alkos napisał/a:jorge.martinez napisał/a:Rollei?
Oj, nie daj Bosh.
Nowe Kentmere tez tragiczne (ziarno!!), z tego co znajomi probuja.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
jorge.martinez napisał/a:
Jaką masz alternatywę? Fuji, jak widać w tym wątku, zwija kolejne materiały. Co Ci zostaje? Rollei?
Chyba czas robić zapasy BW i slajdów. Bo klasycznych marek nie zastąpią w pełni żadne kundelki.
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
Zgadzam się. Ale jest niewygodny w użyciu. Podłoże jest bardzo frywolne.Paffcio napisał/a:Ostatnio (tzn. tej jesieni) fotki robiłem na Efke50 i muszę przyznać, że materiał miodzio
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
spirit napisał/a:Czy któraś z tych "kundlowych" firm produkuje coś chociaż trochę zbliżonego do Tmaxa 400, Portry, Acrosa albo Ektara?
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
Był kiedyś Legacy Pro, 100 i 400. Ale już ni maspirit napisał/a:Acrosa
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
Paffcio napisał/a:spirit napisał/a:Czy któraś z tych "kundlowych" firm produkuje coś chociaż trochę zbliżonego do Tmaxa 400, Portry, Acrosa albo Ektara?
ja tam z tmaxem nigdy się nie kochałem, w strone acrosa też już nie patrzę po tym, jak spróbowałem efke50 wymoczonego w rodinalu, ale de gustibus non disputandum est...
spirit napisał/a:Efke można poprawnie naświetlić na iso100
120 | 135 | APS-C
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
CytatTrza robic zapasy. Przyjdzie czas, ze na polypanie bedziemy wszyscy strzelac.
CytatJaką masz alternatywę? Fuji, jak widać w tym wątku, zwija kolejne materiały. Co Ci zostaje? Rollei?
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
jorge.martinez napisał/a:Tak na marginesie: Kodak rozstaje się z produkcją żelatyny
CytatKodak ratuje się przed bankructwem sprzedając kolejne oddziały. Kilka dni temu pojawiła się informacja o planach pozbycia się zakładu produkującego żelatynę, a to przecież jeden z ważnych elementów potrzebnych do produkcji materiałów światłoczułych.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
radekone napisał/a:200-250 negatywow, z 70 rolek slajdow
Pioter napisał/a:Jak Europa I Stany zarzucą produkcję, to będzie dostęp do materiału z dalekiego wschodu.
Pioter napisał/a:Kwestia jakości materiału czarno-białego Rollei, Foma, czy innych opisywanych powyżej to też nie problem wystarczy kupić większą ilość, przetestować kilka rolek i materiał robi się bardziej przewidywalny
120 | 135 | APS-C
jorge.martinez napisał/a:Ja regularnie przeprowadzam polowanie na przeterminowane slajdy małoobrazkowe. Dzięki czemu mam spory ich zapas w zamrażalce. Ale z filmami 120 nie jest już tak różowo.
Carpe diem! Z góry przepraszam za "kąśliwość" ;-p
:: moje ::
Chyba nie. Z neopanow ostal sie juz tylko Acros w 135, 120 i 4x5".SeizeThePicture napisał/a:Czy Neopan 1600 jest jeszcze produkowany?
pozdrawiam,
dzerrry
radekone napisał/a:Podejmuje meska decyzje: zuzyje to co mam i przerzucam sie na cyfre.
Czyli jeszcze jakies 200-250 negatywow, z 70 rolek slajdow i skrzynia papieru
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.