Preferujesz zoomy czy stałki
zoom
28% Complete
24 (28%)
stałoogniskowy
71% Complete
59 (71%)

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
squonk,

DA 55-300 nie jest lepszy optycznie czy użytkowo :?: Zakres wiadomo ciut inny, ale miałem wcześniej w Canonie okazję pomacać Sigmę z identycznym zakresem i na 250 mm było już spore mydło, a w DA na 300 jest dużo lepiej ...

Pozdrówka,

J.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Benek napisał/a:
używam w 95% przypadków

Tak nieco z boku tematu:
znasz/znacie jakiś programik, który umie robić statystyki parametrów zdjęć z RAWów? (konkretnie: DNG).
Kiedyś bawiłem się ExposurePlot, który świetnie spisuje się z plikami JPG, ale niestety nie widzi DNG.
Z czystej ciekawości chętnie przyjrzałbym się, czego najczęściej używam :-)

Robert K.,

LightRoom spokojnie Ci pokaże wszystko co chcesz wiedzieć z podziałem na body, szkła, ogniskowe, czasy, przesłony ... Filtrów od groma :-D I bez problemu obsługuje DNG, w końcu to pomysł Adobe ;-)

Pozdrawiam,

J.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
DMG napisał/a:
W kicie przeszkadza mi głównie CA,
DA21 od tej przypadłości też nie jest całkiem wolny.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
sycamor, faktycznie - znalazłem w LR :-) Dzięki! :-B
Szkoda, że analizuje tylko zaimportowane pliki, a nie z dowolnego wskazanego katalogu... Ale zawsze to coś :-)

Pavlvs  Dołączył: 23 Lip 2011
Robert K. napisał/a:
Kiedyś bawiłem się ExposurePlot

Naprawde świetny i przejrzysty program, właśnie sobie zainstalowałem i powiem szczerze że miałem całkiem inne wyobrażenie jakich najczęściej używam ogniskowych.

Robert K.,

No zawsze musi być łyżka dziegciu do beczki miodu :evilsmile:

Ale import możesz zrobić raz, ja mam na dysku katalog ze zdjęciami, zrobiłem import i w razie potrzeby mam pod ręką wyszukiwaczkę, choć jakoś ostatnio bardziej używam PS CS5, w zeszłym roku LightRoom był podstawową wołaczką ... Operację importu oczywiscie musisz powtórzyć do nowych zdjęć ...

Pozdrawiam,

J.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
DMG napisał/a:
W kicie przeszkadza mi głównie CA, pozostałe wady są do zaakceptowania. Szukam obiektywu, który pozwoli na w miarę bezstresowe fotografowanie wnętrz z dużą ilością punktowych świateł i bardzo kontrastowych powierzchni a także architektury, typowego streeta i oczywiście pejzaży.

W takim razie wydaje się, że DA 21 jest wart spróbowania. Prostsza konstrukcja i lepsze powłoki poradzą sobie z blikami i kontrastem bez problemu. CA niższa niż w większości zoomów.

Mniejszym CA generalnie jest problem. DA 12-24 zdecydowanie tu nie błyszczy na krótkim końcu (jeżeli przeszkadzają Ci aberracje z DA 16-45 na 45mm, to możesz dostać zawału, szczególnie oglądając cropy z matryc 14 i 16 MPix). Chyba tylko DA 17-70 wyłamuje się na plus z rodzinki. Sigmy 18-50 i 17-70 też tu nie błyszczą - w sumie jedyny plus, to że nie rośnie w nich CA wraz z przymykaniem przysłony jak w kicie. Ewentualnie Tamron 17-50 na krótki końcu ma lepiej skorygowana CA, choć to też może być kwestia egzemplarza.

Poza tym limited ma też inne zalety, które na ulicy mogą okazać się przydatne, a przynajmniej dla mnie wygodne.

Benek napisał/a:
Więc z tą krótkością hiperszerokich szkieł raczej bym nie szarżował

Kwestia zastosowania. Gdy używałem duetu 10-24 i 50-150 do dokumentacji (całkiem wygodny zestaw, gdyby nie AF Tamrona i brak stałego światła), to 90% zdjęć było na 24 mm.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
WuWu84 napisał/a:

W takim razie wydaje się, że DA 21 jest wart spróbowania. Prostsza konstrukcja i lepsze powłoki poradzą sobie z blikami i kontrastem bez problemu.

WuWu84 robiłeś zdjęcia DA21 czy tak teoretycznie piszesz o tych blikach?
Bo ja takich, jak z DA21, to w żadnym innym szkle nie miałem. Pod tym względem DA16-45 jest dużo lepszy.

Jakby ktoś był zainteresowany, to wrzucę później zdjęcia da dowód.

tomekz napisał/a:
WuWu84 robiłeś zdjęcia DA21 czy tak teoretycznie piszesz o tych blikach?
Bo ja takich, jak z DA21, to w żadnym innym szkle nie miałem. Pod tym względem DA16-45 jest dużo lepszy.

Jakby ktoś był zainteresowany, to wrzucę później zdjęcia da dowód.

Podeślij mi jak możesz, nigdzie nie znalazłem informacji aby miał problem z pracą pod światło, a jestem nim bardzo zainteresowany po doświadczeniach z DA 40.

DMG  Dołączył: 21 Maj 2011
WuWu84 napisał/a:

W takim razie wydaje się, że DA 21 jest wart spróbowania. Prostsza konstrukcja i lepsze powłoki poradzą sobie z blikami i kontrastem bez problemu. CA niższa niż w większości zoomów.

Mniejszym CA generalnie jest problem. DA 12-24 zdecydowanie tu nie błyszczy na krótkim końcu (jeżeli przeszkadzają Ci aberracje z DA 16-45 na 45mm, to możesz dostać zawału, szczególnie oglądając cropy z matryc 14 i 16 MPix). Chyba tylko DA 17-70 wyłamuje się na plus z rodzinki. Sigmy 18-50 i 17-70 też tu nie błyszczą - w sumie jedyny plus, to że nie rośnie w nich CA wraz z przymykaniem przysłony jak w kicie. Ewentualnie Tamron 17-50 na krótki końcu ma lepiej skorygowana CA, choć to też może być kwestia egzemplarza.

Poza tym limited ma też inne zalety, które na ulicy mogą okazać się przydatne, a przynajmniej dla mnie wygodne.

Benek napisał/a:
Więc z tą krótkością hiperszerokich szkieł raczej bym nie szarżował

Kwestia zastosowania. Gdy używałem duetu 10-24 i 50-150 do dokumentacji (całkiem wygodny zestaw, gdyby nie AF Tamrona i brak stałego światła), to 90% zdjęć było na 24 mm.

WuWu84 No właśnie mam matrycę 14 MPix (Samsung GX20) i to jest problem bo niektóre szkła nie dają rady. Chociaż ciekawe, że np. SMC-A 28 F 2,8 aberrowało na matrycy 6 MPix bardziej niż na 14.
Poważnie rozważam też Tamrona 10-24 bo UWA jeszcze nie próbowałem ale jego wymiary na pewno nie pozwolą na pozostanie nie zauważonym jak w przypadku limiteda :-)

DMG napisał/a:
Poważnie rozważam też Tamrona 10-24 bo UWA jeszcze nie próbowałem ale jego wymiary na pewno nie pozwolą na pozostanie nie zauważonym jak w przypadku limiteda

Z CA w Tamronie nie ma tragedii po przymknięciu, ale stara Sigma 10-20 wypada tu lepiej i jest ostrzejsza na brzegach. Mimo, że używam go teraz głównie na 10 mm i 14 mm, to jednak zostawię go sobie ze względu na uniwersalność i nieco lepsze światło - dotychczas rzadko miałem okazje używać w pełnym słońcu.

Z GX-20 będzie trudno się ukryć nawet z limitedem, ale z drugiej strony zawsze to lżejszy zestaw, niezawadzający i mniej straszący niż tamron szczególnie z tulipanem, który i tak nic nie daje na 24 mm. A przy tym używasz tego samego korpusu, który dobrze znasz, dlatego powoli przechodzi mi myśl o zakupie EVILa z 20 :-)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Robert K. napisał/a:
Szkoda, że analizuje tylko zaimportowane pliki, a nie z dowolnego wskazanego katalogu... Ale zawsze to coś :-)

Bez importu można to w Adobe Bridge uzyskać, ale on jest chyba tylko w pakiecie z PS dostępny.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
WuWu84 sampel z blikiem z DA21 wrzuciłem do
wątku o DA21.

DA16-45 też potrafi bliki zrobić ale nie aż takie.

tomekz napisał/a:
WuWu84 sampel z blikiem z DA21 wrzuciłem do
wątku o DA21.

Chluby mu to zdjęcie zdecydowanie nie przynosi. Na pocieszenie jedynie, że kontrast nawet w tych warunkach nieźle trzyma.

Cóż mi raczej nieszybko dane będzie się przekonać. Po cenach w jakich chodzi moja sigma 18-50/2.8 szkoda mi się jej pozbywać, więc zostanie do łapania światła zastanego. A do rodzinnych pstryków poszedłem na całość i sprawiłem se kompakta.

DMG  Dołączył: 21 Maj 2011
Ja też chyba i niestety, chwilowo mogę sobie tylko podadać a finanse i tak zmuszą do pozostania z tym co mam. Na swoje pocieszenie mogę powiedzieć, że mam coś tam z zakresie 18-300 i to nawet parę razy się pokrywa. Z tego wszystkiego kupię sobie PTLens i będzie dobrze. Tak sobie myślę, że niedługo te rozważania na temat wyższości jednego nad drugim nie będą miały sensu, bo i tak wszystko będzie korygowane w korpusie. I tu producenci strzelą sobie sami w stopę a może nawet i w kolano bo ludzie
przestaną kupować drogie i wcale nie takie idealne obiektywy. Ja sam coraz częściej spoglądam w stronę
kompaktowych rozmiarów z dobrą matrycą i niezłą optyką.

Skocz do: