dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
Aparaty szczęścia nie dają...
Nikt w porę nie sięgnął po gaśnicę.CytatI zepsułem wątek.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
Istud vinum, bonum vinum, vinum generosum
Reddit virum curialem probum animosum.
I jak koleś nie ucieknie, to Twoje szanse na przeżycie drastycznie maleją. Bo o ile wcześniej byłeś tylko frajerem którego wystarczy postraszyć nożem w celu zabrania kasy, to w momencie wyciągnięcia noża stałeś się zagrożeniem do zlikwidowania. A walka na noże na ulicy często kończy się dość kiepsko dla przynajmniej jednej ze stron.perl napisał/a:Przypuszczam, że w momencie gdybym bez momentu zawahania jako drugi wyciągnął nóż, to już na psychice atakującego zostałyby trwałe ślady.
Pewnie ma większe szanse na obronę niż cywil po szybki kursie Krav-Magi. Ale jestem ciekawy czy taki policjant czy GROMowiec zdecydowałbym się samodzielnie rozbrojenie kolesia ch*** nożem w sytuacji w której nie byłoby to absolutnie konieczne.Apocalypse napisał/a:Mówię np. o policjancie, który serio traktuje swoją robotę, czy GROMowcu.
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
perl napisał/a:Wniosek: zacząć nosić przy sobie nóż i gaz.
Jeśli mam oberwać kosą, zawsze będę miał tą satysfakcję, że podjąłem walkę.
"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
pjak napisał/a:Nie polecam nikomu bawić się nożem!!!
Sam w ubiegły weekend dźgnąłem się tak, ze założono cztery szwy.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Odejdźmy zanim będziemy tańczyć na końcu sznura bez muzyki
tatsuo_ki napisał/a:Apocalypse napisał/a:Wyszkolona osoba, która spotkała osiedlowego guru z nożem bez problemu sobie z nim poradzi.
bezedura... po 10 latach trenowania sztuk walki i wszelkiego kontaktu z różnymi technikami samoobrony stwierdzam kategorycznie: z gołymi łapami na nóż nie ma mowy, żebym się pchał... choćbym miał nakopać średnio rozgarniętemu czternastolatkowi...
stwierdzenia takie, jak powyżej, to są tak śmieszne generalizacje jak te wśród trenujących fechtunek, szermierkę, czy ogólnie machanie długą bronią białą, że na przykład katana zawsze wygra z floretem, albo polska szabla z prostym mieczem jednoręcznym...
każda walka to jest tak dużo zmiennych ... nie wiem czemu zawsze wydaje mi się, że najwięcej o walce mają do powiedzenia Ci, którzy najmniej w życiu po gębie dostali...
km, kit, s30/1.4, da40/2.8 ltd., rikenon, 50/1.7, tair135/2.8, fuji x10, cokin i bamboo
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
YellowLabel napisał/a:tatsuo_ki
Mnie również się wydaje (z perspektywy osoby ćwiczącej sztuki walki), że wyszkolona odpowiednio osoba bez problemu poradzi sobie z osobą z nożem. Nie mówię tu oczywiście o magicznych sztuczkach w celu zatrzymania ostrza, już podczas zadania ciosu, ale o tym co można zrobić przed wykonaniem ataku przez przeciwnika.
K-5IIs + Pentax p30n + Tamron 17-50/2.8 + Sigma 30/1.4 + Sigma 85/1.4 + Paragon PMC 135/2.8 + Helios 44-2 + Metz 48 + YN460
ja przede wszystkim odbezpieczyłbym spluwę:Motyl napisał/a:I tak się spytam z ciewkawości, co byś zrobił przed wykonaniem ataku przez przeciwnika uzbrojonego w nóż?
kto nie ma w głowie, ten ma w nogach
f.lamer napisał/a:ja przede wszystkim odbezpieczyłbym spluwę:Motyl napisał/a:I tak się spytam z ciewkawości, co byś zrobił przed wykonaniem ataku przez przeciwnika uzbrojonego w nóż?
http://www.youtube.com/watch?v=anEuw8F8cpE
K-5IIs + Pentax p30n + Tamron 17-50/2.8 + Sigma 30/1.4 + Sigma 85/1.4 + Paragon PMC 135/2.8 + Helios 44-2 + Metz 48 + YN460
Motyl napisał/a:Amerykańska policja robiła testy. Na salę gimnastyczną
wpuszczono 100 policjantów w dużym stażem ulicznym
I jednego nożownika (miał oczywiście tylko marker z kredy). 80 %
policjantów nawet nie zauważyło, ze zostało pochlastanych. 15 %
zauważyło, że coś się święci ale nie zdążyli zareagować. 4 % zdołało
sie obronić , ale i tak zostali ranni. SKUTECZNIE obronił sie
JEDEN !!!!!!
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram