Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Ależ oczywiście masz rację. Ja piszę tylko o tym co subiektywnie podoba mi się bardziej. Osobiście nie lubię bardzo ostrych zdjęć, ale nie oznacza to, że moje "mniej ostre" zdjęcia są ładniejsze. Wiadomo, że nie ma sensu dyskutować na temat gustów.
Np. Bieszczadzko-kalendarzowy przykład Canina, to bardzo ładne zdjęcie. Dla mnie jednak jest za ostre. Ja lubię jak mój wzrok odpoczywa na zdjęciu, a tu jest tyle szczegółów, że aż trudno mi się skupić. Na szczęście na papierze wygląda to zupełnie inaczej. I to jest najważniejsze. ;-)

To zdjęcie nie jest w ogóle wyostrzane:

100% crop:

Przypuszczam, że gdyby go trochę wyostrzyć, większemu procentowi odbiorców podobałoby się bardziej, ale mnie zaczęłyby przeszkadzać kontury ram okiennych, dachówek, czy kwiatków.

bobek  Dołączył: 26 Mar 2008
waski napisał/a:
Po prostu ktoś coś wspomniał o 6MP i teraz dopytuje czy zmniejszenie z 10 do 6 robi jakąś różnicę w ostrości...

zmnieszenie zawsze robi roznice w ostrosci...(rozmywa)

zmniejszam do 6mp po to bo ma to kilka plusow, ktore sprawdzilem na wlasnej skorze..

1)przy wysostrzaniu na 6mp mam wieksza kontrole na ostatecznym efektem jak wyglada to na odbitce, i jest to forma juz przyzwyczajenia, uwazam ze ladniej wyglada przeostrzone do druku 6mp niz 14mp (po prostu wiem jak to bedzie wygladalo ostatecznie), zreszata sam sie pobaw i zobacz
2) efekt po zmniejszeniu jest taki jak z aparatow sigmy ktorymi rawami sie bawilem, bayer jest jakby interpolowany a dopiero po zmniejszeniu tak jak pisalem miesisty
3)czesto wysylam pliki do wywolania przez neta mniejszy rozmiar mniej straconego czasu, roznicy nie widac, bo w wydruku, ostrosc liczy sie sposob wysostrzenia

dlaczego do z 14 do 6? to moja fanaberia(ktora wynika z przekonania ze okolo 50% pixeli w bayerze to bzdura) i tyle, zauwazylem ze pracujac na takim pliku zyskuje sie czas, latwiejsza kontorle na ostatecznym ksztaltem jakosci odbtki, pozatym przy wyostrzaniu takiego rozmiaru mniej wychodzi niechcialnych artefaktow...

nie ma co sie oszuakiwac pikseli starczy na wsztstko, jesli chodzi o odbitki tak pozatym to robienie ich dla siebie to pracowanie najwyzeszej na rozmiarach 30x45 wiec naprawde 6mp styka i bedziesz mogl nos przylozyc do odbitki i nic tam nieznajdziesz niepokojacego,
pozatym sama wielkosc odbitki to poczatek dochodzi do tego rama z pass patout i robi sie kolos nie do ogladania w warunkach domowych

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Pentagram napisał/a:

Przypuszczam, że gdyby go trochę wyostrzyć, większemu procentowi odbiorców podobałoby się bardziej, ale mnie zaczęłyby przeszkadzać kontury ram okiennych, dachówek, czy kwiatków.
Przeskalowałem powiększony fragment do mniej-więcej takiego rozmiaru by wpasować we wklejony przez Ciebie obraz całego domu i otrzymałem ostrzejszy wycinek. ... ? ... czym skalowałeś?

Jak zwykle PSem (Image Size)

Pentagram napisał/a:
Jak zwykle PSem (Image Size)
Czyli bicubic (czy jak to zwią dwusześciennym) , czasem warto spróbować lanczos (jest w Gimp). Lanczos nie wiem czy nie wyostrza automatycznie (tak czy inaczej ostrzejsze jest to co wychodzi), ale w pewnych sytuacjach generuje mniejsze zniekształcenia (zauważyłem na bicubic/dwusześciennym z PS/GIMP że powstaje czasem specyficzna siatka zniekształceń, o regularnym układzie w kwadrat, widoczna na w miarę jednolitych tłach z delikatnymi zmianami barwy , przy Lanczos tego problemu nie stwierdziłem).

Przypuszczam, że wystarczyłoby, abym zmienił Bicubic (best for smooth gradients) na Bicubic Sharper (best for reduction), ale o tym trzeba pamiętać. :evilsmile:

Zbyma72age  Dołączył: 22 Kwi 2008
Pentagram napisał/a:

Przypuszczam, że chodzi koledze o efekt halo.
W związku z powyższym, oraz dołączając się do dyskusji polecam użytkownikom GIMP:
spróbować EAW (nie do RAW)
EAW (Edge avoiding wavelets - Filtracja Wavelet omijająca krawędzie) umożliwia lepsze i szybsze zwiększenie szczegółowości i zachowuje przy ostrzeniu krawędzie obrazów cyfrowych.
Plug-in może zostać użyty do odszumiania albo dla miejscowego podwyższenia kontrastu.
Nowa technologia bazuje na zawartości krawędzi obrazu i pozwala unikać zmiany pikseli z obu stron krawędzi, osiągając w ten sposób ostrzejszy obraz bez artefaktu halo.
Technologia ta została zastosowana w Sharpen Tool w Photoshopie CS5, która pozwala na zwiększenia najlepszej możliwej ostrości (z funkcją "Protect Detail" - Ochrona szczegółów).

Poradnik w formacie pdf:
http://zbyma.republika.pl....n%20Plugin.pdf

Pozdrawiam

Havoc  Dołączył: 24 Lip 2009
Pentagram napisał/a:
Przypuszczam, że wystarczyłoby, abym zmienił Bicubic (best for smooth gradients) na Bicubic Sharper (best for reduction), ale o tym trzeba pamiętać. :evilsmile:

Albo zmienić w pierwszym oknie preferencji domyślną akcję na bicubic szarper właśnie i już pamiętać nie trzeba :P

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Havoc napisał/a:
Pentagram napisał/a:

Albo zmienić w pierwszym oknie preferencji domyślną akcję na bicubic szarper właśnie i już pamiętać nie trzeba :P

oOo, i juz jeden problem z glowy...dzieki

Zbyma72age  Dołączył: 22 Kwi 2008
Polecam wszystkim:
Uwagi na temat ostrzenia - Barranca Davide
http://www.bigano.com/ind...sharpening.html

Pozdrawiam

pawelrr1984  Dołączył: 11 Cze 2009
Z nudów napisałem program do ostrzenia oto jego wyniki, może komuś się spodba :-)
Oczywiscie algorytm ma kilka wad np niedopracowane obrzeza obrazka :-) No ale coż pokaże wyniki:

Oryginał kilka postów wyżej od uzytkownika Pentagram:

Ostrzenie minimalne:

Ostrzenie średnie:

Ostrzenie max:

Pozdrawiam

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawelrr1984 napisał/a:
Z nudów napisałem program do ostrzenia oto jego wyniki, może komuś się spodba
A ten program, to w pralce, czy w telewizorze? Bo nie podałeś żadnego linka.

Co do efektów, to "ostrzenie średnie" jest już za mocne.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Co do efektów, to "ostrzenie średnie" jest już za mocne.

Też mi się tak wydaje. Ostrzenie też potrafi nieźle zepsuć zdjęcie.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Jak na mój gust, to najlepiej w ogóle wygląda to bez wyostrzania...

Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
waski napisał/a:
Czy można dopuścić dodatkowe wyostrzenie przez program graficzny.
Grzechem byłoby z takich możliwości nie skorzystać, jeśli dzięki temu zdjęcie będzie "lepsze"! Ale czy "lepsze", musisz Ty sam zdecydować. Ekran (jaki?!), miniatura, odbitka 18 cm albo 60 cm to zupełnie co innego w odbiorze ostatecznym. Ale to właśnie Ty przygotowujesz zdjęcie do tego właśnie "ostatecznego odbioru" i sam musisz wybrać na ile, w miarę potrzeb, wyostrzyć. Nie ma (chyba?) "uniwersalnego" wyostrzenia do wszystkiego...

komtur napisał/a:
Jak na mój gust, to najlepiej w ogóle wygląda to bez wyostrzania...

Jak na mój MONITOR, to wersja z ostrzeniem miimalnym jest zdecydowanie (naj)lepsza.

pawelrr1984  Dołączył: 11 Cze 2009
Witam.
Po dodaniu kilku modyfkikacji wrzuce program na serwer link do programu

http://w135.wrzuta.pl/plik/0Y6C7rYjeOH/photolight

Program czyta zdjęcia w formacie jpg z maksymalny rozmiare 5 megapikseli
ograniczenie to spowodane jest powlnością algorytmu niestety cały czas pracuje nad przyspieszeniem.
Do poprawnego działania potrzebny jest NetFramework z osługa WPf może być 3.5 albo 4

Pozdrawiam i życze miłej zabawy

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Kiedy kilka lat temu przygotowywałem zdjęcia na wystawę, nie miałem zielonego pojęcia o wyostrzaniu. Z rawami obchodziłem się po omacku ale niezmordowanie. Zadzowniłem do naszego, już wówczas bardzo utytułowanego forumowicza po radę. I co? I on też nie miał pojęcia o tym (po uszy siedzieliśmy jeszcze w epoce kliszowej). Ale doradził, by jak nie wiadomo jak, to nie ruszać. I wydrukowałem zdjęcia w formacie 100/70 cm, bez wyostrzania a nawet bez podkręcania kontrastu lokalnego. I co? I zdjęcia ostrością i jakością zaskoczyły właściciela zakładu drukującego. A dodam, że była to zwykła kadyszka + starsza sigma 17-70. Teraz jednak podostrzam rawy (oczywiście na końcu obróbki). Jest kilka metod ostrzenia i wiele zależy np. od użytego iso i szumów. Najprościej chyba powiększyć zdjęcie 1:1 i popatrzeć na efekty tego działania. Był kiedyś w Świecie Obrazu ciekawy artykuł na temat ostrości zdjęć. Jeden rozdział prosto wyjaśniał różne metody wyostrznia, łącznie z bardziej zaawansowanymi. Jakie promienie, progi, jakie warstwy itd. Trzeba poszukać artykułu. Czy zmniejszać? Ja bym tego nie robił, bo nie wiem gdzie potem się zdjęcie przyda a może coś z niego się fajnie wykadruje. Co więcej staram się zachowywać na dysku wiele rawów, bo ciągle się uczę i pojawiają się nowe wersje programów. Czasem zmniejszam przed wyostrzeniem, jeśli zdjęcie jest trochę nieostre - to jest takie oszukanie. Oczywiście do netu należy podostrzyć po zmniejszeniu. Ja najczęściej do tego używam PhotoFhiltra, bo jest bardzo szybki.
Hough

eAndre  Dołączył: 28 Paź 2008
Generalnie wyostrzenie to degradacja oryginalnego zdjęcia pozwalająca na powiększenie lokalnego kontrastu dającego w rezultacie optyczne wrażenie "ostrzejszego obrazu, niestety często uwypuklająca wady zdjęcia i artefakty.
Zasadniczą wskazówką dotyczącą wyostrzenia jest fakt, że powinno się to robić w ostatnim możliwym procesie postprodukcji. To oznacza, że jeśli wysyłamy np zdjęcie do drukarni, to nie my, ale ktoś w DTP, po finalnym ustaleniu formatu powinien, jeśli już musi, takowe zdjęcia wyostrzyć. Najlepiej jeśli zrobi to w profesjonalnych filtrach wyostrzających np w PS lub za pomocą innych zaawansowanych algorytmów, które wyostrzają tylko kanał luminacji w gamucie LAB.
Czyli zasada jest taka: wyostrzanie to absolutnie ostatnia czynność, którą powinniśmy wykonać na finalnej rozdzielczości, którą chcemy wykorzystać.

eAndre dobrze gada , polać mu :-B :-B :-B

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
"Podczas konferencji Adobe MAX 2011, przedstawiciele firmy zaprezentowali iście rewolucyjne rozwiązanie, dzięki któremu mamy szansę na zawsze skończyć z poruszonymi zdjęciami. Nowe algorytmy są w stanie wykryć, w jakich kierunkach 'drżała' nasza ręka w momencie wyzwolenia migawki, odtworzyć ten ruch i zastosować rozwiązanie, które pozwoli naprawić wykonaną przez nas fotografię." (za: swiatobrazu.pl)
http://www.swiatobrazu.pl...shop-24619.html

Fotoszop niedługo "uratuje" nawet najbardziej skopaną fotę. :-P

Skocz do: