opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Maciek napisał/a:
wyjść na taras z widokiem na góry i zatopić się w lekturze - z górami rozumiem, że tu będzie trudniej
na Kaszubach :?:
no daj pan spokój - ciotka ma daczę pod Kościerzyną, która leży na zboczu ;-) (niestety już nie wynajmuje)
przecież Kaszuby to niskie, ale mimo wszystko góry ;-)

Yalin napisał/a:
Wdzydz Tucholskich, Wdzydz Kiszewskich, Olpucha i ogólnie powiatu kościerskiego.
ta jest - dobry powiat
ja znam dobrze okolice Liniewa i to polecam - dobre tereny do jazdy rowerem ;-) (ale tak bardziej w kierunku Kościerzyny jednak)

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Yalin, rezerwowałeś wcześniej czy jechałeś na żywca?
Początkiem sierpnia mam urlop i również szukam czegoś górsko-jeziorno-rowerowo-zadupiowego.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Rychu, wysłałem już PW do Maćka, mogę spytać mojego przyjaciela leśniczego czy ma wolne miejsca w swojej agroturystyce nad jeziorem Jabłończ. Dla miłośnika cyklistyki silnie czynnej to właściwie raj istny. Jeżeli będziecie zainteresowani będę pytał.
Pozdrówka - Kuszelas.
P.S. Chociaż muszę obiektywnie stwierdzić, że dość późno się Panowie za to zabieracie. :mrgreen:

P.S. Przed chwilą dzwoniłem. Coś tam w sierpniu jest wolne, za godzinę lub trochę dłużej będę znał terminy. Ceny w sezonie to 35 zł od osoby za dobę. Są 2 domki. W jednym na 3 pokoje są 2 łazienki, w drugim każdy pokój z łazienką. Do tego wyposażona kuchnia.
Domki i jezioro są za widoczną po prawej stronie górką.

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Góry na Kaszubach?
Czemu nie?
Zobacz okolice Szymbarku, Krzesznej. Gołubia Wieżycy. Chmielna.
Sama Wieżyca to 329m npm.
Poszukaj czegoś w paśmie Wzgórz Szymbarskich.
Plusem jest to że bliżej do Gdańska niż z Kościerzyny.
http://www.google.pl/imag...sult_group&sa=X

No więc jest tak. Wolne miejsca od 21 sierpnia, powinny już być prawuski. Można się wybrać po SPPD. Albo posłuchać rady masera, to o czym pisze to przepiękne okolice.

@Kuszelas a może robimy kaszubskie PPD? :-)
Mam znajomą w Wdzydzach z sporym ośrodkiem, W takim początku października nie ma ruchu...

Wiesz Maser, też mi coś takiego się w bańce ćwiarzy. Tylko nie chciałbym robić konkurencji Inżynierowi i jego Roztoczu. W Jabłończu można robić spotkania cały rok, no może oprócz wakacji, bo przyjeżdżają tam stali bywalcy, Ale taki koniec września, początek października i "Kolorowe Kaszuby" to by było to.

arcan66  Dołączył: 10 Lis 2008
Pomysł "Kolorowych Kaszub" wspaniały :)
Osobiście polecam Borsk - nad jeziorem Wdzydze, blisko Wdzydz Tucholskich :)
Jezioro przepiękne, wspaniałe krajobrazy, domki położone w lesie nad jeziorem, w cenie 30-35 zł od osoby, sprzęt pływający w przystępnej cenie...
Albo może lepiej nie zachęcać, bo zrobi się tłoczno jak na Mazurach...
Kaszuby są spokojne, ciche, życzliwe i ... dość tanie.

ziemo  Dołączył: 28 Gru 2008
Śmiało mogę polecić http://www.lobelia-agro.com/ jeśli komuś zależy żeby było w oddali od cywilizacji, przyzwoite agro z w zasadzie prywatnym jeziorkiem . Z drugiej strony nie ma problemu z zaopatrzeniem bo rzut beretem od Bytowa. Ja byłem z małym dzieckiem co trochę ograniczało, ale teren jak najbardziej do pozwiedzania zarówno rowerowo jak i autem.

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
rychu napisał/a:
Yalin, rezerwowałeś wcześniej czy jechałeś na żywca?
Początkiem sierpnia mam urlop i również szukam czegoś górsko-jeziorno-rowerowo-zadupiowego.

Rezerwowałem oczywiście. W ciemno nie ma co jechać. No chyba że masz cały dzień na jeżdżenie po okolicy i szukanie noclegu.

Kuszelas, będziemy musieli się spotkać poza forumem i pogadać o tym pomyśle.
Jak na jeden dzień bez noclegu to mogę pogadać w takim jednym miejscu i zapewnić może nawet jakieś bonusy.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Maciek napisał/a:
Czyli szukamy:
- raczej agroturystyki - z doświadczenia są to spokojniejsze miejsca -

Z najczystszym sumieniem mogę polecić agroturystykę w miejscowości Otomin (nazywa się TABUN)10 km od centrum Gdańska.Mimo tej bliskości - agroturystyka w niezwykle spokojnym miejscu-tylko 15 miejsc noclegowych,pokoje z łazienkami duze i całkiem przyzwoite,czystobar-restauracja-świetne jedzenie, w pobliżu ogromny outlet w Szedółkach(dla pań),ceny przyzwoite,jazdy konne,oznakowane ścieżki rowerowe.Wraz z przyjaciółmi pobyt tam zaliczamy do bardzo udanych.

W TABUNIE niedawno była Magda Gesler i robiła "porządki".
Jest jedno małe ale....
600 metrów dalej jest trójmiejskie wysypisko śmieci :(
Miejsce ładne do fotografowanie, ale jak się trafi na niesprzyjający wiatr to można się zrzygać.
Raczej nie chciałbym tam wypoczywać, ale może dlatego że doskonale znam to miejsce.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Kuszelas napisał/a:
muszę obiektywnie stwierdzić, że dość późno się Panowie za to zabieracie

Późno? Jeszcze dwa tygodnie do urlopu! W zeszłym roku dwa dni przed planowanym wyjazdem załatwiłem wyjazd (tygodniowy spływ kajakowy) - popołudniem telefon, umowa, zakupy, pakowanie, nocą wyjazd. To jest dreszczyk.
Termin po 20 to już musztarda .... Urlopek zaczynam 10-tego, ale pilnie zbieram wszelkie informacje z tego wątku.

[ Dodano: 2011-07-26, 08:20 ]
Yalin napisał/a:
TABUNIE niedawno była Magda Gesler i robiła "porządki".

No to po ptokach :-/

Yalin napisał/a:
W TABUNIE niedawno była Magda Gesler i robiła "porządki".
Jest jedno małe ale....
600 metrów dalej jest trójmiejskie wysypisko śmieci :(
Miejsce ładne do fotografowanie, ale jak się trafi na niesprzyjający wiatr to można się zrzygać.

To dobrze ,że tego nie wiedziałem :-P ,akurat nie wiało i nie śmierdziało.Być może za krótko tam byliśmy-3 dni.Ale i tak nie zniechęcałbym :-D .

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przyjaciel też polecił mi Lobelię ale niestety mają tam miejsca 7-12 VIII albo od 21-wszego czyli akurat wtedy jak chciałem to brak. Kuszelas - z twoją propozycją jak widzę problem jest podobny ale gwoli informacji - czy to jest to: www.podlipami.pl ? Tabun na zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco ale to wysypisko trochę mnie studzi, do tego nie przepadam za panią Gessler no i ceny już niestety odzwierciedlają bliskość większego miasta.

Właśnie sobie zdałem sprawę, że 15 VIII jest święto, wolne i tworzy się "długi weekend" co spowodowało, że waham się nad słusznością wyboru terminu i ew. jego korektą.

Tak Maćku, to jest dokładnie to miejsce. Nawet nie wiedziałem, że moi druhowie zrobili tą stronę. No to masz dobrą orientację w temacie. Pozostaje jednak problem z terminem.
Może jeszcze tylko dodam, że jest to dobre miejsce dla chętnych na fotografię przyrodniczą. Sarenki, jelenie i te klimaty :mrgreen:

Maciek napisał/a:
................ Tabun na zdjęciach wygląda bardzo zachęcająco ale to wysypisko trochę mnie studzi, do tego nie przepadam za panią Gessler .....

Siła sugestii jednej osoby ;-) ,
Rozważ może jednak tę propozycję-TABUN(nie na cały urlop a na 2-3 dni),
szybki dojazd do 3 miasta to też zaleta.
oczywiście nie namawiam -nie mam w tym żadnego interesu
Pani Gessler-tłusty rozczochrany kocmłuch :-/
1/jak wspomniałem przez 3 dni nie wiedziałem ,ze jest tam wysypisko(teraz wiem -jst to raczej obiekt technologicznie zaawansowany obróbki odpadów)
2/na uciążliwości możesz trafić w każdej chwili
np:spokojna agroturystyka a zagroda dalej 4 burki ujadające przez całą noc,
i następna i następną ....
lub
fajne domki nad jeziorem - a od 8 do 20 wyścigi skuterów wodnych podpływających co 20 minut pod pomost przy którym bachory się bawią
lub
spotkanie enduro boys:
jeśli wiesz jak gada dobre enduro to ...
itd
reasumujac
warto każdy wyjazd podzielić na kilka kawałków.
Przynajmniej jeden etap będzie udany :-B
pzdro
miłego urlopu

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
No dobra - może się trochę łatwo dałem zrazić ale i tak pozostaje aspekt cenowy. A na przeprowadzki w trakcie urlopu to mam umiarkowaną ochotę - za leniwy jestem na załatwianie kilku noclegów i pakowanie się kilka razy.

TO jest to miejsce o którym pisałem na pierwszej stronie.

Skocz do: