chonza  Dołączył: 29 Kwi 2007
.... mam nadzieje że może zapowiadany Tamron się szybko pokaże - bo na gwiazdki to jeszcz poczekamy :-(

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
Tak na marginesie, Sigmy 70-200 f/2.8 nie ma w wersji z mocowaniem do Pentaxa.
źródło

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
kafciok a moze chcesz sie założyc? :evil:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
kafciok, - moze mam ci podeslac RAW-y? :-P :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Na polskiej stronie Sigmy jest zapowiedź: już wkrótce do Sony/Minolta i Pentax

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
piotr_luk tak - jest zapowiedz do wersji macro: http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/124

natomiast wersje bez macro do P trudno znalezc na stronach sigmy bo pewnie juz jej nie produkuja

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
szukalbym raczej tej wersji bez macro....te nowe p***** tylko zepuja jakosc optyczna.... :evil:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
kafciok napisał/a:
Sigmy 70-200 f/2.8 nie ma w wersji z mocowaniem do Pentaxa.
Właśnie w niedzielę widziałem na własne oczy w Blue City :mrgreen: . A ze dwa miesiace temu to nawet podpinałem pod Kadyszkę.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
kafciok pewnie miał na myśli wersję z MACRO w nazwie, bo tej, rzeczywiście jeszcze nie ma, ale stara EX jest nadal w sprzedaży miewa się dobrze, a testy wersji canonowych i nikonowych wykazują, że wersje z MACRO nieznacznie ustępują starszym.

noel  Dołączył: 15 Wrz 2006
Używałem z D7D Sigmy 100-300/4 i optycznie była to rewelacja. Szkło przyjemne w pracy, nie za ciężkie, stabilne i z IF. Niestety z D7D AF był wolny. Na pepede miałem okazję sprawdzić to szkło z K10D i... oniemiałem. AF jest bardzo szybki i łapie w punkt właściwie bez jakichkolwiek "dojazdów". Ja bym się nie zastanawiał.

Obecnie czekam na 300/4 SDM, jednak jesli do stycznia 2008 się nie pojawi to zakupię do K10D właśnie Sigmę 100-300/4. Byłem bardzo zadowolony z optyki i kultury pracy tego szkiełka.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
Uhhhh... cóż mam powiedzieć. Fest się pomyliłem :oops: Przepraszam za zamieszanie. Następnym razem dokładniej sprawdzę ;-)

gawcio  Dołączył: 02 Mar 2007
Witajcie,
smc DA* 16-50 mm / 2,8 ED AL (IF) SDM und smc DA* 50 - 135 mm / 2,8 ED (IF) SDM mają się pojawić w Germanii już w sierpniu :mrgreen: . Kiedy nasz Apollo :evilsmile: - jeden Zeus raczy wiedzieć. Do obsługi tych szkiełek będzie potrzebny update oprogramowania kadyszki-obecnie nie obsługuje ona SDM (Supersonic Direct Motor). Te szkiełka są produkowane w nowej fabryce RĘCZNIE. Popyt przerośnie zapewne podaż, co przekłada się na ich brak w naszym kochanym kraju :evilsmile: . Szukajcie za wielką wodą albo w Niemczech.
Ponadto pojawi się zdalne sterowanie kadyszki za pomocą kompa. Jest to już oficjalna zapowiedź dostępna na stronie www.pentax.de.
Ponadto będą nowe wersje oprogramowania Pentax Photo Browser, które będą odczytywać w/w obiektywy.
Obiektywy nowej serii będą mogły oczywiście współpracować ze wszystkimi puszkami, jednak tylko kadyszka skorzysta na SDM :-D .
Gawcio

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
gawcio napisał/a:
Te szkiełka są produkowane w nowej fabryce RĘCZNIE
no to sobie poczekamy, aż obkupią się w Japonii i USA :-/

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
argawen napisał/a:
gawcio napisał/a:
Te szkiełka są produkowane w nowej fabryce RĘCZNIE
no to sobie poczekamy, aż obkupią się w Japonii i USA :-/

a następnie zakończą produkcję i w Europie pojawi sie "pięć sztuk na krzyż" :->

arcadius  Dołączył: 29 Maj 2007
Jak się tak czasem wybiorę na spacer do dobrze zaopatrzonego sklepu foto i widzę te niezliczone rzesze artylerii do konkurencyjnych systemów to robi mi się smutno.To po prostu klęska urodzaju.Można przebierać i wybierać na różne sposoby i tak naprawdę próbując dokonać wyboru można zwariować ze szczęścia.
Tymczasem oferta Pentaxa na tle konkurencji to smutek,żal i przygnębienie.

Pamiętaj jednak,że jeśli masz ochotę podróżować wagonem pierwszej klasy to po prostu idziesz do kasy ,kupujesz bilet , wsiadasz i jedziesz.
Zauważ,że tu tak słodko nie jest.
Sorry,ale całkowity brak dostępności nie jest dla mnie synonimem szlachectwa

Wszysto się zgadza."Pentaxiarze" to ludzie z "duszą" i robią fantastyczne foty tym co im się udało gdzieś kupić,sam ciężary z logo tej marki dźwigam od kilkunastu lat,ale ja mówię o czyś innym.

PS

Myślę,że to nie jest dobre miejsce aby kontynuować temat kolejnictwa szynowego. :mrgreen:

Pozdrawiam

Skocz do: