i żeby tak od razu? Bezwstydnie? Bronić pentaxa? Można się było spodziewać po niektórych, ale nie po Tobie!Arti napisał/a:W jednej wypowiedzi zawarłeś ogromną dozę tolerancji i zrozumienia dla idei solarium, pomimo tego, że z niego nie korzystasz. Natomiast przy Pentaksie tych wspaniałych cech zabrakło.
Arti napisał/a:I nie wiem czy jest sens tłumaczenia tego, a już na pewno nie w ten sposób, ludziom którzy tego nie zrozumieją.
Arti napisał/a:Ja naprawdę wiem po co i komu wysokie używalne ISO jest potrzebe, ale ja mogę żyć bez tego, i nie marudzę, że ktoś inny ma tego nie używąć.
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
perl napisał/a:A może warto administracyjnie ucinać pewne narzekania właśnie pokroju "ło jezuu... panie, a po co łoni takie jiso w tym kombajnie dali" Za wyjątkiem działu "pierwsze kroki z pentaksem", gdzie jest większy zakres tolerancji na głupotę (głupoty nie należy w tym wypadku mylić z niewiedzą)
Pozdrawiam
Arti
Lubię puszki i szkła
Stałki są dobre bo są dobre i stałe.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:xolox, a propos czego to pytanie?
Chyba będę zmuszony polubić zimę....
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
jorge.martinez napisał/a:Czy nie dostrzegacie śmieszności w sztucznie pompowanych sporach i rywalizacjach?
Analog vs Cyfra
Pentax vs Canikon
Lampa vs Wysokie ISO
Amator vs Zawodowiec
Automatyka vs manual
Zoom vs stałka
Topowe aparaty dla reporterów vs budżetowe aparaty dla amatorów fotografii
smiena 8Ds , mir 17-50/2.8
kwestia i potrzeb.jaczes napisał/a:Było porównanie, że tak wysokie ISO jest jak 4koła zapasowe...
jorge.martinez napisał/a:śmieszności w sztucznie pompowanych sporach i rywalizacjach (...)
Topowe aparaty dla reporterów vs budżetowe aparaty dla amatorów fotografii
Pentax LX
perl napisał/a:nie przyda się Tobie, nie oznacza że nie przyda się komuś innemu.
romeoad napisał/a:Benek, najpierw było ględzenie na światłomierz w jednej obudowie z aparatem
dusza Pentaksa, a sprzęt Canona
P30n, 5D Mk I, objektorów kilka i same pełne klatki RF
Pentax LX
arQ napisał/a:Benek, świetny tekst
a co do Apostołów - wystarczyło, że kogoś nie było stać na puszkę z LV czy video (Full)HD - to jest metoda udowodniona psychologicznie - jeśli nie możesz czegoś mieć z różnych powodów, najlepszy sposób to sobie to obrzydzić - taka autosugestia przejawia się w wielu dziedzinach, nie tylko elektroniki ale także motoryzacji (na co mi nowe Porsche/Jaguar/dowolny supersport albo luxwagon, przecież to tyle pali, opłaty żżerają, złodzieje kradną, etc), czy nawet seksu (problemy z prostatą u facetów czy suchością u pań : "aaa w moim wieku to już nie trzeba", "już sie wyszalałem", "trzeba skończyć o tym myśleć") a tymczasem ludzie po 70-tce nawet mogą się cieszyć życiem "pod kołdrą" - ale oczywiście wspaniałomyślne społeczeństwo zazdrośników im tego nie ułatwi "w tym wieku o tym myśleć ? wstyd, hańba, na pochybel ! "
btw. w moim GX-10 maks ISO to 1600, czasami przydałoby się dodać jeszcze jedno zero do czułośći: wyjdzie - ok, nie wyjdzie fota - trudno, do kosza pójdzie, natomiast jeśli mam mieć z ręki czas 2 - 3 sek to wiadomo na starcie, że będzie kicha z ostrością... a nóż widelec ziarno będzie akceptowalne...
Toni napisał/a:Ja najchętniej ze swojego wywalił LV, filmowanie, filtry cyfrowe bo nie korzystam a wolał bym np. tolerancję użytkowania do -20oC .
pozdrawiam
k-S2 GR Fuj