz porównać w sztucznym ale też zadbaj aby było odpowiednio mocne.
Niestety niektóre obiektywy mają inną wartość na skrajnych ogniskowych i wtedy zostaje tylko kalibracja szkła w serwisie.
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.
k-5+Pentax/Tamron 18>200
andybond napisał/a:sumisat, czy plik ma rozszerzenie *.492 a zawartość to [OPEN_DEBUG_MENU]?
Nie wiem jak w K-x ale w GX20 klapka od karty musiała być otwarta.
k-5+Pentax/Tamron 18>200
X-T1