me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
Czy ktoś ma doświadczenie z tą muszlą przy K-r / K-x? Jak się spisuje? I czy rzeczywiście jest różnica przy manulanym ostrzeniu? Czy jest sens kupować tylko tą muszlę bez wymiany matówki na lepszą?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
me_how napisał/a:
czy rzeczywiście jest różnica przy manulanym ostrzeniu?
Tak.
me_how napisał/a:
jest sens kupować tylko tą muszlę bez wymiany matówki
Tak.

WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
Raczej nie ma sensu.Piszę tak bo sam kiedyś widziałem jaka jest różnica w ostrzeniu z samą muszlą i z muszlą+matóką FC FSB Grid .Po prostu kolosalna :-) . Dla mnie oczywiście.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
me_how napisał/a:
Czy ktoś ma doświadczenie z tą muszlą przy K-r

Mam, używam

me_how napisał/a:
I czy rzeczywiście jest różnica przy manulanym ostrzeniu?

Jak najbardziej jest

me_how napisał/a:
Czy jest sens kupować tylko tą muszlę bez wymiany matówki na lepszą?

Uważam, że jest sens, pierwszy krok w dobrym kierunku, a jak jeszcze wymienisz matówkę, to w ogóle będzie cacy.

Generalnie to jest tak, że podczas pierwszego założenia muszli nie widać zbyt wielkiej różnicy, ale po tygodniu spróbuj zdjąć, na pewno ją zobaczysz.

[ Dodano: 2011-09-21, 10:38 ]
WojtekKawecki napisał/a:
różnica w ostrzeniu z samą muszlą i z muszlą+matóką FC FSB Grid .Po prostu kolosalna

Wystarczy założyć matówkę z klinem i mikrorastrem i już będzie kolosalna różnica podczas ostrzenia, jednka muszla powiększa nieco obraz, więc wyraźniej wszystko widać.

Żeby jeszcze te matówki były łatwiej dostępne ja te muszle.Sam chętnie w K-Redziaku wymienił teraz.

WojtekKawecki, to kup jakiegoś trupa z matówką i docinaj, wyjdzie taniej i może nawet lepiej niż chińczyki docinane z canonów.

Co byś polacał? :-)

Podobno P50 ma dobrą matówkę, ja bym się jeszcze zastanowił nad P30(t/n), miały chyba skośne kliny, bardzo wygodne przy ostrzeniu. Niektórzy docinali nawet z zenita, jest chyba wątek na ten temat.
Jak się w końcu wezmę za mojego MZ-Ma, to dam znać, jak to wyszło.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
WojtekKawecki, Napisz na PW. Mam jedną nadwyżkową matówkę.

me_how  Dołączył: 06 Lis 2010
Dziękuję za rady, chyba zamówię tą muszlę.

me_how, prawidłowo, na pewno docenisz, tylko będziesz się musiał trochę przyzwyczaić do tego, że przy niedociśniętym oku, może trochę ucinać rogi. Mnie to nie przeszkadza.

Dada napisał/a:
WojtekKawecki, Napisz na PW. Mam jedną nadwyżkową matówkę.

No i dzięki uprzejmości Dady sprawa matóweczki sama się rozwiązała i będzie Katz.
Pozdrawienia i podziękowania!

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
Odkopie, może komus się przyda. dziś pierwszy raz wyszedłem w słoneczny dzień w plener z K-X + O-ME53. Nie do macro. Do plenerów. I jest fajnie. W koncu tak światło mi nie wpada i w koncu fajnie widzę i kadr i znaczniki. Polecam.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
a jak się ma taka muszla do okularników ? znaczy gdyby jej właściciel miał ok -4D ? :-D

Miałem dzis do paru kadrów załozone przeciwsłoneczne okulary. Ładnie kadr widziałem. Słoneczko tak nie wpadało, ale znaczniki mniej widoczne . trzeba zrobić ruch żeby je zobaczyć. Główna zaletą jak dla mnie to to że bardziej oko dolega do wizjera. W słoneczne dni słabo widziałem kadr, a co dopiero znaczniki. Teraz jest ok. Co do powiększenia to jest lepiej, ale fakt. szału nie ma. Moim zdaniem ostrzenie manualne to lepiej z obiektywem np 18-135. Ściągasz do 135mm ostrzysz i zmniejszasz ogniskową. A najlepiej LV

[ Dodano: 2012-03-17, 19:57 ]
a co do korekty to wydaje mi się że tylko korektę masz na suwaku wizjera. Muszla nie ma nic do tego. Jak nie obejmie korekcji suwak to i muszla nie pomoże.

pool80 napisał/a:
A najlepiej LV

gorzej jak się nie ma :-/ (GX-10)
pool80 napisał/a:
a co do korekty to wydaje mi się że tylko korektę masz na suwaku wizjera. Muszla nie ma nic do tego. Jak nie obejmie korekcji suwak to i muszla nie pomoże.

o korektę mi nie chodziło ale o to czy jak przyłożę oko do wizjera w okularach to nie będę miał jeszcze mniejszego obrazu jak mam teraz, względnie nie będzie się gorzej kadrowało...
ale po takich postach
espresso napisał/a:
Ja co prawda używam muszli non stop od czasów kadyszki, ale wyłącznie dlatego że nie muszę tak nosa przyklejać do puszki... To jest jedyna jej zaleta....
odechciewa się zakupu ;-)

axolotl  Dołączył: 01 Lis 2011
Co prawda co prawda.Espresso dobrze pisze. Muszla nie jest warta tych pieniedzy .... jak ja zalozylem to spodziewalem sie "wow", niestety skonczylo sie na "ehhh" Jak juz jest to zostanie ale efekt znikomy.

Pozdrawiam.

Muszla jest fajna, praktyczna, tylko za droga.

[ Dodano: 2012-03-21, 11:57 ]
W słonecznych warunkach sprawdza sie wyśmienicie. Wczoraj pstrykałem główkę zapałki na 70-100mm +raynox 250 i muszla z matówką z klinem też bardzo pomaga.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
pool80, hmm... miałem muszlę z K10, dużo się po niej spodziewałem, ale jednak niewiele pomogła.
Tak naprawdę kadr nie jest zauważalnie większy (i tak mu daleeeeko do ME S),
a ucinał rogi.
Jeśli miałem się skupić na zdjęciu, i co chwilę przesuwać oko, żeby zobaczyć co się wyświetla na wskaźnikach, to mijało się to z celem.

Natomiast na K-m, K-x, K-r nie sprawdzałem, bo ją dawno sprzedałem,
ale może być lepiej z tego względu, że sam obraz w wizjerze tych nie-pryzmatowych
aparatów jest mniejszy, więc może nie utnie też wyświetlanych wskaźników ;-)

pool80 napisał/a:
Wczoraj pstrykałem główkę zapałki na 70-100mm +raynox 250 i muszla z matówką z klinem też bardzo pomaga.

raczej dobra matówka + klin najwięcej tu pomogła ;-)

Skocz do: