mak400  Dołączył: 23 Kwi 2010
Mi wpadła dzisiaj od zięcia Sunpak 440AF-Pt, którą używał z analogowym Pentaxem. Na stronie z napięciami nie ma tego typu lampy, a mój miernik wykitował. Może ktos zna tą lampę i jej napięcie na stopce?

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
Ta fobia z napieciem w stopce staje sie powoli nuzaca , czy ktos zna osobe ktorej lampa zjarala elektronike ? Uzywam lamp o napieciu cos pod 300V i jakos i w kx i w k5 , nie ma problemow . Cala ta wojna , z tego co wyczytalem dotyczy lamp ktore maja wiecej niz 300V w stopce . Twoja lampa na pewno nie ma nawet 50V ( patrzac po symbolu ) , wiec spokojnie mozesz jej uzywac .

Używałem do tej pory prostego Nissina o napięciu 11V w Kiksie, a Sunpak ma głowicę obrotową i podnoszoną. a to robi juz różnicę w stosunku do poprzedniej. Ale pewnie pod Twoją sugestią będę tak deliberował, aż w końcu ją odpalę. :-|

Pozdrawia

Sprawa w sumie jest zabawna , przy przejsciu z analoga na cyfre , ktos rzucil plotke ( stawiam na korporacyjne zabawy z sprzedaza nowych lamp ), teraz ona zyje wlasnym zyciem . Jeszcze bym zrozumial aby ktos twierdzil ze 380V szkodzi aparatowi ... Ale spotkalem sie z wypowiedziami ze 20V szkodzi body ??? Uzytkownicy zastanawiaja sie , czy roznica paru V spali aparat ??? Przeciez elektronika analogowych aparatow nie rozni sie zbytnio od tych z cyfry ... A teraz praktyka , z kolega ( d300 ) wpierw wyprubowalismy pare lamp wysokonapieciowych na przekaznikach , potem na body . Oczywiscie nie odwazylismy sie przekroczyc napiecie 280V :-P Ponizej tego napiecia , wszystko dziala , 0 problemow ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak Was stać to możecie testować.

plwk napisał/a:
Jak Was stać to możecie testować.

Naprawde znasz kogos , komu lampa zjarala aparat ?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
mak400 napisał/a:
Sunpak 440AF-Pt
Nie ma PTTLa i o ile pamiętam, to nie ma własnej automatyki, więc do cyfrowgo Pentaksa (powyżej *istDS2) będzie pasować, jak pięść do nosa, bez względu na napięcie.

Jarek Dabrowski napisał/a:
mak400 napisał/a:
Sunpak 440AF-Pt
Nie ma PTTLa i o ile pamiętam, to nie ma własnej automatyki, więc do cyfrowgo Pentaksa (powyżej *istDS2) będzie pasować, jak pięść do nosa, bez względu na napięcie.

Zgadza się, ale w tej chwili próbuję rozwiązać problem błyskania tanim kosztem, ponieważ czekam na zamówioną Sigmę 70-200/2.8

Pozdrawiam

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Ja widziałem popalone styki w analogowych aparatach . Te technologie starego typu potrafiły nie tylko przydymić pręcik styku lampy błyskowej w tak mocnej maszynie jak Kiev 19 ale po prostu go stopić . O ile pamiętam lampa miała nawet automatykę . A więc co możę zrobić z elektroniką . Na zadane w ten sposób pytanie Pan Rendaszka odpowiedział zniszczyć elektronikę . Oczywiście te 5V to jest taka umowna granica . Nic się nie stanie przy 10 V . Ale przy ciągłym używaniu powyżej 20V jest niebezpieczeństwo . Moę być też tak jak az dziadkiem który całe życie pił palił i używał a wokół niego umierali ludzie zdrowi . Jednak serwisant Pentaxa (dawny) denerwował się gdy takie wywody mu przedstawiałem . Powiedział że wiele elektroniki poszło przez to na śmietnik . D300 ma dodatkowe gniazdo z przystosowanym stykiem nawet do starych lamp studyjnych . Wiem bo mam D300s ale do głowy by mi nie przyszło tego testować to już zrobili inni a ja na szczęście nie muszę

Lampa już po pomiarach. Wyszło niecałe 5 V. Była podpięta. Działa. Jedyna zaleta to palnik "3D" ;-)

Pozdrawiam

jaro63  Dołączył: 20 Sty 2013
Chciałbym reanimować wątek, jeśli ktoś tu jeszcze zagląda.
Potrzebuję małej lampy (do zadań specjalnych) z własną automatyką.
Podpasowała mi 30BCT4 METZ-a.
Stopka uniwersalna, palnik odchylany tylko do góry (ale to nie przeszkadza).
Nie mogę tylko uzyskać jednoznacznej informacji odnośnie napięcia na stopce.
Od 4,9V do 150V i nawet ktoś podaje 190V. Zgłupieć można.
Nie chciałbym kupić.... i się przekonać że to - Zonk.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tą "błyskotką"? Czy mogę bez obaw założyć do K30. :roll:

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006

Mirro  Dołączył: 03 Sty 2013
Witam.
Przepraszam, że się wtrącam, ale wydaje mi się, że w tak nowoczesnych urządzeniach jak współczesne aparaty cyfrowe, występują elektroniczne elementy separujące, które zabezpieczają sprzęt przed możliwością galwanicznego podłączenia różnych urządzeń. Od dawna stosuje się do takich połączeń np. transoptory, które separują obwody współpracujące i wytrzymują kilkaset volt. Jestem przekonany niemal na 100 procent, że również wyjścia sterujące do niededykowanych lamp (środkowe styki) błyskowych są separowane.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Mirro napisał/a:
wydaje mi się,
Właśnie. Wydaje Ci się.
Mirro napisał/a:
Jestem przekonany niemal na 100 procent, że również wyjścia sterujące do niededykowanych lamp (środkowe styki) błyskowych są separowane.
Bardzo prosto możesz sprawdzić. Podepnij do aparatu dowolną lampę z napięciem synchronizacji wyższym od 100V. Jak spalisz aparat to swój. A jak ktoś inny spali wskutek Twojej teorii, pokryjesz koszty ?

Mirro napisał/a:
Witam.
Przepraszam, że się wtrącam, ale wydaje mi się, że w tak nowoczesnych urządzeniach jak współczesne aparaty cyfrowe, występują elektroniczne elementy separujące, które zabezpieczają sprzęt przed możliwością galwanicznego podłączenia różnych urządzeń. Od dawna stosuje się do takich połączeń np. transoptory, które separują obwody współpracujące i wytrzymują kilkaset volt. Jestem przekonany niemal na 100 procent, że również wyjścia sterujące do niededykowanych lamp (środkowe styki) błyskowych są separowane.

Obawiam się że po:
1. producenci wychodzą z założenia że nikt nie powinien starych lamp podłączać do nowych aparatów.
2. uszkodzenie sprzętu spowoduje zerwanie gwarancji, więc będzie płatne, na czym zarobi serwis i w końcu producent.
Stad nie jest w ich interesie montować zabezpieczenia.
A ja bym chciał być mądrym przed szkodą. ;-)

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Metz 30BCT-4 ma duże napięcie
małe i bezpieczne napięcie 4,6 volt mają Metzy 32 MZ-2 i 32 MZ-3, no i obie mają palniki ruchome w poziomie, plus zoom palnika w zakresie 24-35-50 i 85mm i już wymienne stopki.

Jak potrzebujesz lampę daj znać, wszystkie trzy powyższe Metzy mam, jakieś inne lampiony standardowe i dedykowane do Pentaxa też i tak będę się ich pozbywał bo mam nadmiar.

Grzechotnik napisał/a:
Metz 30BCT-4 ma duże napięcie
małe i bezpieczne napięcie 4,6 volt mają Metzy 32 MZ-2 i 32 MZ-3, no i obie mają palniki ruchome w poziomie, plus zoom palnika w zakresie 24-35-50 i 85mm i już wymienne stopki.

Jak potrzebujesz lampę daj znać, wszystkie trzy powyższe Metzy mam, jakieś inne lampiony standardowe i dedykowane do Pentaxa też i tak będę się ich pozbywał bo mam nadmiar.

Właśnie kopiłem Brauna Paxitron 280 Z.
Nieduża ale fajnie naświetla z własną automatyką.
Dzięki za zainteresowanie. :-D

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Nowa zabawka dużego chłopca. Lampy systemowe są poza moim zasięgiem finansowym,więc musiałem kombinować jak koń pod górę. Do macro i domowego studyjka potrzebowałem lampy manualnej z regulacją siły błysku. Do zadań ogólnych lampy z automatyką własną. Fotocela oczywiście również w pierwszym przypadku była atutem,dlatego pomiędzy zadaniami żonglowałem Yongnuo YN 460II i Unomatem BC36TD twin. Szczęście uśmiechnęło się do mnie na tablica.pl. Pan Bogdan z Mirostowic Dolnych miał do sprzedaży piękną lampke Sunpak PZ 5000 AF. Krótka lektura parametrów nakierowała mnie na ten model i po południu byłem już po "błyskotkę". Cena rewelacja w stosunku do takich modeli na allegro a sama lampa super turbo mega Już jestem po testach i muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem pracy układu pomiaru światła w lampie. Bez względu na ukierunkowanie palnika urządzenie naświetla bardzo powtarzalnie. Przy takich samych nastawach ekspozycji w body i lampie,zdjęcia są niedoświetlone o jakieś 0,7-1 EV ale z uwagi na lepsze wyciąganie cieni jak gaszenie świateł w matrycy mojej K-piątki,jestem przeszczęśliwy. I tak oto na gębie mojej zapanował uśmiech jak u dziecka które dostało samochodzik na baterie

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
Jak trafiłeś Sunpaka 5000 PZ w dobrej cienie to słusznie masz banana na twarzy ;). Zacna lampa, a Sunpak to była swego czasu znana firma.

Banan bananowi nie równy. Jak rozbiłem kiedyś Metza, też miałem banana.... tylko odwróconego. :-(

Skocz do: