Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Moja narzeczona chce aparat, w planach podróż poślubna i jak jej powiedzieć, że nie kupimy aparatu bo czekamy na nowości :?: :-P i spadek cen :D

Cytat
koniec produkcji K110D ze wzgledu na niespodziewana popularnosc K100D
ja tam nie jestem zaskoczony różnica w cenie pomijalna więc dla mnie oczywistmy było że k110d będzie mało popularny [/quote]

WSW  Dołączył: 30 Mar 2007
asklop napisał/a:

a gdzie u Pentaxa matryce powyzej 10 MP. No chyba, ze za 5 lat.

Na pentaxlife SPEKULUJE się, że następca kadyszki będzie miał 12 MP.
Może nazwą go K12D? :]

Ja będę mógł umrzeć szczęśliwy jeśli K90D(?) będzie miał 8MP i 5,5 fps. ;]

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
A mnie wszystkie piksele itd. już nie interesują, powiedzmy, że nie jestem zainteresowany zmianą aparatu przez najbliższe 10 lat.... chyba że aparat 10-krotnie lepszy od K10D (ale co to znaczy "lepszy"?) będzie 10 razy tańszy ;-)

Natomiast bolesny jest brak sensownych obiektywów, niedrogich stałoogniskowych oraz zumików w zakresie 70-300 mm.

WSW  Dołączył: 30 Mar 2007
Zapowiedzi DA* są ciekawe ;]

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
asklop napisał/a:
Ale czy jest sens upychac taka ilesc pikseli w puszce dla amatorow?
Wiesz. A jeśli będzie to matryca z cropem 1.1? Na forum Minolty dużo się mówi o nowej matrycy 18MPxl z takim właśnie cropem. Przecieki szemrają o wyjątkowo dużej rozpiętości tonalnej. Nie wiem, nie mam pojęcia jak będzie to wyglądało, ale dopóki nic się nie pokaże, to chyba nie warto drzeć szat i rozpaczać.
Mi tak jak na razie w zupełności wystarcza DL i pewnie jeszcze przez jakiś czas ten stan rzeczy się nie zmieni.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Jestem za zwiększaniem górnego zakresu uzytecznego ISO.
Plusy oczywiste - można działać na ciemnej optyce z krótkimi czasami migawki i stabilizacja przestaje być potrzebna.
Dalej idąc poprawa rozpiętości tonalnej przynajmniej o jakieś 4 EV byłaby wskazana.
Z budowy puszki to domagałbym się standardowego montowania matówek klinowo rastrowych.
Tyle na poczatek :)

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat
Plusy oczywiste - można działać na ciemnej optyce z krótkimi czasami migawki i stabilizacja przestaje być potrzebna.

E tam, powinno byc iso 3200, nawet szumiace, ale czasem zdajace egzamin. A stabilizacja dobra rzecz.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
milo napisał/a:

A stabilizacja dobra rzecz.

Tiaaak, szczegolnie po ciezkim :-B :-B :-B :-B dniu :-P

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
PiotrB., no tak u Ciebie juz ciemna noc prawie...

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Milo, nie prawie, ale ciemna juz noc, bo godzina prawie 11 w nocy. :mrgreen: Ale wlasnie porobilem troche zdjec dzieciaczkowi, ale jutro pokaze w watku moim. :mrgreen: pozdrawiam

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Poprawic rozpietosc tonalna! Aktualnie jest bardzo slaba.

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
asklop napisał/a:
gdyby Pentax wypuscil profesjonalny aparat z matryca 12-14 MP to rozumiem, i do tego szkla SDM w szerokim wyborze. Ale czy jest sens upychac taka ilesc pikseli w puszce dla amatorow? Po co, jezeli z 10 MP mozna 30/40 swietnej jakosci foty drukowac. A co wiecej potrzebne amatorowi.
Wszystko zalezy do czego, moze sie okazac jak w Olkach nowych, ze wieksza rozdzielczosc przy koljnej generacji matryc, wcale nie szumi wiecej....a wieksza rozdzielczosc zawsze jest mile widziana, 14M z APS C to juz jest pewien skok nad 10M + top szklo. Osoboscie jestem za a nawet za 1.1x cropem z 20M za niedlugo w dobrej cenie....Z wiekszej matrcy nie trzeba tyle ciagnac co z mniejszej (patrz MF vs maly obrazek), a niektore ogniskowe stalyby sie b ciekawym rozwiazaniem, 43 mm ala 48mm wiec ideal, 77 ala 85mm a jedynie 31 niestety bylaby 35mm a nie szerszym. Ale wiele sie bedzie dzialo przed zima....

Lepiej chyba skoncentrowac sie na innych detalach, np. kulejacym af, szybszej migawce, szumach itp itd.

Skocz do: