waski napisał/a:Po prostu ktoś coś wspomniał o 6MP i teraz dopytuje czy zmniejszenie z 10 do 6 robi jakąś różnicę w ostrości...
Strona a tu PentaxGallery
Przeskalowałem powiększony fragment do mniej-więcej takiego rozmiaru by wpasować we wklejony przez Ciebie obraz całego domu i otrzymałem ostrzejszy wycinek. ... ? ... czym skalowałeś?Pentagram napisał/a:
Przypuszczam, że gdyby go trochę wyostrzyć, większemu procentowi odbiorców podobałoby się bardziej, ale mnie zaczęłyby przeszkadzać kontury ram okiennych, dachówek, czy kwiatków.
Czyli bicubic (czy jak to zwią dwusześciennym) , czasem warto spróbować lanczos (jest w Gimp). Lanczos nie wiem czy nie wyostrza automatycznie (tak czy inaczej ostrzejsze jest to co wychodzi), ale w pewnych sytuacjach generuje mniejsze zniekształcenia (zauważyłem na bicubic/dwusześciennym z PS/GIMP że powstaje czasem specyficzna siatka zniekształceń, o regularnym układzie w kwadrat, widoczna na w miarę jednolitych tłach z delikatnymi zmianami barwy , przy Lanczos tego problemu nie stwierdziłem).Pentagram napisał/a:Jak zwykle PSem (Image Size)
Pentagram napisał/a:
Przypuszczam, że gdyby go trochę wyostrzyć, większemu procentowi odbiorców podobałoby się bardziej, ale mnie zaczęłyby przeszkadzać kontury ram okiennych, dachówek, czy kwiatków.
Pentagram napisał/a:Przypuszczam, że wystarczyłoby, abym zmienił Bicubic (best for smooth gradients) na Bicubic Sharper (best for reduction), ale o tym trzeba pamiętać.![]()
Havoc napisał/a:Pentagram napisał/a:Przypuszczam, że wystarczyłoby, abym zmienił Bicubic (best for smooth gradients) na Bicubic Sharper (best for reduction), ale o tym trzeba pamiętać.![]()
Albo zmienić w pierwszym oknie preferencji domyślną akcję na bicubic szarper właśnie i już pamiętać nie trzeba :P
K-5 + Z-1p + Σ 10-20/3.5 + Σ 30/1.4 + Σ 50/1.4 + Σ 85/1.4 + Metz 58 AF-1
http://kraskowski.pl
A ten program, to w pralce, czy w telewizorze? Bo nie podałeś żadnego linka.pawelrr1984 napisał/a:Z nudów napisałem program do ostrzenia oto jego wyniki, może komuś się spodba
Jarek Dabrowski napisał/a:Co do efektów, to "ostrzenie średnie" jest już za mocne.
Grzechem byłoby z takich możliwości nie skorzystać, jeśli dzięki temu zdjęcie będzie "lepsze"! Ale czy "lepsze", musisz Ty sam zdecydować. Ekran (jaki?!), miniatura, odbitka 18 cm albo 60 cm to zupełnie co innego w odbiorze ostatecznym. Ale to właśnie Ty przygotowujesz zdjęcie do tego właśnie "ostatecznego odbioru" i sam musisz wybrać na ile, w miarę potrzeb, wyostrzyć. Nie ma (chyba?) "uniwersalnego" wyostrzenia do wszystkiego...waski napisał/a:Czy można dopuścić dodatkowe wyostrzenie przez program graficzny.
komtur napisał/a:Jak na mój gust, to najlepiej w ogóle wygląda to bez wyostrzania...
kaSetka z zabawkami
Fotografowanie jest proste, robienie dobrych zdjęć... wymaga wiedzy i wprawy, zdjęcia wyjątkowe, to łut szczęścia.
zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr