Sabik  Dołączył: 19 Lip 2011
Do mojego fotografowania, najlepiej pasuje mi zakres: 16/17/18-70. Przy czym 18mm to minimum, 16 szczęście a 70 na końcu mi wystarczy. Tu najlepiej wpisuje się Sigma 17-70 2,8/4 ale...Moje oczy najbardziej cieszy Pentax 16-50, ale trochę mało na długim końcu. Lubię często uwiecznić z bliska ładną twarz w ciasnym kadrze. 18-135 zakres odpowiedni, ale czy trzyma parametry w granicach 18-70/80. Nikon 18-105, też miał słabszy koniec, ale w określonych kryteriach się trzymał dobrze. Tak na poważnie, to stałki i dwa zoomy nie wchodzą w grę, nienawidzę zmieniać szkieł. Może dlatego, że z aparatem się nie rozstaję, mam go zawsze ze sobą - zmieniam tylko torby w zależności gdzie się wybieram. Przez te lata, lewe ramię noszę troszkę wyżej, ale to inna sprawa :-)
Chętnie w grę wybrał bym sprzęt używany, nie boję się takich zakupów, ale co do wyboru szkiełka to mam gwoździa.
Tu prośba do użytkowników P18-135 i P17-70, P16-50,S17-70 o parę wskazówek. Zaznaczam, że moje pstrykanie, to zero zleceń, ale jakość (nawet na potrzeby netowe) musi być :-) Pozdrawiam :-)

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
Osobiście z 16-50 mam złe doświadczenia. Brat ma obiektyw z serii która ponoć już nie powinna sprawiać kłopotów. Pomimo tego nigdy nie udało mi się go zestroić z K10. Podpięty do K20 brata też ostrzył jak chciał. W końcu wylądował w serwisie razem z K20. Podobno wyregulowali napęd SDM i coś pogmerali w puszce. Efekt jest taki że teraz podpięty do K10 na krótkim końcu zawsze mydli i to naprawdę mocno, wcześniej była loteria, natomiast na długim jest w miarę OK. Z K20 brata jakoś ujdzie, chociaż i tak uważam że jest kicha. Teraz go znowu pożyczyłem i zobaczę jak poradzi z nim sobie K5.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sabik napisał/a:
Tu prośba do użytkowników P18-135 i P17-70, P16-50,S17-70 o parę wskazówek.

Na temat tych wszystkich obiektywów są osobne wątki.

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
Ja tam ze swoją *16-50 nie mam żadnych problemów od dwóch lat (czyli od czasu zakupu). Jest najczęściej używanym przeze mnie szkłem.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Promocja111 napisał/a:
Ja tam ze swoją *16-50 nie mam żadnych problemów

Widać, nie jesteś prawdziwym Polakiem :-)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Jacek S napisał/a:
Promocja111 napisał/a:

:?: :shock:

Może DA 16-45/4 - dość uniwersalny i ostry od pełnej dziury!

Dziękuję wszystkim za wskazówki. Już wybrałem ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
Jacek S napisał/a:
Promocja111 napisał/a:

:?: :shock:
...
Bo prawdziwy Polak potrafi tylko marudzić ;-)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
jedrus68, ja chyba Tobie swego czasu pożyczyłem moją gwiazdkę 16-50... Mój egzemplarz poza jednym dziwnym zachowaniem u kolegi mdrath'a również daje sobie świetnie radę. Widzę też, że będę musiał dać go do regulacji do serwisu, bo SDM zwolnił trochę. Gdyby jeszcze nie ta waga, bo optycznie to bardzo dobre szkło... ;-)

Wygląda na to, że szkło za sporą jednak kasę, ma olbrzymi rozrzut jakościowy - jak w Sigmach. Do czego do doszło "Panie". Łatwo kupić - trudno sprzedać. Tak sobie od pewnego czasu obserwuję znany portal aukcyjny i widzę, że szkiełka Pentaxa, to tak krążą, zmieniają właścicieli. Niektóre manuale, to miały ich jak arab "dzieciów". Co dobre to każdy trzyma, bo w tym systemie kolekcjonerów jest bez liku - jak w żadnym innym. I tak to się "Panie" kula.., a najbardziej aktywni użytkownicy tego forum, do zabawy mają Pentaxa a na poważnie - fotografują Nikonami i Canonami :-)
Wesołych Świąt!
:-)

Sabik napisał/a:
I tak to się "Panie" kula.., a najbardziej aktywni użytkownicy tego forum, do zabawy mają Pentaxa a na poważnie - fotografują Nikonami i Canonami

Nie sądzę by Opiszon miał Najkona tudzież Kwanona. Tref ma ale 6x6 i inne cuda średniego formatu (w tym 645 i 67). Parę osób by się znalazło z innymi markami ale takie generalizowanie jest po prostu brakiem rzetelności. Poza tym - co to ma do rzeczy w aspekcie DA*16-50 ? Że niby oni nie mogą na tych Kwanonach i Najkonach podpiąć tego zooma ?

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Opiszon ma Ogórona i SMC Cebulara.

White napisał/a:
Opiszon ma Ogórona i SMC Cebulara.

...faktycznie, faktycznie. Tref ma przecież TREFmiteda 26mm. Więc wszystko jasne. ;-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
jedrus68 napisał/a:
A ja właśnie wróciłem z koncertu na który niespodziewanie dostałem akredytację. We Wrocku grał Blaze Bayley (m.in.IRON MAIDEN) z zespołem i nie mogę się zdecydowac co było lepsze: zespół czy 16-50* które przeszło chrzest bojowy. Generalnie obecnie jest to moje ulubione szkło - absolutnie masakryczne w sensie pozytywnym w całym zakresie na f2.8 Innych f nie sprawdzałem bo było średnio 1/60 przy ISO 6400 i jakoś nadążało. Normalnie przypomniało mi sie zawołanie sprzed lat wyrażające zachwyt: koń się sam w....li Przepraszam Panie :mrgreen: ale to z radości.

Przede wszystkim cieszę się twoją radością. Mam do ciebie jedną prośbę. Zrobiłbyś w wolnym czasie dwa zdjęcia jednemu przedmiotowi - może być jakiś detal, autko, pudełko zapałek cokolwiek? Za pierwszym razem niech znajdzie się toto w centrum kadru, za drugim razem w narożniku kadru. Ogniskowa 50, przysłona f2.8. Wrzuciłbyś cropy? Jestem ciekawy różnicy w jakości obrazu.

Ja po takim właśnie porównaniu sprzedałem rzeczoną gwiazdkę... :mrgreen:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
jedrus68 napisał/a:
Co prawda obiecałem sobie, że już nigdy nie będę robił podobnych testów - w wolnej chwili na pewno coś wykombinuję. Odległość od obiektu jakaś konkretna ma być? Idę po zapałki, z filtrem czy bez? :mrgreen:

Wiesz, nie jestem linioliczycielem, ani ponadprzeciętnym onanistą sprzętowym. Chodzi mi o życie, normalne zdjęcia. W czym sęk - kiedyś modliłem się z 10 minut nad pięknym ujęciem. W prawym dolnym rogu pełzający po ławce ślimak, objęty GO. Za nim w centrum kadru mój dzieciak, w malowniczo rozmytym bokehu, obserwujący życie fauny. Pstryknąłem trzy zdjęcia na 50mm oraz f2.8 i okazało się, że ślimak który miał być ostry, jest prawie tak samo nieostry jak mój dzieciak w tle. W dodatku cały był niebieski ten ślimak... :mrgreen:

Może miałem walnięty egzemplarz DA 16-50, może coś nie tak ze mną samym, ale w 16-50 strasznie irytowała mnie jakość obrazu na brzegu kadru, zwłaszcza przy kombinacjach typu 50 mm/ f2.8. Przyznaję, powyżej f5.6 było już git, ale niżej.... :-/

Więc jeśli będziesz miał odrobinę czasu, pstryknij. Jestem ciekawy jak to u ciebie wygląda.

P.S. Nic więc dziwnego, że kiedy kupiłem DA 70, pierwszym co przetestowałem, była właśnie jakość obrazu w narożnikach :mrgreen: :

Jakość genialna, podkreślmy... :->

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
MacRayers napisał/a:
Że niby oni nie mogą na tych Kwanonach i Najkonach podpiąć tego zooma ?

Akurat tego mogą w nieco okrojonej wersji i obudowie tokiny. Ale jakoś nie słyszałem, żeby duże wzięcie miało.

WuWu84 napisał/a:
Akurat tego mogą w nieco okrojonej wersji i obudowie tokiny. Ale jakoś nie słyszałem, żeby duże wzięcie miało.

Faktycznie, tokina wyda(wa)ła 16-50 i 50-135. To drugie szkło wiem, że ma bardzo dobre opinie wśród kolegów z innych systemów. Ten pierwszy niekoniecznie. ;-)

Co do DA*16-50 - wrzucam fotkę robioną na ogniskowej 34, ISO80, przysłona 2.8. Babcie siedziały lekko po przekątnej (widać to po prawej stronie).
Nic nie kombinowane przy zdjęciu - jedynie o 0.3 podciągnięte EV. Abberacje nie usuwane.

Link do pełnego rozmiaru (można sobie sprawdzić brzegi) :
http://farm7.static.flick...a6abcf706_o.jpg

Jak ktoś chce, mogę wystawić RAW-a.
Rzeczywiście byłoby lepiej, gdyby Pentax naprawił słabe modele (podał serię etc.) Uważam jednak, że przekreślanie z góry tego szkła to nieporozumienie. Mojemu przydałoby się jedynie przeczyszczenie SDM-a - poza tym to świetne szkło. Co je wystawiam na sprzedaż, to wychodzę zrobić nim ostatnie fotki i... zostaje u mnie. Taki jego to już los.

[ Dodano: 2011-09-22, 18:09 ]
espresso napisał/a:
Extra bokeh w tym obiektywie jest gratis...

Wg mnie DA*16-50 ma jeden z najlepszych bokeh w klasie zoomów standardowych. Budyń jak ze stałek (ale jak kto lubi).

jedrus68 napisał/a:
Centralnie, celowane w środkowy najwyższy płatek

Naprawdę, uwielbiam bokeh z tego szkła. :-B

cyberneticus  Dołączył: 05 Sie 2011
jak dla mnie wygląda to super :-D
chyba jednak zdecyduję się właśnie na to szkło

cyberneticus napisał/a:
chyba jednak zdecyduję się właśnie na to szkło

Tylko sprawdź przed zakupem - weź ze sobą kartkę A3 w kratkę, ustaw prostopadle i popatrz czy nie rozmywa Ci brzegów za bardzo (albo jednej strony - były takie przypadki).
Powodzenia,

Skocz do: