Canon zły oraz K-7, MZ-30, SF7, ME, Spotmatic, Tessar 50/2.8, Kijew 60
Święte słowaRobert K. napisał/a:dawaliśmy zarobić różnym wynajmowaczom, zamiast wpłacać pieniądz na swoje własne M
The roots of education are bitter, but the fruit is sweet
karmazyniello napisał/a:Pogodziłem się że nigdy nie kupię swojego eM
karmazyniello napisał/a:skończę go spłacać w wieku 60 lat, ale wtedy to już będę miał krok, może dwa do grobowej deski, bo po drodze będę miał kilka stanów przedzawałowych ze zmartwień związanych z brakiem szmalu na ratę
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Ryszard napisał/a:O! I nie stać mnie na K-5, śliczna puszka... I Limitedziki malutkie...
Kiedyś zrobię DOBRE zdjęcie...
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
gezaj napisał/a:Gdzie jest tzw pies pogrzebany?
Pozdrawiam
Arti
Płacisz więcej na początku, więc musisz mieć też większą zdolność kredytową. Jeżeli masz możliwość bezpłatnego nadpłacania kredytu, to możesz wziąć raty stałe i samemu w miarę możliwości nadpłacać.gezaj napisał/a:Gdzie jest tzw pies pogrzebany?
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
Canon zły oraz K-7, MZ-30, SF7, ME, Spotmatic, Tessar 50/2.8, Kijew 60
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
wbrew pozorom jest dość prosta. raty "stałe" to taki myk pozwalający bankowi pożyczyć ci pieniądze na dłużej przy tym samym okresie kredytowania.gezaj napisał/a:istota problemu nie jest prosta.
a będziesz inwestował tą nadwyżkę w coś, czego zysk jest pewny i wiekszy niż oprocentowanie kredytu? bo wiesz, rachunek opłacalności inwestycji, do którego obliczenie wartości strumienia pieniądza w punkcie jest niezbedne, ma sens tylko wtedy gdy jest jakaś iwestycja finansowana ze źródeł kredytowych. w twoim przypadku z nadwyżki środków która zostanie ci po wzięciu tej formy kredytu której nie potrzebujesz.gezaj napisał/a:jakby zainwestować to jakiś zysk osiągnę
niekoniecznie.gezaj napisał/a:A może bank jej daje większą prowizję od kredytu w ratach stałych
kocham "doradców" kredytowych...gezaj napisał/a:"(...) 99% ludzi taki kredyt bierze".
kto nie ma w głowie, ten ma w nogach
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
WKIPTJI
nie wiesz.JackDeJack napisał/a:Ja biorę raty równe i wiem ile będę płacił za rok, dwa, pięć.
widzę tylko 1 przypadek:JackDeJack napisał/a:Zależnie jaką mamy umowę to czasem nie opłaca się spłacać kredytu wcześniej
przelicz samJackDeJack napisał/a:BTW - może ktoś przeliczyć (albo ma przykład) koszt kredytu z rata zmienną i stałą
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
WKIPTJI
JackDeJack napisał/a:Przy ratach stałych mam do spłaty miesięcznie powiedzmy zawsze 300 franków.
Przy ratach malejacych odsetki są naliczane od aktualnego kapitału a ten przy rosnącym kursie waluty się troszkę zmienia.
Pozdrawiam
Arti