marszek  Dołączył: 23 Kwi 2007
me_how napisał/a:
Poza tym gadasz jak jakiś opętaniec :-P
Równomiernie i sprawiedliwie :-D Ludzie jeszcze wierzą w ten utopijny komunizm

Tez sie uśmiałem. Tez OT.

Benek napisał/a:
Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem zarzutu.

Benek napisał/a:
Czy to właśnie jeden z produktów tego nowego, arodzinnego społeczeństwa, gdzie dzieci zabiera się rodzicom, po to tylko, żeby rzeczone dzieciaki nie przeżywały stresu związanego z chorobą babci?

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
marszek napisał/a:
A może właśnie przez te socjalistyczne eksperymenty Szwecja w ciągu kilkudziesięciu lat stała sie tak zamożnym krajem?

20-30 lat temu była, owszem... ale już nie jest. Sami Szwedzi już tylko wspominają "stare dobre czasy" (nie wszyscy miło - patrz zabójstwo Palmego), które minęły. A Polacy patrzą krytycznie na to, co się tam dzieje, bo sami "kilka" lat przeżyli w komunizmie i wiedzą, czym to pachnie. Po prostu :-P Na szczęście rodzina u nas zawsze była ważna.

[ Dodano: 2011-10-15, 11:08 ]
Benek napisał/a:
Klasyczny pewnie już będzie tutaj casus Andersa Breivika. Swoje problemy odreagował latem tego roku strzelając do dzieci jak do kaczek.

Oj tam, oj tam... po prostu mama go nie przytulała (bo nie wolno), więc skąd ma wiedzieć jak być miłym dla innych ;-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
marszek napisał/a:
Benek napisał/a:
Z całym szacunkiem, ale nie rozumiem zarzutu.

Benek napisał/a:
Czy to właśnie jeden z produktów tego nowego, arodzinnego społeczeństwa, gdzie dzieci zabiera się rodzicom, po to tylko, żeby rzeczone dzieciaki nie przeżywały stresu związanego z chorobą babci?

Przepraszam marszek, ale nie każ mi czytać i analizować czegoś co już napisałem i przemyślałem. Ja wiem co napisałem, ale w dalszym ciągu nie wiem, co jest tą głupotą o której piszesz. Nie jest głupotą to, że dziecko jest zabierane rodzicom i przekazywane do adopcji, bo martwi się zdrowiem swojej umierającej babci i w szkole jest smutne?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
A propos komunizmu - fajną scenę ostatnio widziałem w filmie o kubańskim boysbandzie. Bohater mówi: co z tego, że stać mnie na telefon komórkowy jeśli nie mam zasięgu? O przerwach w dostawie prądu podczas prób nie wspominając ;-) Inna sprawa, że ci ludzie mimo podróży po całym świecie nie wyobrażają sobie życia poza Kubą.

Enzo napisał/a:
Inna sprawa, że ci ludzie mimo podróży po całym świecie nie wyobrażają sobie życia poza Kubą.

W Polsce takiego samego wyboru przed 1989 r. dokonało 99% społeczeństwa podróżującego po zgniłym Zachodzie. Nie tylko dlatego, że kochali swój kraj taki jakim był, ale także dlatego, że w ich wojażach zagranicznych nie brali udziału najbliżsi - żona, dzieci, mąż. Paszporciki tych osób trzymał w sejfie urzędnik.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Enzo napisał/a:
A propos komunizmu - fajną scenę ostatnio widziałem w filmie o kubańskim boysbandzie. Bohater mówi: co z tego, że stać mnie na telefon komórkowy jeśli nie mam zasięgu? O przerwach w dostawie prądu podczas prób nie wspominając ;-) Inna sprawa, że ci ludzie mimo podróży po całym świecie nie wyobrażają sobie życia poza Kubą.

To musial byc film sprzed kilku lat. Za czasow Raula sporo sie zmienilo - brak zasiegu i pradu to juz przeszlosc. Podobnie nieaktualne sa teksty w przewodnikach mowiace o slabej sieci stacji paliw. Ceny rozmow telefonicznych (w porownaniu do zarobkow na Kubie) wprawdzie powalaja, za to w wielu miastach oswietlenie uliczne zapala sie duzo za wczesnie. Ropa za poldarmo od Chaveza robi swoje ;)

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
Oho, będzie fight :evilsmile:

Benek napisał/a:
Nie oceniałbym tego w kategoriach zły / dobry, bo w sumie po co?

W zasadzie rozumiem o co Ci chodzi, ale wartości są obiektywne i nijako same "wzywają" do ich realizacji jeśli coś jest dobre, a jeśli złe - "odpychają". Sytuację, w której jedna osoba uzurpuje sobie prawo do decydowaniu o losie drugiej, nie można nazwać nijaką.

Pavlvs napisał/a:
Za to w Polsce zabierają mi 30% z 1500zł

Chciałbym :->

marszek napisał/a:
A może właśnie przez te socjalistyczne eksperymenty Szwecja w ciągu kilkudziesięciu lat stała sie tak zamożnym krajem?

Szwecja jest zamożnym krajem, bo nie brała udziału ani w I ani w II Wojnie Światowej. Wbrew powszechnej, fałszywej tezie, wojna hamuje gospodarkę, a nie ją napędza - pełne zatrudnienie i głodowe pensje, co uniemożliwia odkładanie kapitału, do tego dosłownie destrukcja surowców, kapitału i siły roboczej w momencie kiedy mogło to wszytko zarabiać.
Socjalizm nie został tam wprowadzony aby stworzyć wzrost gospodarczy - odwrotnie - to dzięki wzrostowi gospodarczemu pozwolono sobie na socjalizm.
marszek napisał/a:
I (co bardziej istotne) krajem, w którym bogactwo rozkłada się równomierniej i sprawiedliwiej.

Logika Janosika...

O ile zakład że w pierwszej instancji polski sąd zadecyduje o wydaniu dziecka władzom norweskim?

http://wiadomosci.gazeta....a_w_sadzie.html

:evil:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Gdyby sprawa była w sądzie rodzinnym, to z 95% automatu dziecko zostało z matką (czyli w Polsce).

Zgodnie z zasadą, że najlepszy ojciec jest gorszy od najgorszej matki. :->

[ Dodano: 2011-12-08, 09:05 ]
http://wiadomosci.gazeta....Szczecinie.html

Chyba wszystko będzie dobrze.

Skocz do: