Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
A poszlibyście jakieś zdjęcie zrobic. Na dowolnie wybranym ISO. :roll:

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
perl, na wstępie chcę zaznaczyć że nie mam nic do wszelkich nowości w sprzęcie :idea:
Nie interesuje mnie walka na pisiory :idea:
Odniosę się jedynie do podlinkowanego wątku.
perl napisał/a:
Nadmienię tylko, że pierwszy raz przyszło mi fotografować tak egzotyczną dyscyplinę, ogólnie się czymś takim nie zajmuję, więc nie wiedziałem za bardzo jak do tego podejść.

Więc po co w ogóle zamieściłeś te zdjęcia?
Uważasz że zdjęć z zawodów nikt do tej pory nie focił bo czeka na na Nowego Canona?
To że dysponowałeś tylko 1D i D700 znaczy że w dniu dzisiejszym nie ma sprzętu który by podołał takiemu wyzwaniu?
Twoje zdjęcia nie są dla mnie żadnym argumentem .Podobnie jak poniższe zdjęcie nie jest żadnym argumentem,że na dzień dzisiejszy zdjęć macro nie da się zrobić ;-)
EOT

Toni  Dołączył: 08 Paź 2010
pszczołowaty napisał/a:
Toni napisał/a:
Ja najchętniej ze swojego wywalił LV, filmowanie, filtry cyfrowe bo nie korzystam a wolał bym np. tolerancję użytkowania do -20oC .

a ja nie, bo korzystam a zimy nie lubię

A ja będę musiał tę cholerę /zimę/ polubić :cry: A filtry i inne bajery w aparacie daję wielu osobom frajdziochę że hej i bardzo dobrze :-) Mi to absolutnie nie przeszkadza.

!!!!!! der kunst ihre freiheit!!!!!!!

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
andybond napisał/a:

Więc po co w ogóle zamieściłeś te zdjęcia?
bo mam w zwyczaju umieszczać czasami wydarzenia sportowe, które fotografuję. Wszystkiego się nie uda, bo nie mam na to czasu, piłki już jest dużo, więc dla odmiany tym razem umieściłem akrobatykę.
andybond napisał/a:
Uważasz że zdjęć z zawodów nikt do tej pory nie focił bo czeka na na Nowego Canona?
nie wiem, gdzie to wyczytałeś.
andybond napisał/a:
To że dysponowałeś tylko 1D i D700 znaczy że w dniu dzisiejszym nie ma sprzętu który by podołał takiemu wyzwaniu?
też nie wiem, gdzie to wyczytałeś.
andybond napisał/a:
Twoje zdjęcia nie są dla mnie żadnym argumentem .
a dla mnie są.
Mnie wystarcza, że totalnie zaszumione, kaszaniaste zdjęcie (ale z fajnym kadrem) pójdzie mi na okładkę ogólnopolskiego dziennika.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
perl napisał/a:
Mnie wystarcza, że totalnie zaszumione, kaszaniaste zdjęcie (ale z fajnym kadrem) pójdzie mi na okładkę ogólnopolskiego dziennika.

Nie kupuję tego,że do osiągnięcia takiego efektu potrzeba aparatu za kikanaście/dziesiąt tysięcy :-/
Tyle mam dopowiedzenia w tym dziwnym wątku.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
ja nie mam aparatu ani za kilkanaście, ani ~dziesiąt tysięcy, tylko łeb na karku.

hitman1986  Dołączył: 17 Mar 2008
jorge.martinez napisał/a:
Czy nie dostrzegacie śmieszności w sztucznie pompowanych sporach i rywalizacjach?

Analog vs Cyfra
Pentax vs Canikon
Lampa vs Wysokie ISO
Amator vs Zawodowiec
Automatyka vs manual
Zoom vs stałka
Topowe aparaty dla reporterów vs budżetowe aparaty dla amatorów fotografii

A Tobie przeszkadza, że użytkownicy forum rozmawiają sobie na powyższe tematy?

Toni  Dołączył: 08 Paź 2010
perl napisał/a:
ja nie mam aparatu ani za kilkanaście, ani ~dziesiąt tysięcy, tylko łeb na karku.

Twoja stopka sugeruje coś innego - i nie chodzi mi tu o Twoją głowę :-D

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
dzordz , dzieki za ostrzezenie , swoj text usprawiedliwiam wylacznie bezdenna glupota tego tematu , wstyd mi ... :roll:

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
arQ napisał/a:
btw. w moim GX-10 maks ISO to 1600, czasami przydałoby się dodać jeszcze jedno zero do czułośći: wyjdzie - ok, nie wyjdzie fota - trudno, do kosza pójdzie, natomiast jeśli mam mieć z ręki czas 2 - 3 sek to wiadomo na starcie, że będzie kicha z ostrością... a nóż widelec ziarno będzie akceptowalne...
Do tego nie potrzeba ISO-miliondziewięcet. Wystarczy tryb Tv i masz ostre, ale niedoświetlone zdjęcie. Czy da się to ładnie obrobić sprawdzisz sobie na komputerze. :-)

A w temacie: jestem za nowościami. Chociaż wprowadzenie trybu filmowania odbyło się na tyle dziwnie, że na początku wydawało mi się to zbędnym bajerem. Pewnie za 2-3 lata sterowanie będzie już dopracowane i da się przyjemnie z tego trybu korzystać.
Tryb LV też by mi się nieraz przydał. Za to nie rozumiem sensu "filtrów cyfrowych".

Co z tego wynika? Chyba tylko to, że nie da się wszystkich zadowolić i ze zbędnych funkcji po prostu nie trzeba używać.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Gwiazdor napisał/a:
tryb Tv i masz ostre

utrzymasz ostrość zdjęcia na czasie ekspozycji 3 sek ? też tak chce ;-) jakiś tutorial poproszę ;-)

tomekkarol  Dołączył: 17 Sty 2010
Domyślam się, że Gwiazdor myślał o trybie TAv - ustalasz sobie światło, czas skracasz do rozsądnego minimum (np. 1/20), aparat sam pcha ISO na max dostępne (np. 1600) i niedoświetla około 5-6EV w stosunku do ekspozycji 2-3s. Otrzymujesz kaszkę będącą z grubsza odpowiednikiem ISO 51200-102400, a co z tym masz zamiar zrobić to inna bajka :)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zapewne myślał o ustawieniu czasu w trybie Tv przy nastawionym maksymalnym ISO.

pszczołowaty  Dołączył: 07 Gru 2009
Gwiazdor napisał/a:
Za to nie rozumiem sensu "filtrów cyfrowych"

używam kiedy nie mogę sobie poradzić z obróbką jakiś trudniejszych zdjęć, oczywiście mam swoje ulubione: konwersje do BW , ustawienia niestandardowe, jakieś przełamania odcieni, rameczki czy tonowania (retro) winietki, czasami szybciej i efekty zadowalające :-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
arQ, narzekasz, że aparat ci ustawia za długi czas bo brakuje czułości? No to wymuś mu czas jaki chcesz, a otrzymasz niedoświetlone zdjęcie, co możesz skorygować potem. (plwk zrozumiał, tomekkarol w zasadzie też ;-) ). Efekty takiej korekty są różne, ale zawsze masz wybór.

arQ  Dołączył: 10 Mar 2011
Gwiazdor napisał/a:
Efekty takiej korekty są różne
tomekkarol napisał/a:
Otrzymujesz kaszkę będącą z grubsza odpowiednikiem ISO 51200-102400, a co z tym masz zamiar zrobić to inna bajka :)

;-)

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Takie moje skojarzenie po przejrzeniu całości wątku (pewno nie na temat ale cóż...)

Z www.joemonster.pl
Cytat
@szuwar: ja zdałem sobie sprawę ostatnio, że społeczności się tworzą wokół wszystkiego
@szuwar: też chciałem coś mało istotnego kupić szalik czy inne majtki
@szuwar: wszedłem na net żeby zobaczyć cenę mniej więcej
@szuwar: i się okazało, że jest cała społeczność zbudowana naokoło tego
@szuwar: i maja fora
@szuwar: gdzie się wyzywają od chu*ów
@szuwar: to samo dotyczy lampki nocnej

Zaś pisząc bardziej na temat - widze tu dyskusję dla dyskusji (takie wirtualne prężenie muskułów) i niewiele więcej. Jak ktoś nie potrzebuje czegoś to tego nie kupuje/nie używa. Ja nie robię sportu to i nie mam żadnego długiego tele, jednakże nie pakuję nigdzie wywodów udowadniających bezses istnienia takichże obiektywów (ciężkie, niewygodne, drogie). Zaś wysokie (12800 np) ISO w K-5 nieraz mi się przydało. Choćby w ciemnym kościele gdy chciałem focić dyskretnie np w trakcie kazania - błyskanie spotkałoby się prawie na pewno z dezaprobatą księdza. Niby można kombinować bez wyskich ISO (i bez lampy), jednak leniwy jestem i jak mam jakąś możliwość ułatwienia sobie życia to jej używam. Nie traktuję tego ambicjonalnie, ale jako pracę - zrobić, oddać, skasować. Im mniej przy tym sie narobię tym lepiej - więcej czasu/chęci na inne sprawy. Jakbym miał możliwość używania wyższego ISO (jak ten CanonX) - tylko bym się cieszył.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
RiddlerPL napisał/a:
Jak ktoś nie potrzebuje czegoś to tego nie kupuje/nie używa.

:-B Mam wrażenie, że często z podobną krytyką i pretensjami opisywane są rzeczy na które danego użytkownika nie stać. Nie mam kasy to napiszę, że K-5 nie ma FF (Firefoksa znaczy), że AF wolny i ogólnie kiszka.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Enzo, :-B
W psychologii jest to już rozpracowane. W naszych realiach najlepiej widać to na samochodach - im droższy, tym więcej ma wad; z kolei wszystkie dziesięciolatki są na forach lepsze od nowych modeli :mrgreen:

Gdy miałem K200d byłem bliski pewności, że dostępne dla mnie ISO 100 - 400 właściwie mi wystarcza. Jednak skorzystałem z okazji Pułkownika (jeszcze raz :-B ), by wypróbować K5. Jestem zauroczony tym, jak łatwo fotografuje się w warunkach, w których K200d wogóle bym nie wyjmował z plecaka.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
MCsubi napisał/a:
Jednak skorzystałem z okazji Pułkownika (jeszcze raz ), by wypróbować K5. Jestem zauroczony tym, jak łatwo fotografuje się w warunkach, w których K200d wogóle bym nie wyjmował z plecaka.

No tak, w sumie to i tak daleko zaszliśmy od automatycznego przewijania rolki w aparacie ;-)

Skocz do: