diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
sołtys, a ja ci proponuje PL FON
bramke voip kupisz w saturnie/mm za 139zl a w cenie masz 20zl na rozmowy i numer stacjonarny
oczywiscie nie masz zadnych abonamentow ani minimalnych doladowan
doladowujesz kiedy chcesz a kwota nigdy nie przepada. koszty sa raczej standardowe 8gr stacjonarne i 29gr komorki (http://plfon.pl/content/tarifeland.php)
uzywam tego od prawie 2lat i jeszcze mi nigdy nie padlo a jakosc jest zdecydowanie lepsza niz skype.
i jest jeszcze jedem plus ktorego prawie nigdzie nie znajdziesz
siec jest firmowana przez saturn/mm wiec z reklamacja urzadzenia nie masz problemu - wymnieniaja ci na miejscu i dodatkowo masz infolonie i pomoc techniczna codziennie przez 7 dni w tygodniu

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
sołtys, Ja mam własną bramkę i konta u 3 usługodawców telefonii VoIP. Jeśli coś padnie u jednego, mogę korzystać z innych.
Bramka obsluguje do 10 kont. Ma też wbudowany router z WiFi i host USB np. do drukarki (staje się wtedy sieciową). Oprócz tego urządzenie ma wbudowaną minicentralkę, dzięki czemu można podłączyć do niego telefony analogowe i ISDN. U mnie są 2 telefony ISDN (w tym 1 bezprzewodowy) i adapter domofonu. Dzięki takiemu rozwiązaniu mogę prowadzić jednocześnie 2 rozmowy zewnętrzne, a wywołania z domofonu odbieram w dowolnym miejscu np. ze słuchawki bezprzewodowej.

[ Dodano: 2009-07-13, 18:29 ]
aha, konta mam w halonet, easycall i 2 w Newfon. Ten ostatni daje numer do odbierania rozmów gratis od razu przy rejestracji. W easycall to kosztuje 5zł/rok, a w halonet 30zł/rok.

Newfon jest prowadzony przez normalnego operatora telefonii stacjonarnej Dialog.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
papcio napisał/a:
Znając wielu małych dostawców internetu niestety często ich sieci jak działają, to działają dobrze, ale jak już coś padnie to pojawia się kłopot (ludzi mało, kszt urządzeń jak na małą firmę duży)

To fakt, chociaż mam w tej chwili internet radiowy od innego małego dostawcy .. nie pamiętam dokładnie jak długo, ale napewno więcej niż 3lata i większa awaria była raz w miarę sprawnie usunięto chociaż faktem jest, że zdarzają się mniejsze awarie zwłaszcza w weekend a wtedy nie ma kto naprawić.

Teraz rozważam zmianę na dostawcę mającego opinię bardziej zaufanego to raz a dwa znam właściciela i jego pracowników, gdyż zajmowali się siecią i komputerami w firmie, w której ostatnio pracowałem. Po trzecie płaciłbym tyle samo za 2x "szybszy" internet, w którym gratis byłby telefon dlatego mnie to zainteresowało.

Nie mniej faktem jest, że zapewne więksi dostawcy mogą więcej i prawdopodobnie jeśli chodzi o awarie działają sprawniej.

diplodok napisał/a:
siec jest firmowana przez saturn/mm wiec z reklamacja urzadzenia nie masz problemu - wymnieniaja ci na miejscu

Sęk w tym, że z Wąchocka mam trochę bliżej do Starachowic niż do Krakowa :-P

diplodok napisał/a:
masz infolonie i pomoc techniczna codziennie przez 7 dni w tygodniu

A to napewno plus.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :-B Muszę to rozważyć wszystko na spokojnie :roll:

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
emigrant, jaki masz sprzęt? Bo z opisu mi się już podoba... ;-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Arti napisał/a:
emigrant, jaki masz sprzęt? Bo z opisu mi się już podoba...

"oj owieczko, owieczko. Żebyś ty jeszcze gotować umiała" 8-) ... taki kawał mi się przypomniał dygresyjnie :->

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Arti, AVM Berlin, Fritz!Box Fon WLAN 7050 do wzięcia (wszystko, co w opisie oprocz hosta USB). Działał bez zarzutu. Teraz zainstalowany mam z tej samej fabryki Speedport W900V z hostem i wbudowaną bazą DECT, ale soft przerobiony na Fritz Boxa - wtedy działa nie tylko na DSL (ja mam net z TV kablówki).
Do bramki mam podłączony adapter domofonu Emmerich ISTEC Türmanager.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
piotr_w napisał/a:
To było jakiś czas temu, pogooglaj "skype chinese reverse"
Nooo.... 2006r. - Od tego czasu zdążyli algorytmy i klucze zmienić 10 razy ;-)
piotr_w napisał/a:
O danych z BIOSU było min. w http://di.com.pl/news/15785,1.html
Luty 2007. Rok w świecie IT, to już historia, a co dopiero dwa lata ;-)

Ale dzięki za info.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Jeszcze ciekawa prezentacja o Skype:
http://www.secdev.org/con...U06.handout.pdf

Może to teoria spiskowa, ale komu chciałoby się na tak zaawansowanym poziomie komplikować kod w _darmowym_ projekcie?

Do tego Ebay jest znany z daleko idącej współpracy z amerykańskimi agencjami rządowymi, dodatkowo chodzą słuchy, że wszystkie komercyjne implementacje AES (min. Skype) w Stanach muszą mieć zaimplementowane backdoory dla NSA, czasem są one proste tak jak było w Lotus Notes.

Większość nowoczesnych algorytmów szyfrujących (min. promowany teraz Twofish) opiera się na liczbach pseudolosowych, których to generator zaimplementowany w systemach Microsoftu (także w Viście) ma backdoora. Podobnie było AFAIR z niektórymi Linuxowymi implementacjami OpenSSL.

Co do samego AES to nie wykryto na razie słabości, ale podobnie było z DES ;-)

[ Dodano: 2009-07-13, 21:18 ]
andrusz napisał/a:
Luty 2007. Rok w świecie IT, to już historia, a co dopiero dwa lata

To nie moja działka, więc mogę nie być do końca na bieżąco.

piotr_w napisał/a:
Jeszcze ciekawa prezentacja o Skype:
http://www.secdev.org/con...U06.handout.pdf

Może to teoria spiskowa, ale komu chciałoby się na tak zaawansowanym poziomie komplikować kod w _darmowym_ projekcie?

To ten sam okres 2006. Teraz Skype bardziej to zaciemnił ;-) Ja nie wierzę, że taki projekt rozwija się za darmo. Ktoś to musi finansować - można sobie samemu dopowiedzieć kto to może być, skoro nie użytkownicy ;-)

Jeśli coś jest ukryte przed społeczeństwem, to w jakimś celu i ten cel raczej nie jest "zbożny". Na szczęście wiele algorytmów szyfrujacych i ich implementacja jest publiczna (np. TrueCrypt) i można sobie dokładnie sprawdzić, co program robi i po co :-)

To też nie moja specjalizacja, więc myślę, że nie ma sensu dalej ciągnąć tego wątku :-B

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
andrusz napisał/a:
Jeśli coś jest ukryte przed społeczeństwem, to można się tylko domyślać, że cel nie jest zbożny.

no ale chyba nie odnosi się to do wszystkich aplikacji, co :?: ;-)

nie można generalizować

jest oprogramowanie open-source, jest też kod-zamknięty i protokoły szyfrowane, które po coś tam służą zazwyczaj

opiszon napisał/a:
andrusz napisał/a:
Jeśli coś jest ukryte przed społeczeństwem, to można się tylko domyślać, że cel nie jest zbożny.

no ale chyba nie odnosi się to do wszystkich aplikacji, co :?:

Opiszon chodzi mi o soft szyfrujący - algorytmy powinny być publicznie dostępne. Takie jest zdanie większości kryptologów - i to wymóg, aby móc dobrze sprawdzić ew. dziury. Więc jeśli algorytm i implementacja jest dobra, to jego upublicznienie pomoże tylko projektowi, bo będzie mógł być sprawdzony przez setki ekspertów. Tak jest zresztą z większością nowych algorytmów szyfrujących wymyślanych przez naukowców.

A jeśli producent nie chce go upublicznić, to albo system jest słaby albo robi coś jeszcze, do czego nie chce się przyznać ;-)

Nota bene podobnie jest z kodowaniem warszawskiej karty miejskiej - system używany jest też w londyńskim metrze i już znaleziono w nim dziury. A człowiek, który tą dziurę znalazł został oskarżony przez producenta o łamanie licencji i praw autorskich i zagrożono mu sądem, jak tylko opublikuje jakieś szczegóły!

opiszon napisał/a:
jest oprogramowanie open-source, jest też kod-zamknięty i protokoły szyfrowane, które po coś tam służą zazwyczaj

Np. jakie oprogramowanie? Szyfrujące?

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
odświeżę ten stary wątek; ja rejestruję sie właśnie do ipfona używa go ktoś ? Cenowo wyglądają całkiem ciekawie, ale duzo w tych voipach zalezy od jakosci; szkoda kosztem paru groszy sie denerwować...

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
O jakości połączeń w Ipfonie nic nie wiem, więc chętnie się wypowiem ;-) Sam korzystam z Halonetu i jestem bardzo zadowolony, jakość połączeń na 10Mbitowym łączu (telewizja kablowa) bije na głowę Skype, bardzo łatwo się doładowuje konto, mam też swój numer, na który można się dodzwonić. Ceny ciut niższe lub takie same (połączenia na telefony stacjonarne)jak w Ipfonie.

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
aaa, to spoko; generalnie ceny u wiekszosci operatorow sa zblizone. Ja właśnie przechodze droge przez meke rejestrujac telefon do bramki ...

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
Czy pojawiło się coś nowego w kwestii telefonii voip?
Dziadek poprosił mnie o tańszy telefon, założenia są takie:
- kupuję mu internet 1Mb/s
- jaki dostawca? Tylko konta pre-paid, bez żadnych abonamentów. Znajomy polecał Actio. Widzę jeszcze PL FON i Halonet - kogo wybrać?
Priorytet to niezawodność i przeniesienie numeru.
- musi być możliwość korzystania ze starego aparatu - czyli potrzebuję routera z bramką (dobrze żeby miał WiFi). To i stary telefon wystarczy do działania?

Ogólnie dziadek jest nie radzi sobie najlepiej z elektroniką - czy takie voip jest wymagające?

Mirro  Dołączył: 03 Sty 2013
Ja wiele lat temu skorzystałem z propozycji Tlenofonu. Obecnie to Freeconet. Rozmowy tanie, za doładowanie 50 zł mogę rozmawiać wiele miesięcy. Co masz na myśli pisząc - strary telefon ? Czyżby chodziło o telefon z tarczą numerową ? Ja mam jakiegoś Siemensa podłączonego kablowo do routera, sama słuchawka łączy się bezprzewodowo ze swoją "bazą" Takie telefony kosztują obecnie kilkadziesiąt złotych. Wybierasz numer miejski z niemal dowolnej strefy numeracyjnej i dzwonisz...

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Przeszedłem kilka bramek VOIP które miał być rewelacyjne, nie było tragedii ale od momentu jak kupiłem telefon Siemens A580IP nikt nie wmówi mi że jakakolwiek bramka to dobre rozwiązanie. Na tym telefonie wybranie numeru jest natychmiastowe a nie jak to bywa na bramkach Cisco dobrych kilka sekund, dodatkowo mamy możliwość podpięcia tradycyjnego telefonu, dla kogoś kto ma np. neostrade i do odbierania połączeń używa linii TPSA. Można skonfigurować do bodajże 6 operatorów voip i na każdą słuchawkę zalogowaną do bazy może być przypisany inny operator. Po prostu to jest niebo a ziemia jeśli chodzi o inne rozwiązania.

malero  Dołączył: 28 Lut 2012
Mirro napisał/a:
Ja wiele lat temu skorzystałem z propozycji Tlenofonu. Obecnie to Freeconet. Rozmowy tanie, za doładowanie 50 zł mogę rozmawiać wiele miesięcy. Co masz na myśli pisząc - strary telefon ?

Mam na myśli obecnie używaną słuchawkę - zwyczajny aparat na przyciski. Tak, żeby nie było zmian, bo z tym są problemy:)

python28 napisał/a:
Przeszedłem kilka bramek VOIP które miał być rewelacyjne, nie było tragedii ale od momentu jak kupiłem telefon Siemens A580IP nikt nie wmówi mi że jakakolwiek bramka to dobre rozwiązanie. Na tym telefonie wybranie numeru jest natychmiastowe a nie jak to bywa na bramkach Cisco dobrych kilka sekund

Chcemy przeznaczyć na bramkę/router do 150zł, bo WiFi może się przydać. O opóźnieniu wybierania nie słyszałem, jeśli to nie więcej jak 20 sekund to może być.

python28  Dołączył: 09 Lis 2009
Im bardziej urządzenie jest uniwersalne i służy do wszystkiego to w praktyce przeważnie nie służy do niczego bo na każdym kroku czegoś mu brakuje i gdzieś nie domaga.

Chcesz kupić bramkę kup bramkę, jeżeli potrzebujesz router kup router.

Jeśli chodzi o bramki najtaniej i w miarę nie najgorzej działa linksys PAP2T ma dwie linie VOIP i bardzo prostą konfigurację opisaną przez większość dostawców telefonii. Kupisz bramkę lub jakiś router z wbudowaną bramką który nie będzie opisany na stronie dostawcy telefonii będzie go trudno skonfigurować.

Skocz do: