mea culpa, nie wziąłem tego pod uwagęJackDeJack napisał/a:mam w umowie że jeśli chciałbym spłacić kredyt w ciągu pierwszych 3 lat od jego otrzymania muszę zapłacic 3% haracz
ale również i w tym wypadku suma wyrażona w plnJackDeJack napisał/a:Przy ratach stałych mam do spłaty miesięcznie powiedzmy zawsze 300 franków
JackDeJack napisał/a:przy rosnącym kursie waluty się troszkę zmienia.
kto nie ma w głowie, ten ma w nogach
JackDeJack napisał/a:Zależnie jaką mamy umowę to czasem nie opłaca się spłacać kredytu wcześniej - to inna bajka.
toż nie ja, tylko doradczyni mi takie ..... opowiada. Ja nigdy nie brałem kredytu ze stałą ratą, zawsze z malejącą aona mi tu próbuje wcisnąć i stąd moje wątpliwości.Arti napisał/a:że Ty z fusów chcesz wróżyć...
tu masz przykładowy kalkulator z którego ja korzystałemJackDeJack napisał/a:może ktoś przeliczyć (albo ma przykład) koszt kredytu z rata zmienną i stałą
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
Minolta XG-M | X-500 | X-300 || Rokkor 55/1.7 | Rokkor-X 50/1.7 | Rokkor 45/2
Trzeba by jakiegos bankowca zapytać - ale takiego znajomego.Arti napisał/a:Odsetki też są naliczne w walucie. Po prostu za więcej PLNów kupujesz tę samą kwotę waluty.
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
Podobno Pentax ma paść.Arti napisał/a:coś zbankrutuje
jiro napisał/a:oprocz kursu waluty wazne jest jeszcze oprocentowanie
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
JackDeJack napisał/a:Przy racie zmiennej twoja rata w walucie jest obliczana na podstawie aktualnego kapitału. Więc jeśli kurs walut idzie w górę wartość kapitału zadłużenia od którego obliczane są odsetki rośnie. A odsetki są obiczane od aktualnego zadłużenia.
Pozdrawiam
Arti
a jaka jest różnica między przemnożeniem kwoty najpierw przez kurs i potem przez stopę procentową kredytu a zrobieniem tego w odwotnej kolejności?JackDeJack napisał/a:Więc jeśli kurs walut idzie w górę wartość kapitału zadłużenia od którego obliczane są odsetki rośnie. A odsetki są obliczane od aktualnego zadłużenia.
do czasu nadejścia tej jakiejśtam przyszłości ma znaczenie. i po spłacie (jeśli nie była całkowita) też ma znaczenie. bo w tych samych kwotach raty spłacisz mniej kapitałuyusuf napisał/a:jeśli kredytobiorca ma zamiar w jakiejś tam przyszłości spłacić kredyt wcześniej, to początkowy wybór nie ma znaczenia,
f.lamer napisał/a:do czasu nadejścia tej jakiejśtam przyszłości ma znaczenie. i po spłacie (jeśli nie była całkowita) też ma znaczenie. bo w tych samych kwotach raty spłacisz mniej kapitału
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
to jedno akurat jest pewne.Jarek Dabrowski napisał/a:Podobno Pentax ma paść.
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"
GX8, GM1, P7-14, P12-32, P35-100, P100-300, K50/1.1