perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
musiałem odczekać jakiś czas zanim tu wejdę, obiecałem sobie że koniecznie muszę mieć do tego lepszy humor, więc na wszelki wypadek od rana tutaj nie zaglądałem.

Arti napisał/a:
W jednej wypowiedzi zawarłeś ogromną dozę tolerancji i zrozumienia dla idei solarium, pomimo tego, że z niego nie korzystasz. Natomiast przy Pentaksie tych wspaniałych cech zabrakło.
i żeby tak od razu? Bezwstydnie? Bronić pentaxa? Można się było spodziewać po niektórych, ale nie po Tobie!

Okej a tak serio to wiem o co Ci chodzi. Poszukaj w tym drugiego dna, nie odbieraj sensu tych zdań dosłownie, choć są one w dużej mierze prawdziwe.
Ale po pierwsze - nigdy w ten sposób tutaj nie pisałem. Po drugie - żeby dać niektórym do myślenia, trzeba niestety posunąć się do bardzo mocnego argumentu, poszargać ich świętości, pokazać jak może wyglądać fanatyzm z drugiej strony, wtedy dopiero zaświeci się jakaś lampka.
A jaki jest mój osobisty powód? Spowodowane jest to tym, że wchodzę i czytam sobie forum :) Mam już wiele takich tematów do których wiem że nie zajrzę bo wiem co tam będzie.... a ja rz... [wymiotuję] niektórymi sformułowaniami które non stop są powtarzane. Oczywiście nie muszę tu zaglądać, ale chcę, chociaz sporadycznie, na ile czas pozwala, wiedzieć co się dzieje. Z braku czasu nie moge się pojawiać na spotkaniach, więc trzeba mi wybaczyć że chce czasami pomęczyć oczy jakimiś tekstami stąd.
Mam więc czasami takie wejścia, że przerost tych wiadomości powoduje u mnie wybuch, więc muszę to wyrzucić z siebie, no cóż przykro mi, tak ze mną jest.
To forum kiedyś dawało takie ukojenie jak melisa, aktualnie wygląda to tak że wchodzę spokojny, wychodzę wku.r...ony.
Arti napisał/a:
I nie wiem czy jest sens tłumaczenia tego, a już na pewno nie w ten sposób, ludziom którzy tego nie zrozumieją.

A może warto administracyjnie ucinać pewne narzekania właśnie pokroju "ło jezuu... panie, a po co łoni takie jiso w tym kombajnie dali".
Za wyjątkiem działu "pierwsze kroki z pentaksem", gdzie jest większy zakres tolerancji na głupotę (głupoty nie należy w tym wypadku mylić z niewiedzą).
Arti napisał/a:
Ja naprawdę wiem po co i komu wysokie używalne ISO jest potrzebe, ale ja mogę żyć bez tego, i nie marudzę, że ktoś inny ma tego nie używąć.

A jeśli ktoś tego nie rozumie, bana mu!

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
perl napisał/a:
A może warto administracyjnie ucinać pewne narzekania właśnie pokroju "ło jezuu... panie, a po co łoni takie jiso w tym kombajnie dali" Za wyjątkiem działu "pierwsze kroki z pentaksem", gdzie jest większy zakres tolerancji na głupotę (głupoty nie należy w tym wypadku mylić z niewiedzą)

Nie, nie warto. Taka cenzura administracyjna do niczego dobrego nie prowadzi. Za to ja do wątków technicznych prawie wcale nie zaglądam...

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
W sumie miałem coś napisać i do romeoad i do perl, ale mi się nie chce... Nikt nikogo do swoich racji nie przekona. Idę się piwa napić.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
A ja myślę, że jak producent deklaruje taką wysoką czułość, to dobrze. Oczywiście zdjęcie w czułości maksymalnej będzie pewnie silnie takie sobie, ale może to oznaczać, że jak zejść ze dwa szczebelki w dół w skali ISO (do np. 51200), to efekt może być już bardzo dobry. Pewnie lepszy niż w przypadku sprzętu z deklarowanym maksymalnym ISO 51200... Okaże się, jak pojawią się jakieś zdjęcia zrobione tym nowym klocem Canona ;-)

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
pytanie techniczne dotyczące Canona kiedy 1DIIIS przestaje dobre zdjęcia robić już czy dopiero w marcu ?!

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
xolox, a propos czego to pytanie?

Toni  Dołączył: 08 Paź 2010
jorge.martinez napisał/a:
xolox, a propos czego to pytanie?

No przecież to normalne że "nowe" jest lepsze, a stare to miało tyle wad / ukrytych/ że aż dziw bierze jak tym można było pracować, :mrgreen: Te nowe wysokie ISO pewnie wypłynie w marcu i "repo" będą sobie na wzajem robić portrety z nowymi cackami ;-)
Chciałem tylko zauważyć że pomimo całej doskonałości zapisu cyfrowego - czarne krążki zaczynają się mieć coraz lepiej - bo okazuje się że maja to "coś", czego system zero-jedynkowy nie ma.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Czy nie dostrzegacie śmieszności w sztucznie pompowanych sporach i rywalizacjach?

Analog vs Cyfra
Pentax vs Canikon
Lampa vs Wysokie ISO
Amator vs Zawodowiec
Automatyka vs manual
Zoom vs stałka
Topowe aparaty dla reporterów vs budżetowe aparaty dla amatorów fotografii

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
[autoironia]
dodalbym porobić zdjęcia czy popisać sobie bzdety na P@PL ;-)
[/autoironia]

Czy nie dostrzegacie śmieszności w sztucznie pompowanych sporach i rywalizacjach?

Analog vs Cyfra
Pentax vs Canikon
Lampa vs Wysokie ISO
Amator vs Zawodowiec
Automatyka vs manual
Zoom vs stałka

No wiesz... to świat jest smieszny. Tu są poważne rozważania i dialogi "w tem temacie" :-)

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
jorge.martinez
Prosze cie nie odbieraj nam ostatnich bastionow zdrowego pentaliba , kiedys jak ktos maial dola to sobie mogl wpasc na forum nikona i palic , gwalcic , rabowac dowoli :mrgreen: Niestety teraz nawet loptyczni zaczeli chwalic sprzet pentaxa , do tego w swiatek fotograficzny wpadl sony , jak celtowie na Robin Hooda :-P . Teraz my z nikoniarzami koledzy , a na forum sony nie ma po co isc , bo oni nie odruzniaja lomu od statywu ... A ty jeszcze chcesz odebrac nam jedyny sens zycia pentaliba na emeryturze :mrgreen: Bez takich tematow , to niedlugo czeka nas wszystkich wygodna ciepla kozetka u psychiatry ... :evilsmile:

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
rozumiem, że HydePark od tego jest... pobić pianę można ;)
Też mi się wydaje, że dyskusja jest z gruntu niepotrzebna, bo lepiej coś mieć, niż nie mieć ;) Było porównanie, że tak wysokie ISO jest jak 4koła zapasowe... przyda się, w ciężkich czasach można te 4 koła oddać w zamian za lepszą fotkę ;)

jaczes napisał/a:
Było porównanie, że tak wysokie ISO jest jak 4koła zapasowe...
kwestia i potrzeb.
śmieszności w sztucznie pompowanych sporach i rywalizacjach (...)

nie przyda się Tobie, nie oznacza że nie przyda się komuś innemu.
(do ogółu, nie do jorge)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
To smędzenie na ISO milion-pińcset-sto-dziwińcset przypomina mi jak żywo, to co się działo parę lat temu, kiedy do Nd90 wsadzili możliwość filmowania. Odezwali się wtedy Apostołowie Czystości Rasy Fotograficznej, z oburzeniem, że oto pogańskimi łapskami zbeszczeszczono ich obiekt kultu, Aparatum. Jak to, Aparatum, co to filmy robi? Od robienia filmów jest wszakże kamera! Akysz czorcie!

Kilka lat wcześniej podobne głosy wydali z siebie ci sami Apostołowie, kiedy to zaczęto pakować do aparatów LV. Jak to, po co LV? Przecież do kadrowania służy wizjer! Od tego on jest! Ponadto radzili, żeby za zdjęcie zrobione w pozycji "na zombiaka" palić na stosie. Wszak żaden Apostoł Czystości Rasy Fotograficznej nie fotografuje w tak niegodnej Aparatum pozycji. Na stos!

I tak dalej, i tak dalej. Podobne reakcje słychać było, kiedy do aparatów zaczęto montować filtry artystyczne, odchylane ekraniki, kiedy obudowy aparatów zaczęły wychodzić nie tylko w idiotycznych, grobowych barwach, kiedy matryce zaczęły liczyć sobie więcej niż 8Mpix... Ba! - ględzono nawet wtedy, kiedy zaczęto produkować aparaty z elektronicznymi matrycami, a nie na Przenajświętszą Kliszę. Itp. itd.

Czytając smędzenia Apostołów Czystości Rasy Fotograficznej mam wrażenie, że na innych forach (biologów, historyków) podobni im Apostołowie ględzą, że po co było w ogóle z drzewa schodzić? Po zejściu zatruliśmy rzeki, wynaleźliśmy AIDS, wycięliśmy w pień Amazonię, skonstruowaliśmy bombę atomową, pociski dum-dum i gazy bojowe, dzieci w Afryce umierają z głodu, w imię władzy, pieniędzy, religii dopuszczamy się aktów tak bestialskich, że aż wstyd o nich pisać. A wystarczyło po prostu z tego drzewa nie złazić. Świat byłby lepszy, doskonalszy, czystszy... Prawda? ;-)

Z mojej strony EOT.

P.S. Przykro mi, ale tutaj perl ma rację.
perl napisał/a:
nie przyda się Tobie, nie oznacza że nie przyda się komuś innemu.

Parafrazując - nie chcecie, nie używajcie. Ale nie smędźcie i znajcie swoje miejsce w świecie. Nie jesteście punktami odniesienia we Wszechkosmosie. Ani kamieniami probierczymi ludzkości. Ani tym bardziej żadnym Apostołami.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Benek, najpierw było ględzenie na światłomierz w jednej obudowie z aparatem ;-)

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
romeoad napisał/a:
Benek, najpierw było ględzenie na światłomierz w jednej obudowie z aparatem ;-)

Najpierw było smęcenie... Aparat - po co to komu! :evilsmile:

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Benek, świetny tekst :-B
a co do Apostołów - wystarczyło, że kogoś nie było stać na puszkę z LV czy video (Full)HD - to jest metoda udowodniona psychologicznie - jeśli nie możesz czegoś mieć z różnych powodów, najlepszy sposób to sobie to obrzydzić - taka autosugestia przejawia się w wielu dziedzinach, nie tylko elektroniki ale także motoryzacji (na co mi nowe Porsche/Jaguar/dowolny supersport albo luxwagon, przecież to tyle pali, opłaty żżerają, złodzieje kradną, etc), czy nawet seksu (problemy z prostatą u facetów czy suchością u pań : "aaa w moim wieku to już nie trzeba", "już sie wyszalałem", "trzeba skończyć o tym myśleć") a tymczasem ludzie po 70-tce nawet mogą się cieszyć życiem "pod kołdrą" - ale oczywiście wspaniałomyślne społeczeństwo zazdrośników im tego nie ułatwi "w tym wieku o tym myśleć ? wstyd, hańba, na pochybel ! "

btw. w moim GX-10 maks ISO to 1600, czasami przydałoby się dodać jeszcze jedno zero do czułośći: wyjdzie - ok, nie wyjdzie fota - trudno, do kosza pójdzie, natomiast jeśli mam mieć z ręki czas 2 - 3 sek to wiadomo na starcie, że będzie kicha z ostrością... a nóż widelec ziarno będzie akceptowalne...

odsyłam tutaj
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=912612

a ten wątek proponuję rozmyć a potem go wygasić : )))

arQ napisał/a:
Benek, świetny tekst :-B
a co do Apostołów - wystarczyło, że kogoś nie było stać na puszkę z LV czy video (Full)HD - to jest metoda udowodniona psychologicznie - jeśli nie możesz czegoś mieć z różnych powodów, najlepszy sposób to sobie to obrzydzić - taka autosugestia przejawia się w wielu dziedzinach, nie tylko elektroniki ale także motoryzacji (na co mi nowe Porsche/Jaguar/dowolny supersport albo luxwagon, przecież to tyle pali, opłaty żżerają, złodzieje kradną, etc), czy nawet seksu (problemy z prostatą u facetów czy suchością u pań : "aaa w moim wieku to już nie trzeba", "już sie wyszalałem", "trzeba skończyć o tym myśleć") a tymczasem ludzie po 70-tce nawet mogą się cieszyć życiem "pod kołdrą" - ale oczywiście wspaniałomyślne społeczeństwo zazdrośników im tego nie ułatwi "w tym wieku o tym myśleć ? wstyd, hańba, na pochybel ! "

btw. w moim GX-10 maks ISO to 1600, czasami przydałoby się dodać jeszcze jedno zero do czułośći: wyjdzie - ok, nie wyjdzie fota - trudno, do kosza pójdzie, natomiast jeśli mam mieć z ręki czas 2 - 3 sek to wiadomo na starcie, że będzie kicha z ostrością... a nóż widelec ziarno będzie akceptowalne...

Cóż, w Polsce to jest tak : Najpierw obserwuję kto co ma. Potem myślę : a co ja gorszy? i ładuję i nie ważne że jest kicha, ale moje poczucie wartości wzrosło, ponieważ JA też TO MAM!!! Z aparatami jest podobnie. Patrzy - Wow!! ale ma fajny sprzęcior. Będę z nim wyglądał cool a i zdjęcia będą rewelka. Idzie i kupuje - a potem szuka po forach do czego służy to albo tamto i zastanawia się dlaczego takie kiepskie fotki wychodzą bo widział w internecie cuda tym zrobione.
Ale i jest druga grupa którzy wiedzą CZEGO potrzebują, do CZEGO wykorzystają i JAK wykorzystają. Ja najchętniej ze swojego wywalił LV, filmowanie, filtry cyfrowe bo nie korzystam a wolał bym np. tolerancję użytkowania do -20oC .

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Toni napisał/a:
Ja najchętniej ze swojego wywalił LV, filmowanie, filtry cyfrowe bo nie korzystam a wolał bym np. tolerancję użytkowania do -20oC .

a ja nie, bo korzystam a zimy nie lubię

Skocz do: