Bomber  Dołączył: 24 Sty 2007
teleobiektyw do ptactwa, pomóż jeśli mozesz...
w sumie to jestem załamany, mialem kupowac sigmę 70-300APO ale czytając testy i inne forum to ona wcale nie jest taka dobra na dlugim koncu jak sie wydawało.
Poszukuje teleobiektywu lub kombinacji z której uzyskam dobry wynik w foceniu ptaków.
W tej chwili dysponuje kwotą 1200zł, czy z tym cos moge zdziałac ?
A może dozbierac i kupic sigme 135-400 APO, a moze uslysze ze to nadal jest słaby sprzet :/

Jakie Telekonwertery wchodzą w gre ?
Obecnie testuje TC Kenko 2x od Marka Wyszomirskiego i jednak widze ze mydli a na dodatek nie przekazuje AF.

Przepraszam ze zakladam ponownie podobny temat ale chce uzyskac jak najwiecej obiektywnych opinii, porównań szkieł, porad.

Chciałbym uzyskac mniej wiecej taki poziom jakości jak na:
ptok 1
ptok 2

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Bomber, sigma 100-300/4 tylko to inna polka cenowa...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Bomber, ja ptasiarzem nie jestem, nie mam DSLR-a etc. Ale juz tyle watkow sie tu przewinelo... i zdazylem sie naogladac tyle sampli z sigmy 70-300, ze wiem jedno - na 300mm jakosc jest jak dla mnie do dupy. Gdybym nie mial zadnej mozliwosci kupienia czegos lepszego, to przerzucilbym sie na inny dzial foto np. makro :-P

[ Dodano: 2007-06-18, 22:30 ]
Tu masz troche sampli z sigmy 135-400 + k100d (sa takze pliki w pelnej rozdzialce):
http://www.flickr.com/pho...gs/sigma135400/

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
milo napisał/a:
sigma 100-300/4 tylko to inna polka cenowa...
Bomber, mial chyba na mysli troche tansza wersje Sigma 135-400mm f/4.5-5.6 DG APO a ona jest troche tansza czyli jakies 300zielonych. Mam podobny dylemat, ale dalem sobie spokoj i poskladam na lepszy zoomik a poki co to musi wystarczyc to co jest :-)

dan napisał/a:
Gdybym nie mial zadnej mozliwosci kupienia czegos lepszego, to przerzucilbym sie na inny dzial foto np. makro :-P

Co paliles/piles? Wybacz, mnie chwalisz, a sam takie fotograficzne fantasmagorie wymyslasz.

dan, fajne te sample, ale nie lepiej troche odzalowac i kupic jasniejsze szklo? sam nie wiem juz teraz... :-?

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Nie mam za dużo doświadczenia w foceniu ptactwa ale pozwolę sobie na wypowiedź:

1) Minimalna potrzebna ogniskowa - jak dla mnie 400 mm

2) Najczęściej używana ogniskowa - jak dla mnie 400 mm (i tak zwykle będzie brakowało...)

3) Po co bawić sie w zooma, który mydli i brakuje mu zasięgu - kup sobie stałkę i tyle. :mrgreen:

Ja chyba sprawię sobie telekonwerter do 200 mm bo dużo sie przemieszczam i chcę mieć coś małego... ;-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dozbieraj do 135-400.
Serio.

mcgyver napisał/a:
chcę mieć coś małego... ;-)

Moze Michu Ci odstapi... :roll:

milo napisał/a:
Co paliles/piles? Wybacz, mnie chwalisz, a sam takie fotograficzne fantasmagorie wymyslasz.

Eee?

To tylko moje prywatne odczucia! Lubie zdjecia ptaszkow, gdzie sa widoczne piorka, blysk w oku i takie tam. Po prostu w tego typu zdjeciach podoba mi sie duza szczegolowosc, dobry kontrast (a wiec i posrednio kolory), dobra ostrosc...

Napisalem z przymruzeniem oka, ze w mojej opinii, ciezko tu o kompromisy.

A moze sie myle, i za te 1200zl mozna kupic cos z AF-em, co da przyzwoite efekty? Jak myslisz Milo?

dan, mi chodzilo o Twoje stwierdzenie nt przerzucania sie na inny dzial fotografii ;) :-B

dan napisał/a:
A moze sie myle, i za te 1200zl mozna kupic cos z AF-em, co da przyzwoite efekty? Jak myslisz Milo?

No moze sie czasem jakas sigma czy tokina 70-200/2.8 trafic. Tylko ze to moze byc sporo za krotko. :-B

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dan napisał/a:
a te 1200zl mozna kupic cos z AF-em
Wieczorek z giełdy w Stodole miał FA*300/4.5. Ale to złom kompletny podobno jest. Ten egzemplarz znaczy się.

milo napisał/a:
dan, mi chodzilo o Twoje stwierdzenie nt przerzucania sie na inny dzial fotografii ;)

Phi, zartu sie uczepil! :-P

milo napisał/a:
No moze sie czasem jakas sigma czy tokina 70-200/2.8 trafic. Tylko ze to moze byc sporo za krotko. :-B

Na wrone za oknem bedzie za krotko. Chyba ze jakis konwerter... No ale to tez kasa. Ta 135-400 chyba jest w swojej klasie bezkonkurencyjna.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Hm...musze odebrać od Sylwiusza moją 300. Zapomniałem zupełnie :-/

Cytat
Hm...musze odebrać od Sylwiusza moją 300. Zapomniałem zupełnie :-/

Sylwiusz juz w Meksyku dawno ;)

Bomber  Dołączył: 24 Sty 2007
oo fajnie że sie rozpisaliście :))
200mm to ja se moge włożyc do waliski i sie lansowac a tak na powaznie to 200,300mm to za mało.

Właśnie najpowązniej mam na mysli sigme 135-400...kurcze, trzeba iśc zarobic troche forsy :roll:
Ta sigma w sklepie jest juz dostępna za 2200zł, używek na allegro narazie niema :/
Może zza granicy lub USA dałoby sie sciągnąc w przyzwoitej cenie :lol:

PS: jakis czas temu na forum było ogłoszenie o sprzedazy Sigma 400f5.6 APO, dobra jest ta luneta ? :->

[ Dodano: 2007-06-18, 22:57 ]
Wiem że Slava ma własnie 135-400 (na jesień macałem ją :mrgreen: ) ...musze z nim pogadac :-P

Bomber napisał/a:

PS: jakis czas temu na forum było ogłoszenie o sprzedazy Sigma 400f5.6 APO, dobra jest ta luneta ? :->

Stalka, wiec pewnie jest ok, choc troche ciemno 5.6. Tu by sie zdala 400/4, tylko gorzej z cena bedzie.

milo, 135-400 tez ma 5.6 na dlugim koncu. Stalka teoretycznie powinna byc lepsza optycznie.

dan, ja wiem, ale jednak zoom jest zawsze ciut gorszy od stalki, tym bardziej gdy sa w podobnych cenach.

Bomber napisał/a:
Właśnie najpowązniej mam na mysli sigme 135-400...kurcze, trzeba iśc zarobic troche forsy :roll:

No to do pracy :-) , pojde za twoim przykladem :mrgreen:
http://www.adorama.com/SG135400DPXA.html

Skocz do: