Toni  Dołączył: 08 Paź 2010
A wracając do samej idei plagiatu. Z zasady plagiat jest to skopiowanie "unikalnych cech" oryginału - zerżnięcie. Ale - jeżeli tenże pomysł został niejako poddany " dalszej obróbce" czyli po za wykorzystaniem układu kompozycji zastosowane zostały odmienne elementy to już nie jest plagiat tylko "twórcze rozwinięcie" / np. zamiast ludzi krowy :lol: /.
Niestety w przypadku omawianej tutaj sprawy - będzie to na 80% plagiat. 20% to kwestia podejścia przez powołanego biegłego przez sąd / a ci potrafią dopiero nawywijać/ oraz prawników obydwu stron. W Polsce są to przypadki niezmiernie rzadkie i Temida jako taka jest trochę uboga w ferowaniu wyroków w tych sprawach.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
W chwili wolnej w dwóch oknach Google wpisałem "fotografia ślubna" i "wedding photography" wnioski?
-Większość stron wedding..... to strony polskie :mrgreen:
-Zdjęcie pary młodej siedzącej nad brzegiem morza-zarezerwowane
-Panna młoda na koniu pochylona w stronę szyi końskiej-zarezerwowane
-para młodych na schodach-zarezerwowane
-buciki panny młodej-zarezerwowane
-para na huśtawce-zarezerwowane
-bukiet na masce samochodu-zarezerwowane
-on i ona na torach-zarezerwowane
-oni machają przez szybę samochodu-zarezerwowane.....itd
W takim układzie,żeby się nie narazić na jakiekolwiek szykany ze strony artystów,na ślub córki zaproszę 15 fotografów(każdy z prawami do określonego układu w kadrze). Co tam,że na wesele nie starczy,ważne że będę uczciwym obywatelem.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
antybond napisał/a:
Większość stron wedding..... to strony polskie :mrgreen:

Google ma algorytm dostosowujący wyszukane rekordy do odbiorcy, m.in. ze względu na lokalizację i historię wyszukiwań.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ano dobranoc - oby sen przyniósł ci ukojenie

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Cytat

Zapomniałem, jak się nazywa ten chwyt erystyczny. Ale jest słaby. Daruj sobie. Nic w ten sposób nie udowodnisz.

deepee  Dołączył: 28 Cze 2011
Fafniak napisał/a:

Acha ..... czyli dla Ciebie fotografia gdzie kreacja jest czymś więcej niz zarejestrowaniem aktualnego obrazka jest takim samym poziomem jak pstryki o których piszesz - no to gratuluje

Argumentowanie, że mamy do czynienia z obrazkiem kreowanym, jest prawidłowe, ale można to jeszcze uzupełnić.
W fotkach panów X i Y jest bardzo podobnie na płaszczyźnie "gramatyki" (fotki zawierają podobne elementy wizualne), a oprócz tego jest zbieżność znaczeniowa/treściowa. Nie szkodzi przy tym, że przekaz jest metaforyczny, obydwa zdjęcia pojawiają się w kontekście "ślub" i metafora jest raczej czytelna :).

jorge.martinez napisał/a:
Nic w ten sposób nie udowodnisz.

Niczego nie muszę udowadniać,bo głęboko w poważaniu mam te szarpaniny,zwłaszcza w fotografii ślubnej. Cytując klasyka-Nikodema,jedyne podsumowanie jakie mi przychodzi do głowy to Fiksum-dyrdum. Jeszcze nigdy nie było tylu artystów na kilometr kwadratowy jak w czasach dzisiejszych.

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
Przykładem z ołówkiem pokazujesz, że masz w poważaniu tradycję i system prawa patentowego.

Owszem. Tak jak wszystkie inne popłuczyny po 11 tezie Marksa, które od ponad 100 lat rujnują cywilizację człowieka...

Na własny użytek możesz sobie je ignorować, ale niestety ono istnieje i musisz z tym żyć.

"Musiała", to małpa, od której pochodzimy, siedzieć na drzewie, bo ją lwy rozszarpią, ale jednak zeszła.
Po prostu nie akceptuję status quo dzisiejszych czasów, tylko dlatego, że się w nich urodziłem. Całe szczęście, ten system "inżynierii bytu"*, włączając w to "własność intelektualną", wali się na naszych oczach i dożyję momentu kiedy nie będę musiał z tym żyć :-D

* "inżynieria bytu" - jeśli w jakiejś publikacji spotkam to sformułowanie, to zastrzegam, że to JA jestem jego autorem i wyciągnę adekwatne konsekwencje z plagiatora! Jest to MOJE sformułowanie i NIKT nie ma prawa go wykorzystywać!!! Nie wolno nawet cytować! Nie wolno nawet tego czytać, ani o tym myśleć, bo to MOJA UNIKALNA WŁASNOŚĆ INTELEKTUALNA!!! Jeśli ktoś o tym myśli, to gwałci moje prawa do własności mojego intelektu!!!

Dopisze tylko jedno - życzę wszystkim tworzenia prac takich by innym warto było zrobić plagiat lub inspirować się tymi pracami. Bo mam wrażenie że tu leży główny problem w widzeniu świata :mrgreen:
A Lem miał rację

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Fafniak napisał/a:
Lem miał rację

po tym jak skorzystał z internetu :?:

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Właściwie to nie wiadomo czy to słowa Lema :->

Tak zdaję sobie sprawę że to jest także kolejny internetowy mit, ale za to dość dobrze obrazujący poziom wypowiedzi wieeeelu uzytkowników.
Nie odróżnianie konstrukcji samolotu która podlega prawom fizyki i jest częściowo przynajmniej determinowana przez nie, od tworzenia fotografii jest chyba dobrym przykładem obrazującym problem. Podobnie z samochodami F1 które dodatkowo podlegają przepisom. Kolejnym problemem są umowy między firmami o których niewiele wiemy, a te o których wiemy to np. samochody pseudoterenowe citroena chyba mitsubishi i opla...? Nie chce mi się szukać, albo fiat pascudo i citroen TeDe - nie pamiętam jaki model. Konstrukcje tak podobne że nawet usterki wewnątrz mają identyczne. Ale to są UMOWY pomiędzy firmami.

dla mnie temat wyczerpany do czasu aż zwolennicy nieskrępowanego kopiowania stworzą coś sami wartego kopiowania

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
Fafniak napisał/a:
Nie odróżnianie konstrukcji samolotu która podlega prawom fizyki i jest częściowo przynajmniej determinowana przez nie, od tworzenia fotografii jest chyba dobrym przykładem obrazującym problem. Podobnie z samochodami F1 które dodatkowo podlegają przepisom.

To ja też jeszcze na koniec - teraz mówisz nie mniej, nie więcej, niż to, że jeden pomysł może być "własnością intelektualną", a drugi już nie może, mimo tego, że oba są wytworami umysłu, a przecież tylko to jest argumentem na rzecz tego oksymoronu jakim jest "własność intelektualna" (pomijam też te kosmiczne czary-mary, które powodują, że po wygaśnięciu jakiegoś patentu, coś co miało konstytutywne cechy, w sposób magiczny, je traci)...
A umowy między firmami, one są skutkiem, a nie uzasadnieniem WI.
Dla mnie również EOT, bo już sam śmierdzę trollem ...do czasu :evilsmile:

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
andybond napisał/a:
W chwili wolnej w dwóch oknach Google wpisałem "fotografia ślubna" i "wedding photography" wnioski?
-Większość stron wedding..... to strony polskie
-Panna młoda na koniu pochylona w stronę szyi końskiej-zarezerwowane
-para młodych na schodach-zarezerwowane
-buciki panny młodej-zarezerwowane
-para na huśtawce-zarezerwowane
-bukiet na masce samochodu-zarezerwowane
-on i ona na torach-zarezerwowane
-oni machają przez szybę samochodu-zarezerwowane.....itd
W takim układzie,żeby się nie narazić na jakiekolwiek szykany ze strony artystów,na ślub córki zaproszę 15 fotografów(każdy z prawami do określonego układu w kadrze). Co tam,że na wesele nie starczy,ważne że będę uczciwym obywatelem.

Chyba nie o to chodzi. Wg mojej opinii zdjęcia przedmiotów nie wymagające zbytniego przygotowania to nie plagiat (fotografia bucika). Dla przykładu szczegółowo - "para na huśtawce". Można zrobić tysiące ujęć i nikt nie posądzi Ciebie o plagiat. Gdyby jednak wcześniej znane było zdjęcie następujące :
- panna młoda siedzi na huśtawce, welon owinięty jest wokół liny
- panna młoda znajduje się w pozycji maksymalnie wychylonej a Pan młody jest naprzeciwko z otwartymi ramionami
- w tle widać zachodzące słońce
- obok huśtawki znajduje się taczka na której leżą buciki panny młodej
- krawat pana młodego robi za lasso
- buty pana młodego są przewieszone przez poręcz huśtawki
- w tle, po prawej stronie, w mocnym punkcie widać wózek dziecięcy

i Ty przygotowałbyś taką samą scenerię i zrobił takie zdjęcie to byłby wg mnie plagiat. Dlatego w przypadku zdjęcia na polu + owinięcie lina i kołdrą uznaję za plagiat. Nawet trzymanie się za ręce jest zerżnięte. Gdyby ta para nie była skrępowana liną, gdyby te osoby były odwrócone do siebie plecami a pomiędzy nimi byłby becik dziecka (dla przykładu, fantazjuję) to można byłoby mówić o inspiracji pierwotną fotografią. Autor dodał od siebie jakiś przekaz. Tutaj mamy jednak wspólne praktycznie wszystko: akcesoria (pościel, lina), otoczenie (pole) oraz sposób pozowania. Jeżeli to nie jest plagiat no to ja nie wiem czymże miałby on być. To nie jest fotografia niepozowana (kwiaty na masce) tylko fotografia wykreowanego wcześniej pomysłu (pierwotnego a na drugim zdjęciu wtórnego). Dla mnie to jest ewidentny plagiat i tyle.

MacRayers, obawiam się że to nie ma sensu (i nie piszę o tym co napisałeś)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ja bardzo przepraszam, bowiem nie do końca jestem w temacie, ale czy mi się wydaje, czy mamy tutaj podział na dwie grupy: osoby które robią zdjęcia vs. forumowi teoretycy?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Michu napisał/a:
podział na dwie grupy: osoby które robią zdjęcia vs. forumowi teoretycy

Tak jest chyba od zawsze...

Wiele tu napisano o myśli,intelekcie,kreatywności,niepowtarzalności.........
Kończąc udział w tym wątku jako członek grupy
Michu napisał/a:
forumowi teoretycy
który zdjęć nie robi :-/
Pozwolę sobie podać przykład kolejnego, niepowtarzalnego,ponadczasowego i jedynego w swoim rodzaju pomysłu który wylągł się w głowie mistrza.....

......i mam nadzieję że fotofabryka nie pozwie Camerona za kradzież własności intelektualnej :-/

Dziękuję tylko Bogu za to że termin plagiat nie towarzyszy człowiekowi od czasu zejścia z drzewa. Zastanawiam się przy okazji w jakim miejscu była by dzisiaj myśl ludzka gdyby wszyscy,wszystkich o wszystko sądzili.
Z mojej strony EOT a artystom z fotofabryki życzę niewyczerpanej kopalni pomysłów :-B

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
andybond, To z "Aquamana"? ;P

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008

Skocz do: