Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
espresso napisał/a:
24-70/2,8

Zamiast porównywać 16-50 do 24-70 to może lepiej dokończyłbyś test sigmy 85mm? Bo chciałbym sobie porównać z *85mm :-)

kataryniarz  Dołączył: 19 Gru 2009
Może ta Sigma nie mniej fajna, ale niestety sporo węższa.
MacRayers coś mi świta, że kupujący z KX-em miał jakieś problemy, możesz szerzej opisać? Jeśli będziesz się chciał kiedyś pozbyć ponownie to jestem wstępnie zainteresowany :-)

deepee  Dołączył: 28 Cze 2011
espresso napisał/a:
szybki AF gratis,

Czyli tak jak u mnie w gwiazdce :-P

espresso napisał/a:
aberacji znacząco też mniej.

Fakt, tutaj w przypadku 16-50 zdarza się, że trzeba trochę pokombinować przy obróbce, żeby jako tako wyglądało.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
kataryniarz napisał/a:
MacRayers coś mi świta, że kupujący z KX-em miał jakieś problemy, możesz szerzej opisać? Jeśli będziesz się chciał kiedyś pozbyć ponownie to jestem wstępnie zainteresowany :-)

Kolega Mdrath miał moją gwiazdkę na testach i kiedy podłączał pod swoją K200D bardzo często odmawiała mu współpracy. Oddał ją i podłączyłem ją na miejscu do K-5 - wszystko działało jak trzeba. Poprosiłem go by styki sobie wyczyścił - ale to nic nie dało. Podłączał moją gwiazdkę u Opiszona na jego K-7 i u kogoś jeszcze na K-x i wszystko śmigało. Nie wiem do dzisiaj, dlaczego gwiazdka nie chciała współpracować z jego K200D.

[ Dodano: 2011-09-23, 10:41 ]
espresso napisał/a:
porównania bokeh Sigma 24-70/2,8

Bokeh z tego szkła jest niezły, ale do tej sigmy wypadałoby mieć 12-24 by obsłużyć szersze kąty. Jednak gwiazdka ma te 16 (które raczej na 2.8 mało jest wykorzystywane) i pozwala jako-tako wyjść w plener.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
jedrus68 napisał/a:
Ja tę gwiazdkę kupiłem właśnie dla 16/2.8 bo do plenerów całkowicie wystarcza mi 12-24/4

No tak, każdy wykorzystuje wg potrzeb - lepiej mieć 2.8 niż nie mieć, chociaż na 16 i 2.8 wg mnie nie pokazuje swojej mocy.
P.S. Fajne ujęcie, niezłe przerysowanie.
:-B

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
jedrus68 napisał/a:
Ja tę gwiazdkę kupiłem właśnie dla 16/2.8

Wiem wiem :-)

espresso napisał/a:
dla porównania bokeh Sigma 24-70/2,8, pełna dziura 24mm ostrzone na pudełko ilforda. Nie mniej fajny... :-P + szybki AF gratis, aberacji znacząco też mniej.

A ja coś się do niej nie mogę przekonać....Bardziej mi "leży" DA 17-70 mimo że ciemniejszy...

Skocz do: