ja tam nie jestem zaskoczony różnica w cenie pomijalna więc dla mnie oczywistmy było że k110d będzie mało popularny [/quote]Cytatkoniec produkcji K110D ze wzgledu na niespodziewana popularnosc K100D
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
asklop napisał/a:
a gdzie u Pentaxa matryce powyzej 10 MP. No chyba, ze za 5 lat.
pozdrawiam Olgierd
Wiesz. A jeśli będzie to matryca z cropem 1.1? Na forum Minolty dużo się mówi o nowej matrycy 18MPxl z takim właśnie cropem. Przecieki szemrają o wyjątkowo dużej rozpiętości tonalnej. Nie wiem, nie mam pojęcia jak będzie to wyglądało, ale dopóki nic się nie pokaże, to chyba nie warto drzeć szat i rozpaczać.asklop napisał/a:Ale czy jest sens upychac taka ilesc pikseli w puszce dla amatorow?
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
CytatPlusy oczywiste - można działać na ciemnej optyce z krótkimi czasami migawki i stabilizacja przestaje być potrzebna.
Cambo
milo napisał/a:
A stabilizacja dobra rzecz.
Cambo
asklop napisał/a:gdyby Pentax wypuscil profesjonalny aparat z matryca 12-14 MP to rozumiem, i do tego szkla SDM w szerokim wyborze. Ale czy jest sens upychac taka ilesc pikseli w puszce dla amatorow? Po co, jezeli z 10 MP mozna 30/40 swietnej jakosci foty drukowac. A co wiecej potrzebne amatorowi.
Wszystko zalezy do czego, moze sie okazac jak w Olkach nowych, ze wieksza rozdzielczosc przy koljnej generacji matryc, wcale nie szumi wiecej....a wieksza rozdzielczosc zawsze jest mile widziana, 14M z APS C to juz jest pewien skok nad 10M + top szklo. Osoboscie jestem za a nawet za 1.1x cropem z 20M za niedlugo w dobrej cenie....Z wiekszej matrcy nie trzeba tyle ciagnac co z mniejszej (patrz MF vs maly obrazek), a niektore ogniskowe stalyby sie b ciekawym rozwiazaniem, 43 mm ala 48mm wiec ideal, 77 ala 85mm a jedynie 31 niestety bylaby 35mm a nie szerszym. Ale wiele sie bedzie dzialo przed zima....
Lepiej chyba skoncentrowac sie na innych detalach, np. kulejacym af, szybszej migawce, szumach itp itd.
PZ1, KX i kupa szkieł