pawelek-79 napisał/a:Zastanawiam się tylko jak takie Kulczyki i inne zarabiają na posiadaniu akcji, kiedy lecą one w dół.
"... i owoc żywota twojego je ZUS..."
lsnk napisał/a:pawelek-79, ogólnie rzecz biorąc firmy wchodzą na giełdę by pozyskać kapitał, a nie na niej spekulować.
Cytatpawelek-79, ogólnie rzecz biorąc firmy wchodzą na giełdę by pozyskać kapitał, a nie na niej spekulować.
pawelek-79 napisał/a:pikolo - kupujesz udziały w firmie bez możliwości udziału w zyskach?! Co cię obchodzi zmiana kursu papierka, jak firma przynosi dochody i wypłaca dywidendę?
CytatCo mnie obchodzi jakas marna dywidenda i dzialalnosc firmy, skoro mozna zarabiac na zmiennosci kursu
No, raz zarobilem na dywidendzie - starczylo na 4 piwa Trosze pozniej zarobilem na zmianie kursu tego samego "papierka" - starczylo na miesieczny pobyt 2 osob w bardzo sympatycznym rejonie, daleko od domu.
teo napisał/a:WIG -3,51%. No, mega rzeź, rzeczywiście.
pikolo napisał/a:Jeżeli politycy nic nie wymyślą to na rynkach znowu może być ostro , dlatego warto przyjrzeć się giełdom w najbliższym czasie
pikolo napisał/a:Więcej informacji http://andrzejstefaniak.bblog.pl/
idzie ci nieźle bo bawisz się wirtualnymi pieniędzmi. Gdybyś zainwestował prawdziwe pieniądze podejmowałbyś inne decyzje, niekonieczne prawidłowe :) Ale nie znaczy to że nie należy próbować !YellowLabel napisał/a:Na razie nieźle mi idzie, ale to raczej fart i szczęście niż jakakolwiek wiedza na ten temat.
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
YellowLabel napisał/a:gezaj, to jasne :)
Na swoją obronę, mogę jedynie powiedzieć, że te wirtualne traktuję jak prawdziwe. (...) Kupuję wtedy, kiedy uznaję, że kupiłbym za prawdziwe pieniądze, itd.
K-5 + Unlimited | MZ-7 + A50/1.7| Fisza, Pentacon Prakticar 28/2.8 (PK), Sy 85/1.4, TA2 90/2.5(macro) + TA2 TC2x, TA2 SP 35-210/3.5-4.2(makro), | S5IS
nie zgodzę się, bo zawsze w świadomości/podświadomości masz to, że są to wirtualne pieniądze.YellowLabel napisał/a:te wirtualne traktuję jak prawdziwe
cube007 napisał/a:szybko zobaczysz jakie figle plata nam nasza wlasna psychika
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
Artiip napisał/a:YellowLabel, (taki dobry tips) przeznacz na tą zabawę, jakieś pieniądze z którymi się możesz pożegnać bez większego żalu i ani grosza więcej*.
*ustal sobie jakiś nieprzekraczalny limit, a zwiększenie inwestycji rób tylko z zysków.
YellowLabel napisał/a:Minimalna kwota wpłaty u brokera, na którym założyłem sobie konto (trading212.com) to 50 euro. Wydaje mi się jednak, że z taką kwotą nie ma sensu jednak zaczynać zabawy. Chyba, że się mylę? Co myślicie? (dźwignia jest 100:1)