"Przychodzi baba do pasmanterii..."
Awatar przedstawia buraka pastewnego.
Tego sformułowania nie rozumiem. Spytaj delikwenta, czy aparat przeżył jakieś spotkanie z podłogą, lub coś w tym rodzaju. Sam się nie zepsuł. Jeśli tak, to raczej serwis. Wniosek; stary jak świat- aparatu i szczoteczki do żębów się nie pożycza. Niektórzy mówią, że żony też, ale to chyba przesada.cort napisał/a:Wgrałem soft gdzie mogę ustawić że obiektyw ostrzy, ale ostrzy tylko na odległości na której ustawiam ostrość
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Szczególnie jak nie jest się zainteresowanym zwrotem tejżeDada napisał/a:aparatu i szczoteczki do żębów się nie pożycza. Niektórzy mówią, że żony też, ale to chyba przesada.
Canon zły oraz K-7, MZ-30, SF7, ME, Spotmatic, Tessar 50/2.8, Kijew 60
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
cort napisał/a:jutro kupię spreżone powietrze i spróbuję dokładniej to zrobić
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
cort napisał/a:Wgrałem soft gdzie mogę ustawić że obiektyw ostrzy, ale ostrzy tylko na odległości na której ustawiam ostrość - np ustawiam AF na obiekt 2m ode mnie, ustawiam w spaczowanym sofcie żeby ostrzył i jest ok - na odległości 2m jest super, ale kiedy będę chciał zrobić zdjęcie z metra to już zupełnie się rozpływa wszystko, muszę ustawiać zupełnie inną wartość korekcji.
Pozdrawiam
Arti
Arti napisał/a:
Może mi ktoś wytłumaczyć o co tu kaman? Jaki to soft?
cort napisał/a:Arti napisał/a:
Może mi ktoś wytłumaczyć o co tu kaman? Jaki to soft?
To soft z Debug Mode, jak poszukasz na pewno się dowiesz o nim więcej.
cort napisał/a:Jeśli ktoś pyta jaki to soft to odpisuje, nie będę przecież opisywał tu softu bo każdy moze sobie o tym poczytać, wiec kolego twoje dygresje są co najmniej nie na miejscu to raz.
cort napisał/a:Wgrałem soft gdzie mogę ustawić że obiektyw ostrzy, ale ostrzy tylko na odległości na której ustawiam ostrość - np ustawiam AF na obiekt 2m ode mnie, ustawiam w spaczowanym sofcie żeby ostrzył i jest ok - na odległości 2m jest super, ale kiedy będę chciał zrobić zdjęcie z metra to już zupełnie się rozpływa wszystko, muszę ustawiać zupełnie inną wartość korekcji.
Pozdrawiam
Arti
Raczej nie. Pryzmat nie bierze udziału w pracy AF. Układ AF mieści się w dolnej części komory lustra i właśnie lustro jest tu bardziej podejrzane, zwłaszcza przy ew. upadku. Ale to tylko teoretyzowanie, jeśli nie da się sofwarowo ustawić korekty to pozostaje tyko serwis, szczególnie że błąd jest naprawdę duży.Adamss68 napisał/a:Może pryzmat?
K-5, K20D kit WR, F 28/2.8, FA 35/2 AL, FA 50/1.4, K 55/1.8, DA 55-300, DA 70/2.4 Ltd, M 85/2, A 100/2.8, A 100/4 macro, K 150/4, F * 300/4.5, CZ Planar T* 50/1.7, Porst 55/1.4(M42), Pentacon 50/1.8(M42) , Pentacon 100/2.8(M42)
K-x i kit
K10d+pentax smc-a 50mm 1.7+pentax F 28-80 3.5-4.5