leo_l napisał/a:Mój problem polega na rozbieżności ostrości na matówce z ostrością AF i MF z potwierdzeniem, przy czym te dwie ostatnie opcje działają prawidłowo, a wadliwie działa ostrzenie na podstawie samej ostrości na matówce.
leo_l napisał/a:matówkę mam standardową i prawidłowo osadzoną na swoim miejscu
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
leo_l napisał/a:matówkę mam standardową i prawidłowo osadzoną na swoim miejscu.
leo_l napisał/a:w dalszym ciągu nie padła odpowiedź na moje dość konkretne pytanie.
plwk napisał/a:konieczna jest regulacja położenia matówki. Robi się to zmieniając grubość podkładki między pryzmatem a matówką.
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
yusuf napisał/a:Nie ma możliwości elektrycznej/mechanicznej regulacji położenia matówki z poziomu korpusu (chyba w żadnym aparacie)
MZ-5N|K-5"|K100DS|X10
FA43|FA24-90|FA100-300|F28|F24-50|F70-210|DA18-135|DA14|Jupiter K 135/3.5|SB-24|
VW Kafer 1200/68'
Niestety K10D wg serwisówki takiej regulacji nie mamichal5150 napisał/a:Taką regulację (za pomocą trzech śrubek) ma chociażby pentax ME
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
michal5150 napisał/a:yusuf napisał/a:Nie ma możliwości elektrycznej/mechanicznej regulacji położenia matówki z poziomu korpusu (chyba w żadnym aparacie)
Ee, bez przesady. Taką regulację (za pomocą trzech śrubek) ma chociażby pentax ME.
Kp | K-5 | Z-50p | ProgramA | ME | MZ-M zdechlak do rozbiórki
Zakład przerobu stłuczki szklanej
www.pentaxphotogallery.com/artists/dragoman
yusuf napisał/a:Nie ma możliwości elektrycznej/mechanicznej regulacji położenia matówki z poziomu korpusu (chyba w żadnym aparacie)...
MZ-5N|K-5"|K100DS|X10
FA43|FA24-90|FA100-300|F28|F24-50|F70-210|DA18-135|DA14|Jupiter K 135/3.5|SB-24|
VW Kafer 1200/68'
JackDeJack napisał/a:1.wypnij matówkę i zapnij jeszcze raz - może jest źle ułożona/zapięta.
JackDeJack napisał/a:Niestety K10D wg serwisówki takiej regulacji nie ma, reguluje się podkładkami od 0,15mm do 0,6mm co 0,05mm.
Cytat2. Przełącznik dioptri się nie przestawił ?
Niestety w ostrzeniu manualnym najsłabszym jego punktem jest napęd.MAX581 napisał/a:z ostrzeniem obiektywami maualnymi
MAX581 napisał/a:starość czy coś mi dolega,
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Kolega nie raczył dokładnie przeczytać - na statywie przy ogniskowych rzędu 100-200mm przy ustawieniu na nieskończoność (takie -8 w poziomie) - odległe obiekty MUSZĄ być ostre! Jeśli tak nie jest - to coś w aparacie nie gra... mógłbym podejrzewać o coś jeden obiektyw , ale nie 4! Tym bardziej że z K-X jest OK.CytatNiestety w ostrzeniu manualnym najsłabszym jego punktem jest napęd.