f.lamer  Dołączył: 12 Wrz 2010
JackDeJack napisał/a:
mam w umowie że jeśli chciałbym spłacić kredyt w ciągu pierwszych 3 lat od jego otrzymania muszę zapłacic 3% haracz
mea culpa, nie wziąłem tego pod uwagę
JackDeJack napisał/a:
Przy ratach stałych mam do spłaty miesięcznie powiedzmy zawsze 300 franków
ale również i w tym wypadku suma wyrażona w pln
JackDeJack napisał/a:
przy rosnącym kursie waluty się troszkę zmienia.

ogólnie - przy kredytach walutowych harmonogram spłaty masz wyrażony w walucie (np. chf). odsetek (w chf) przy ratach malących zawsze będzie mniej. spłacasz zawsze wg aktualnego kursu czy to w jednym, czy w drugim sposobie wyliczania raty. jeśli kurs wzrośnie zbyt dużo - tak czy owak masz przes..ane.

tyle że ogólna zależność jest taka - im dalej w czasie, tym mniej wiemy o przyszłości.
w przypadku rat malejących na tą niepewną przyszłość narzucamy sobie mniejsze zobowiązanie niż przy ratach równych.
można to traktować nawet jako sposób ograniczania ryzyka finansowego

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
JackDeJack napisał/a:
Zależnie jaką mamy umowę to czasem nie opłaca się spłacać kredytu wcześniej - to inna bajka.

Chodzi ci o to, że przez pierwsze lata głównie spłacasz odsetki, a potem dopiero w racie większą część stanowi kapitał? O ila ja to rozumiem, wcześniejsza spłata (nie biorąc pod uwagę opłat za wcześniejszą spłatę) jest i tak mozliwa i opłacalna, bo bank przeliczy nadpłacone wcześniej odsetki.

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
Arti napisał/a:
że Ty z fusów chcesz wróżyć...
toż nie ja, tylko doradczyni mi takie ..... opowiada. Ja nigdy nie brałem kredytu ze stałą ratą, zawsze z malejącą aona mi tu próbuje wcisnąć i stąd moje wątpliwości.
JackDeJack napisał/a:
może ktoś przeliczyć (albo ma przykład) koszt kredytu z rata zmienną i stałą
tu masz przykładowy kalkulator z którego ja korzystałem
http://www.open.pl/calc/k...malejacych.html

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
jesli chodzi o wczesniejsza splate(nadplate) to nadplaca sie tylko kapitał, a przyszle odsetki sa przeliczane przez bank zgodnie z aktualnym stanem kredytu. zaleznie od umowy kredytobiorca ma prawo po nadplacie np. ponownie przeliczyc kredyt lub splacac go wg wczesniejszych ustalen(przez pewien okres splaca same odsetki naliczone od aktualnego stanu kapitału). czesto jest tez tak ze nadplata kredytu do pewnej kwoty nie wiaze sie z zadnymi dodatkowymi oplatami(np. w ciagu roku bank pozwala nam na nadplate kredytu w wysokosci powiedzmy 10tys. zł). do niedawna pracowalem w banku wiec o kr. hipotecznych wiem prawie wszystko, zawsze moge sluzyc rada. :)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Arti napisał/a:
Odsetki też są naliczne w walucie. Po prostu za więcej PLNów kupujesz tę samą kwotę waluty.
Trzeba by jakiegos bankowca zapytać - ale takiego znajomego.
Może się mylę ale.
Przy ratach stałych interesyje mnie jedynie zmiana kursu walutu i tylko ona zmienia ilość złotówek które płacę do banku.
Przy racie zmiennej twoja rata w walucie jest obliczana na podstawie aktualnego kapitału. Więc jeśli kurs walut idzie w górę wartość kapitału zadłużenia od którego obliczane są odsetki rośnie. A odsetki są obiczane od aktualnego zadłużenia.

Zgłupieć można, a i tak zawsze cię oskubią :evil:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Arti napisał/a:
coś zbankrutuje
Podobno Pentax ma paść.

JackDeJack, niestety oprocz kursu waluty wazne jest jeszcze oprocentowanie... to ze rata jest stala nie oznacza ze oprocentowanie jest stale(takiego sie raczej nie stosuje)... stala wysokosc raty jest tylko pozorna.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
jiro napisał/a:
oprocz kursu waluty wazne jest jeszcze oprocentowanie

a oprocentowanie zależne jest nie tylko od prowizji banku, ale i od stóp procentowych w kraju waluty w jakiej jest kredyt, i tak dalej i tym podobnie. Kilka zmiennych jest przy kredycie :-|

Co do rat stałych i zmiennych, to mnie się wydaje, że jeśli kredytobiorca ma zamiar w jakiejś tam przyszłości spłacić kredyt wcześniej, to początkowy wybór nie ma znaczenia, bo i tak odsetki będą przeliczone do czasu ostatecznej spłaty.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
JackDeJack napisał/a:
Przy racie zmiennej twoja rata w walucie jest obliczana na podstawie aktualnego kapitału. Więc jeśli kurs walut idzie w górę wartość kapitału zadłużenia od którego obliczane są odsetki rośnie. A odsetki są obiczane od aktualnego zadłużenia.

Nie.
Masz kredyt w walucie. Pożyczyłeś milion CHF i oddajesz milion CHF plus odsetki.
Miesiecznie zawsze płacisz swoje np 1000 CHF. plus odsetki od 900 000 CHF które Ci zostały do spłaty. I spłacasz jakieś np 1200CHF. Tylko, że kupujesz je w banku. Po wyższym kursie. Czyli w złotówkach płacisz więcej. W walucie masz ciągle to samo. Kwota kredytu też ciągle pozostaje w walucie.

JackDeJack napisał/a:
Więc jeśli kurs walut idzie w górę wartość kapitału zadłużenia od którego obliczane są odsetki rośnie. A odsetki są obliczane od aktualnego zadłużenia.
a jaka jest różnica między przemnożeniem kwoty najpierw przez kurs i potem przez stopę procentową kredytu a zrobieniem tego w odwotnej kolejności?
mnożenie jest przemienne.
jeszcze raz - harmonogramy kredytów walutowych sa wyrażone w walucie (i część kapitałowa i odsetkowa). zmiana kursu waluty ma na nie taki sam wpływ, niezależnie czy to raty malejące, stałe czy rosnące.

yusuf napisał/a:
jeśli kredytobiorca ma zamiar w jakiejś tam przyszłości spłacić kredyt wcześniej, to początkowy wybór nie ma znaczenia,
do czasu nadejścia tej jakiejśtam przyszłości ma znaczenie. i po spłacie (jeśli nie była całkowita) też ma znaczenie. bo w tych samych kwotach raty spłacisz mniej kapitału

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
f.lamer napisał/a:
do czasu nadejścia tej jakiejśtam przyszłości ma znaczenie. i po spłacie (jeśli nie była całkowita) też ma znaczenie. bo w tych samych kwotach raty spłacisz mniej kapitału

racja, dobrze mówisz, przy wcześniejszej spłacie różnica po prostu będzie mniejsza.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Podobno Pentax ma paść.
to jedno akurat jest pewne.
jak w starym dowcipie: indianie już całe lata zbieraja chrust...
tyle się o tym mówi, że pentax po prostu musi paść

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Podobno Pentax ma paść.

Już się pasie. Naszym kosztem :mrgreen:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008

mysle ze to czesciowo wyczerpuje temat ludzkiej naiwnosci i zarazem glupoty... dzisiaj stosunkowo mlody czlowiek od razu chce miec wszystko... czasami zamiast kupic male mieszkanie(nawet na kredyt), zadluza sie na setki tysiecy zlotych zeby wybudowac dom lub kupic ogromny "apartament"... chyba niewiele osob sobie zdaje sprawe co moze stac sie w ciagu 20-40 lat splacania kredytu, a niestety wszystko trzeba brac pod uwage. tym bardziej jesli bierze sie kredyt we franku.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Bardziej od naiwności i głupoty widziałbym w tym - częściowo zrozumiały - brak wyobraźni i oszołomienie własnymi możliwościami finansowymi. Wielu ludzi naprawdę nie radzi sobie w sytuacji, kiedy nagle stają się zamożni. Casus licznych gwiazd estrady, które miały wszystko, łącznie ze złoconymi sedesami i złotymi zębami piesków-pupili, a skończyli w potwornych długach, dosłownie na bruku.

Ci ludzie z pierwszej historyjki tak mieli. Kiedy zobaczyli, że mają 400 tys. na koncie w głowie im się zakręciło. Niestety ze smutnymi konsekwencjami.

Skocz do: