leo_l  Dołączył: 26 Sie 2011
[K10D] Ostrzenie na matówce w K10
Witam Wszystkich.
Dzisiaj piszę na tutaj pierwszy raz. Parę tygodni temu przesiadłem się z amatorskiego segmentu Canona (350D, 50D ...) na K10 i mimo, że nie jest to najnowszy korpus ogólnie jestem zadowolony z jednym istotnym wyjątkiem.
Przeglądałem już podobne wątki i to właśnie jeden z nich sprowokował mnie do postawienia poniższego pytania (taką właśnie sugestię tam znalazłem).
Mój problem polega na rozbieżności ostrości na matówce z ostrością AF i MF z potwierdzeniem, przy czym te dwie ostatnie opcje działają prawidłowo, a wadliwie działa ostrzenie na podstawie samej ostrości na matówce.
Moje pytanie jest bardzo konkretne:
-czy w menu serwisowym jest możliwość korekty ostrości na matówce i jeżeli tak, to w którym miejscu ? Nie chodzi o korektę BF/FF.
Nadmienię, że przy ostrzeniu z AF i MF z potwierdzeniem nie mam problemów z BF/FF, matówkę mam standardową i prawidłowo osadzoną na swoim miejscu. Problem występuje zarówno dla szkieł z auto jak i na M42.
Pozdrawiam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
leo_l napisał/a:
Mój problem polega na rozbieżności ostrości na matówce z ostrością AF i MF z potwierdzeniem, przy czym te dwie ostatnie opcje działają prawidłowo, a wadliwie działa ostrzenie na podstawie samej ostrości na matówce.
leo_l napisał/a:
matówkę mam standardową i prawidłowo osadzoną na swoim miejscu

Z opisu wynika, że konieczna jest regulacja położenia matówki. Robi się to zmieniając grubość podkładki między pryzmatem a matówką.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
leo_l napisał/a:
matówkę mam standardową i prawidłowo osadzoną na swoim miejscu.

Z opisu wynika, że chyba jednak nieprawidłowo.

Dzięki za błyskawiczny odzew, jednak w dalszym ciągu nie padła odpowiedź na moje dość konkretne pytanie.

Pisząc "matówkę mam standardową i prawidłowo osadzoną na swoim miejscu" - miałem na myśli jej poprawny montaż. Oczywiście istnieje możliwość ingerencji mechanicznej, ale w tym momencie nie oto mi chodzi.

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
leo_l napisał/a:
w dalszym ciągu nie padła odpowiedź na moje dość konkretne pytanie.

Odpowiedzi na Twoje pytanie udzielił już plwk
plwk napisał/a:
konieczna jest regulacja położenia matówki. Robi się to zmieniając grubość podkładki między pryzmatem a matówką.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie ma możliwości elektrycznej/mechanicznej regulacji położenia matówki z poziomu korpusu (chyba w żadnym aparacie), plwk już ci wyjaśnił jak można to zrobić.

Ok, w tym momencie sprawa jasna.
Dzięki.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
yusuf napisał/a:
Nie ma możliwości elektrycznej/mechanicznej regulacji położenia matówki z poziomu korpusu (chyba w żadnym aparacie)

Ee, bez przesady. Taką regulację (za pomocą trzech śrubek) ma chociażby pentax ME.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
michal5150 napisał/a:
Taką regulację (za pomocą trzech śrubek) ma chociażby pentax ME
Niestety K10D wg serwisówki takiej regulacji nie ma :-( , reguluje się podkładkami od 0,15mm do 0,6mm co 0,05mm.

leo_l,
1.wypnij matówkę i zapnij jeszcze raz - może jest źle ułożona/zapięta.
Wbrew pozorom to jest możliwe bo miejsce na matówkę ma taki mały próg/schodek (bliżej matrycy) i czasem matówka się na nim położy i to przybliża ją do lustra.
2. Przełącznik dioptri się nie przestawił ?

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
michal5150 napisał/a:
yusuf napisał/a:
Nie ma możliwości elektrycznej/mechanicznej regulacji położenia matówki z poziomu korpusu (chyba w żadnym aparacie)

Ee, bez przesady. Taką regulację (za pomocą trzech śrubek) ma chociażby pentax ME.

Rzeczywiście, tyle, że choćby wspomniany ME ma matówkę niewymienną (znaczy wymienną inaczej), bardziej chodziło mi o aparaty z matówkami zapinanymi w ramki, choć i tu mogę się mylić

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Odniosłem się do tego fragmentu:
yusuf napisał/a:
Nie ma możliwości elektrycznej/mechanicznej regulacji położenia matówki z poziomu korpusu (chyba w żadnym aparacie)...

JackDeJack napisał/a:
1.wypnij matówkę i zapnij jeszcze raz - może jest źle ułożona/zapięta.

Nim napisałem, że jest poprawnie zamontowana wcześniej kilka razy ją wyciągałem i montowałem ponownie. Efekt za każdym razem był taki sam.

JackDeJack napisał/a:
Niestety K10D wg serwisówki takiej regulacji nie ma :-( , reguluje się podkładkami od 0,15mm do 0,6mm co 0,05mm.

To jest ciekawa informacja. A jeszcze coś jest o nich napisane w instrukcji serwisowej ? Może jakiś nr katalogowy ?

Cytat
2. Przełącznik dioptri się nie przestawił ?

Mogę ustawić ostry obraz na matówce i ramki widzę też ostro, więc nie przestawił się, tylko wtedy zdjęcia nie są ostre.

Dzięki za informacje.

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Ostatnio pojawił się podobny problem w mojej k-10 - z ostrzeniem obiektywami maualnymi - zauważyłem przy testowaniu kolejnego nabytku, że czasem obiektyw robi zdjęcia "żyleta" a innym razem zupełnie nieostre, początkowo pomyślałem że starość czy coś mi dolega, ale powtarzając ze statywu - regularnie sie zaczęło powtarzać, i to na dodatek również na nieskończoności!!! Budynek oddalony o 100m i dalszy (o jakieś 1000m) zupełnie nieostre!
dopiero przy f-8 jako tako ale też nie to. Zrobiłem fotkę fokus detektora 50mm f2 z ok. 0,45m - i wyszło +5cm! Czyli ostrość 5 cm za obiektem przy minimalnej odległości! Czyżby matryca się "uwolniła" czy coś? To jakim cudem ten sam test na DAL 18-55 AL WYSZEDŁ POPRAWNIE?
KTOŚ MA POMYSŁ? :shock:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
MAX581 napisał/a:
z ostrzeniem obiektywami maualnymi
Niestety w ostrzeniu manualnym najsłabszym jego punktem jest napęd.

[ Dodano: 2011-09-02, 13:00 ]
MAX581 napisał/a:
starość czy coś mi dolega,
:-P

MAX581  Dołączył: 18 Mar 2010
Cytat
Niestety w ostrzeniu manualnym najsłabszym jego punktem jest napęd.
Kolega nie raczył dokładnie przeczytać - na statywie przy ogniskowych rzędu 100-200mm przy ustawieniu na nieskończoność (takie -8 w poziomie) - odległe obiekty MUSZĄ być ostre! Jeśli tak nie jest - to coś w aparacie nie gra... mógłbym podejrzewać o coś jeden obiektyw , ale nie 4! Tym bardziej że z K-X jest OK.
Naped też jest O.K. choć nie pierwszej młodości... ;-)

[ Dodano: 2011-09-03, 15:46 ]
Nikt się z czymś takim nie spotkał? :-/

[ Dodano: 2011-09-04, 22:10 ]
No , teraz to i z DA ostrości nie ma... :cry:

Skocz do: