PiotreX  Dołączył: 20 Cze 2007
Dzięki wszystkim:-)
Jeszcze się rozejrzę, ale skoro tak mówicie, to razej SanDisc albo Goodram.

Szczerze, to nie mam zamiaru się patyczkować ze zmienianiem karty częściej niż baterii, więc raczej kupię 4GB.

Doczytałem sobie na dpreview i wychodzi na to że k100 zapisuje średnio 2MB/sek (10MB RAW w 5 sek) więc cokolwiek bym w tej chwili nie kupił, to karta będzie szybsza niż aparat(min 8MB/sek). Nie widać różnicy, więc po co przepłacać?;-)

Widzę, że teraz popularne są SDHC, ale firmware tą sprawę załatwia z tego co widzę, więc nie powinno być z nimi problemu:-)

Jeszcze raz dzięki.
Hej!

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Gwiazdor
Cytat
Pamiętajcie, że im większa pojemność karty tym dłużej trwa zapis przy tej samej prędkości.

Troche nie rozumiem Twojego wywodu bo po pierwsze co moze miec pojemnosc do predkosci zapisu a po drugie jesli piszesz "przy tej samej predkosci" to jak zapis moze trwac dluzej jesli predkosc zapisu nie ulega zmianie czegos nie rozumiem, oswiec mnie prosze

pozwolę sobie przypuszczenie wysunąć:
jak na karcie są zdjęcia, to aparat musi znaleźć najpierw wolne miejsce?

Dostrzegłem właśnie że 8MB/s to prędkość odczytu:D :lol:
Chyba się skuszę na Goodrama 4GB SDhc class 4. 120zł to dużo za to?

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
PiotreX
Tak to jest jak sam wkladasz gotowe zdjecia do rodzinnego albumu
zapis na karte lub dysk w kompie odbywa sie troche inaczej
nawet jak mam karte prawie cala zapchana to nie ma roznicy w predkosci zapisu

No to nie powinno być różnicy. Pewnie wina leżała po stronie karty 128Mb u Kolegi Gwiazdora. Osobiście też pierwsze słyszę, żeby pojemność wpływała na prędkość zapisu.

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
Widzisz a jednak.... Wszystko zależy od budowy kości, jaka szyna jakie bloki itd... Oczywiście ważny jest też czas propagacji sygnału w kościach... A słyszałeś może że lepiej formatować kartę niż kasować pojedyncze zdjęcia...?? A spróbuj coś zapisywać na kartę i jednocześnie odczytywać coś innego... Dopiero się możesz zdziwić, zwłaszcza w badziewnych kartach....

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
a czy ktos testowal szybkosc zapisu RAW-seria w Samim, ale w taki sposob, ze trzyma migawke, az zapelni sie bufor i po jakim czasie zrobi sie nastepne zdjecie (caly czas trzymajac migawke wcisnieta), oczywiscie przelaczamy na MF?
jak do tej pory sprawdzilem na 2G SanDisk Ultra II i troche sie dusil przy zapisie. w moim czytniku SD pozwala na 5M/s zapis i 9.5M/s odczyt (czytnik wbudowany w notke toshiby).
jak w takim tesciku zachowa sie aparat z 1G SanDiska Extrem III??
W przypadku ustawienia rozdzielczosci na 1.5M i jakosci na DOBRY mozna na tej karcie jedna seria zapchac cala karte :)

Grzegorz  Dołączył: 01 Sie 2006
Witam ponownie,
Czy moglby mi ktos powiedziec czy ma w K100D zapis na jakakolwiek karte szybszy niz 4 sek (w przypadku zapisu RAWa. Wszyskie odpowiedzi co do szybkosci byly poki co podawane wbrew temu o co prosilem do K10D.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Grzegorz napisał/a:
Witam ponownie,
Czy moglby mi ktos powiedziec czy ma w K100D zapis na jakakolwiek karte szybszy niz 4 sek (w przypadku zapisu RAWa. Wszyskie odpowiedzi co do szybkosci byly poki co podawane wbrew temu o co prosilem do K10D.

No nie, DS jbynajmniej Kadychą nie jest :(
Mało tego to starszy model od K100d

Wg dpreview K100d wyciąga 3,7 s/RAW z kartą SD EIII.
http://www.dpreview.com/r...100d/page10.asp

Grzegorz  Dołączył: 01 Sie 2006
Kfan napisał/a:

No tak starszy jest ale i jest modelem o stopien wyzej niz K100D. tak chcialem sie upewnic czy jest sens w przyszlosci zmieniac moje karty w celu przyspieszenia zapisu ale z tego co widze to dla 1 sekundy roznicy to raczej nie ma sensu. dzieki za linka

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Polar napisał/a:
Gwiazdor
Cytat
Pamiętajcie, że im większa pojemność karty tym dłużej trwa zapis przy tej samej prędkości.

Troche nie rozumiem Twojego wywodu bo po pierwsze co moze miec pojemnosc do predkosci zapisu a po drugie jesli piszesz "przy tej samej predkosci" to jak zapis moze trwac dluzej jesli predkosc zapisu nie ulega zmianie czegos nie rozumiem, oswiec mnie prosze
Nie oświece cie, bo sam nie do końca wiem dlaczego tak jest, ale podałem doświadczenie praktyczne - być może ma to związek z większą iloscią komórek pamięci do zaadresowania.
"Przy tej samej prędkości" - chodzi mi o deklarowaną prędkość zapisu przez producenta.

tomszaf  Dołączył: 02 Mar 2007
Witam :-D
Ja w swoim K100 z SanDiskiem Ultra II 2 GB uzyskuję czas zapisu RAW 3,5 sek z wyłączoną funkcją natychmiastowego podglądu oraz 4,50 sek po włączeniu natychmiastowego podglądu.
Mam natomiast problem ze zgraniem zdjęć z karty poprzez aparat bo zgrywanie zwiesza się co parędziesiąt MB. Zgrywanie z czytnika kart działa bezproblemowo. Spotkał ktoś z Was taki problem?

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Grzegorz napisał/a:
Kfan napisał/a:

No tak starszy jest ale i jest modelem o stopien wyzej niz K100D. tak chcialem sie upewnic czy jest sens w przyszlosci zmieniac moje karty w celu przyspieszenia zapisu ale z tego co widze to dla 1 sekundy roznicy to raczej nie ma sensu. dzieki za linka

Spróbuj serię w RAW albo bracketing i zmierz ile czasu bedzie trwał zapis pełnej serii.
Oczywiście nie ma to sensu kiedy foci się kwiatki i landszafty.

Odnośnie pojemności i prędkości zapisu to chyba czasem są różnice - wiem że Fuji dla kart xD np dla modelu S7000 ostrzega o nieco wolniejszym zapisie dla karty 1GB niż na 512 MB.
W najnowszych konstrukcjach nie powinno być chyba różnic.

i jeszcze tak odnośnie serii w jpg w DSie - wg producenta max to 8 klatek a umnie kłapie do wyczerpania karty albo aklumulatorów - oby więcej takich niezgodności :))

jinxx  Dołączył: 30 Kwi 2007
Ja używam kart SanDisk Extreme III - 1 i 2 GB. Wcześniej kupiłem sobie Pretec Cheetah x133 (czy jak to się pisze) i szybko ją sprzedałem. Strasznie zamulała i nie dało rady z moim body zrobić w serii jgp całej karty, bo po chwili blokował się aparat aby zapisać na kartę. Ten trik wychodzi mi tylko z SanDisk Extreme III - ale zaznaczam, nie próbowałem innych kart.

SD Extreme III 2GB kupisz na allegro już za ok. 126 zł, czy warto za tą pojemność oszczędzać 40 zł (w stosunku do tańszych kart) kosztem szybkości - nie wydaje mi się, ale to też kwestia body jakiego się używa. Ja uważam, że warto kupić szybką kartę. Chociażby dlatego, że body można z czasem zmienić i karta pozostanie bez wymiany na szybszą.

Do zrzucania używam albo kabla albo czytnika 'SanDisk Extreme USB 2.0 Reader'. Czytnik kupiłem na allegro za 83 zł + wysyłka i jest naprawdę szybki. Pewnie dlatego, że jest projektowany pod karty z serii Extreme (technologia ESP).

PS. w Chip Foto-Video-Digital był kiedyś test kart. Podobnie do SanDisk Extreme III (a nawet ciutkę lepiej) wyszedł Lexar Professional x133.

a ktos porownywal LEXAR 1GB Professional z SanDisk 1GB Extreme III ?

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
argawen napisał/a:
Goodrama
Polecam jest naprawdę szyki i SUPER!!! 2 GB!!

jinxx  Dołączył: 30 Kwi 2007
A propos kart pamięci, jakby ktoś chciał poczytać testy.
Przejrzałem wszystkie numery CHIP Foto-Video-Digital i znalazłem cóś takiego:
1. Nr 9/2004 (Karciany zawrót głowy, s. 78),
2. Nr 3/2005 (Gigabajtowy poker, s. 58),
3. Nr 1/2006 (Flashowe rozgrywki, s. 66),
4. Nr 8/2006 (Czytanie z kart, s. 71) - test czytników kart pamięci.

Wśród kart SD we wszystkich testach króluje SanDisk Extreme III.
Nie polecają tanich kart pamięci, takich jak Goodram, ImRo. Dlaczego? Bo różne wyprodukowane partie mają różne parametry, różnica może sięgać 5MB/s - a to już dużo. Różnice wychodzą nawet przy sandiskach, ale są niewielkie i mieszczą się w granicach błędu.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
nie wiem jaki poziom ma "CHIP Foto-Video-Digital ", ale jezeli by to byly np testy pamieci do pc przez CHIP to bym bral to z przymrozeniem oka. O ile wogole bym to czytal :)

Btw po co komu taka karta do K100D btw te karty (o ktorych nowisz) sa dobre bynajmniej w opisach niezle wypadaja na razie nie mialem okazjie testowac ich w ekstremalnych warunkach, moze wtedy pokazuja na co je stac.

Nie raz zawiodlem sie na sandiskach ( mowa o tej serii Extreme III.), choc slow "zawiodlem" to raczej pol zartem pol serio jakos nie mam zaufania do tej firmy :) ( renome buduje sie przez lat a na poczatku slaba byla to firma ).

sklamalbym jakbym powiedzial ze jakas karta mnie nie zawiodla. nie bylo takiej na przestrzeni lat. Takie to ryzyko. Wiec jakbym mial sie tym przejmowac to bym chyba zwariowal :mrgreen:
Za ta cene wole kupic 2badx 3x goodramy.
Co innego to to ze watpie aby ktos z was mial 1-2 karty ( poza nielicznymi przypadkami ) bo wole mix np 10 kart nie wazne jakiej firmy czy to sandisk czy kingston czy goodram. Moze zrobimy tutaj ankiete popularnosci danej karty :) Bo wiekszosc z was nie zauwazy roznicy podczas uzywania w aparacie tych kart, a juz na 100% podczas uzywania w k100d. I na podstawie tej ankiety osoby zadajace takie pytania beda wiedzialy co wybrac a "starzy" forumowicze odetchna z ulga ;) i wypija po :-B

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
Co innego to to ze watpie aby ktos z was mial 1-2 karty
mam 4 sztuki
vertiico napisał/a:
Moze zrobimy tutaj ankiete popularnosci danej karty :)
Sandisk Ultra II - 1GB, 2GB, Goodram x100 - 2 GB, Pentagram HiSpeed Pro 1 GB( moja pierwsza karta). Wszystkie chodzą bez problemu. Najszybsza to Goodram, najwolniejsza Pentagram.

a ja mam 2 :)
SanDisk 512M Ultra II
SanDisk 2G Ultra II
i sobie je chwale...
i zastanawiam sie nad SanDiskiem 2G Extreme III lub Lexarem 2G 133x Professional
a taki tescik znalazlem (troche juz zmurszaly):
http://www.dpreview.com/n...ar133xcards.asp

Skocz do: