piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Ja mam niedaleko 2 saturny, ale w żadnym nie było Pentaxa, owszem gablota stała, nawet duża, ale w niej to, co się nie zmieściło w C i N

marciniasty  Dołączył: 13 Lut 2007
Z powyższych wypowiedzi wynika, że PENTAX jest produktem niszowym. Produkty niszowe są zazwyczaj dla koneserów (to tak na pocieszenie). Prawda jest chyba jednak inna. PENTAX ma bardzo dobre aparaty i świetną optykę, tyle tylko, że to NIKON i CANON są uznawane z sprzęt dla profesjonalistów. Tak naprawdę nie wiem dlaczego :( Konkurentom ta opinia bardzo pomaga.

A' propos, była kiedyś na forum dyskusja w sprawie znanych fotografików, którzy korzystali/korzystają z PENTAXA - nie wiem czy ktoś takowego namierzył.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
marciniasty napisał/a:
to NIKON i CANON są uznawane z sprzęt dla profesjonalistów. Tak naprawdę nie wiem dlaczego :(

Canon, to jest sprzet dla profesjonalistow. Obstawiam, ze 85% reportazy jest Canonem trzaskana...

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Do Pentaxa trzeba mieć fantazje, bez tego to tylko C lub N lub O itd. :-B

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
marciniasty napisał/a:
NIKON i CANON są uznawane z sprzęt dla profesjonalistów. Tak naprawdę nie wiem dlaczego

no daj spokoj, jak to nie wiesz? A ktore to szkla Pentaksa, sa niby profesjonalne? Pytam oczywiscie o te, ktore mozna isc kupic w sklepie - zeby bylo Ci latwiej, przyjmijmy ze moze to byc sklep zlokalizowany w dowolnym miejscu na swiecie :-> Wiem, wiem, uratuje Cie jakis maly sklepik na Syberii, w ktorym mozna dostac wszystkie gwiazdkowe FA, bo nikt ich nie chce kupowac od 10 lat... Pentax to w tej chwili klasa srednia dla przecietniakow :mrgreen:

PS ło matko, to pojechalem po bandzie, a nic jeszcze dzis nie pilem :-?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
marciniasty napisał/a:
NIKON i CANON są uznawane z sprzęt dla profesjonalistów
- bo marke wyrabia sie profi puszkami i obecnoscia szkiel profi ktore mozna dostac.
Bo profi nie moze szukac szkla po calym swiecie tylko kupic u siebie w kraju odliczyc vat i amortyzowac.
Bo AF musi byc przewidywalny.....profi pstryk reporter nie moze za kazdym razem myslec czy AF trafi czy nie.....
I mozliwosci samej puszki maja tu niewielkie znaczenie.....

Spoko, ja to wszystko rozumiem. Tyle tylko, że ten stan nie utrzymuje się od dzisiaj, nie od 10 lat. Chyba, że PENTAX był zawsze "klasą średnią dla przeciętniaków".

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
marciniasty napisał/a:
PENTAX był zawsze "klasą średnią dla przeciętniaków"
A co znaczy przeciętniaków ? Klasa średnia, ok. W analogu także profi ( średni format). Ale jeżeli ktoś używa Pentaxa nie znaczy, że jest przeciętniakiem. Raczej więcej przeciętniaków można spotkać z Canonem, Nikonem, z racji większej ich ilości. Poza tym fotografia to nie tylko reporterka i sport.

do agrawen: to nie jest moja opinia, ja tylko cytowałem z postu l_uka; też chciałbym się dowiedzieć, dlaczego "dla przeciętniaków".

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
marciniasty napisał/a:
to nie jest moja opinia, ja tylko cytowałem z postu l_uka
No to mu dam popalić :evilsmile:

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Pentax? Co to jest? Jak rozmawiam z ludzmi to czasami robia takie oczy :shock:
Nie wiem czy jest to sprzet dla sredniakow czy dla ambitnych wybrancow? Ale wiem, ze jest wyjatkowy i kazda to potwierdzi,bo my pentaksiarze musimy sie trzymac razen!!!!!

Wypowiedź powyżej bardzo mi się podoba. Mógłbym się pod nią podpisać :mrgreen:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Eeee.. Zalatuje sekciarstwem...

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
jakieś projekty habitów? Koniecznie lekcjonarze z wypisanym na kazdej strronie 'I'm the Pentaxian..' ;]

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
argawen napisał/a:
No to mu dam popalić

to byl cytat wyciety z kontekstu i na dodatek nieautoryzowany :-P

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Michu napisał/a:

Zawsze chcialem nalezyc do sekty :-) , moze byc calkiem wesolo przy inicjacji nowych czlonkow(w szczegolnosci kobiet ) :-) :-B
A tak serio, z Pentaxem jest jak z jedna japonska marka samochodu,mam na mysli Subaru.Nie jest to najbardziej popularna marka,istnieje i to dobrze bez super marketingu i szumu medialnego (np. F1),motory nie sa tak oszczedne jak innych marek(nasze szkielka tez sa troche drozsze od konkurencji :-) ) ale nie zawodne!! A jednak jazda 4+4 jest super tak jak focenie k10 :-) i dla tego zostane przy pentaxie i przy moim super nieoszczednym Subaru :mrgreen:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
argawen napisał/a:
No to mu dam popalić :evilsmile:

Jakby co - jestem z Tobą :mrgreen:

l_uka - masz przechlapane :evilsmile: ;-)

Pozdrówka
Marucha

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
kosafwc napisał/a:
jakieś projekty habitów? Koniecznie lekcjonarze z wypisanym na kazdej strronie 'I'm the Pentaxian..' ;]

albo "I'm diehard" :mrgreen:

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
marucha napisał/a:

Jakby co - jestem z Tobą :mrgreen:

l_uka - masz przechlapane :evilsmile: ;-)

Uwazajcie bo l_uka Was pobije ;) Je na PPD ledwo uszedlem z zyciem, a on pozniej znecal sie i 5 razy zgrywal zdjecia z karty ;)

jotbe
[Usunięty]
deniel napisał/a:
Michu napisał/a:

Zawsze chcialem nalezyc do sekty :-) , moze byc calkiem wesolo przy inicjacji nowych czlonkow(w szczegolnosci kobiet ) :-) :-B
A tak serio, z Pentaxem jest jak z jedna japonska marka samochodu,mam na mysli Subaru.Nie jest to najbardziej popularna marka,istnieje i to dobrze bez super marketingu i szumu medialnego (np. F1),motory nie sa tak oszczedne jak innych marek(nasze szkielka tez sa troche drozsze od konkurencji :-) ) ale nie zawodne!! A jednak jazda 4+4 jest super tak jak focenie k10 :-) i dla tego zostane przy pentaxie i przy moim super nieoszczednym Subaru :mrgreen:

Muszę przyznać, że w znacznej mierze zgadzam się z Tobą, ale nie tak do końca. Kupując czy to aparat, czy samochód wymienionych producentów zawsze spotykałem się z pewnym zdziwieniem(politowaniem) znajomych, a niektórzy wręcz z zatroskaniem pytali czemu sobie życie utrudniam i czepiam się jakichś niszowych marek? Mała ich popularność wiąże się z problemami serwisowymi (części/akcesoria), a także z dalszą odsprzedażą. Zarzucano mi także szpanerstwo i chęć bycia na siłę indywidualistą. Ja jednak dzielnie tych firm broniłem podkreślając największe plusy i korzyści rekompensujące nam koszty i kłopoty. Obaj producenci trzeba uczciwie przyznać, że robią wyroby na naprawdę przyzwoitym poziomie, a zarazem będące produktami dość oryginalnymi. To właśnie sprawia, że pomimo dość wysokich cen zakupu, drogich i kłopotliwych serwisów, a także braku odpowiedniego marketingu mają rzesze wielbicieli. Oni to niestety, często sami z chęci posiadania danego produktu, muszą włożyć wiele energii kupując go w odległych miejscach. Może firmy te rzeczywiście puściły wszystko na żywioł gdyż uznały, że mają tak dobre niszowe wyroby, a jednocześnie ich potencjał jest za mały aby wprowadzać jakąś globalną politykę sprzedażową. Rozpisałem się. Długawo i nudnawo. Przepraszam i już przechodzę do rzeczy.
Co do legendarnej niezawodności i jakości, to jako użytkownik dwu puszek Pentaxa i trzech aut Subaru na przestrzeni kilku ostatnich lat uważam za trochę przesadzoną. Ze swego K10 jestem bardzo zadowolony i chyba przy nim pozostanę, ale trafił mi ostatnio w łapska D10. Zaraz powiecie, że to inna bajka itd, ale pomimo olbrzymich gabarytów(grip) pstrykało mi się nim super(szybkość, praca lustra...). Co do samochodu, to na wszystkich 11szt (w tym 4x4 - 5szt. :mrgreen: ) jeżdziłem 2x Legacy, potem Foresterem. Po którym przesiadłem się na mniej może prestiżowy i znacznie tańszy Suzuki Grand Vitara(pierwszy automat :mrgreen: ), który otrzymał u mnie o wiele wyższe notowania od poprzednika. Reasumując: próbujmy, macajmy, testujmy.... Pozdrawiam!

Skocz do: