JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Pierwszy był Zoommar Voigtlandera, pewnie ten Rubin to jego kopia. :mrgreen:

O, :mrgreen: trafiłem na taką stronkę.
http://www.zenitcamera.co...es/rubin-1.html

A tu przeróbka z M39 na M42
http://www.zenitcamera.co...tr-M39-M42.html

trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
Dada napisał/a:
Od dawna w radzieckich obiektywach numer określał datę produkcji. Pierwsze dwie cyfry -rok, drugie dwie -miesiąc, pozostałe cyfry numer kolejny. Wyjątkiem są niektóre obiektywy produkowane w bardzo małych ilościach, gdzie w numerze jest zakodowany jedynie rok (bez miesiąca) i numer kolejny. Ja np. mam takiego Jupitera 3 - 50/1,5 o nr. 69 xxxx, a Jupiter 8M -50/2 ma już klasyczny układ 70 03 xxx.

Wiecej zdjec moich ruskich obiektywow nie potrafie teraz znalezc. To co napisal Dada jest czesciowo potwierdzone tutaj natomiast wersji jak to bylo naprawde z seryjnymi numerami obiektywow i body nie wiadomo, jedyne co wiadomo to fakt, ze bylo ich wiele a jeszcze w dodatku Rosjanie sami robili balagan uzywajac numerow seryjnych na dowod olbrzymiej ilosci wyprodukowanego sprzetu. Podobnie bylo zreszta z twierdzeniem, ze Rosjanie montowali obiektywy z zagrabionych w zakladach Zeiss'a czesci. Chcialbym zobaczyc chociaz jeden obiektyw identyczny lub prawie identyczny z czesciami z Jeny lub Oberkochen, nawet nie wiem dokladnie czy do Oberkochen dotarli. Jedyne co mogli uzywac to soczewki, widzialem kilka starszych Biotar'ow z niebieskawymi powlokami przednich soczewek.

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
W końcu lat 40 buchnęli całą linię produkcyjną Contaxa dalmierzowego na Ukrainę, pewnie z niemiecką załogą i zapasami.
O właśnie - na tej stronie co podałeś pisze o tym.
Te od 0xxx to pewnie najlepsze wybrane - specjalna seria, popatrzyłem na wszystkie 17 jakie mam ruski, ani jeden z 0 na poczatku, wszystkie z numerem roku

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Ja się zastanawiałem tylko i szperałem w internetach - niska dystorsja, sporawa winieta. Na analogu super ostre, na cyfrze jest sensowne tylko z leicą mono - daje straszne przebarwienia na brzegach w innych aparatach.
Można to korygować, ale każde zdjęcie przepuszczać przez ps'a/program to jak dla mnie lekki masochizm. Dodatkowo na sony A7/r/s/ rozbełtana ostrość na brzegach (gruby filtr na matrycy).
Za to nowa wersja wchodząca do sprzedaży (III na bagnecie M) jest zrobiona pod cyfranki. 2 x dłuższa i tylko winietuje (ale mniej).

Sam mam vojtkowe 21mm f4 na m39, szkło fajne, ale pod słońce nie jest idealne, że tak pod Ciebię napiszę :-P Ze słońcem w 1/4 kadru jest kilka oczek flary. Raz mi się zdarzyło prawie całe białe zdjęcie jak flarę złapał z poza kadru, ale to mogła być wina filtra.

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
espresso napisał/a:
Ktoś to podpinał z przejściówką pod analoga lub cyfrę?

http://allegro.pl/voigtla...5162265924.html
A to już bez przejściówki sie nie da :?: :-P

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
m39 są dwa rodzaje - pewnie kojarzysz ruskie "m39" dla lustrzanek, a jest jeszcze "pierwotniejsze" m39 = LTM (leica thread mount) dla dalmierzy, wszystkie szkła Lejki, Cosiny z m39 to ten drugi rodzaj. Nie da rady tego sensownie do lustrzanki podpiąć, będzie supermacro.

Ale jest wyjście - jakaś stara zorka po taniości, ew. Bessa L (najtaniej, czasami do wyrwania za 300-400zł), Bessa R (poniżej 1k PLN), z przejściówką LTM-> Leica M wszelakie dalmierze z tym bagnetem.

Ja używam vojtka z Zeissem Ikonem, ew. Bessą R2A ;-)

strazak22  Dołączył: 02 Kwi 2011
Ta bessa L jest na standardowy m39? bo przeszukując ebay'a sprzedający piszą tak przy mocowaniu "39mm Leica Screw Mount" i teraz nie wiem czy zastanawiając się nad kupnem podłącze do niego kilka szkieł na m39 które mam?

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
strazak22 napisał/a:
kilka szkieł na m39 które mam?

Dwa posty wyżej kolega triger pisał o tym - są dwa mocowania M39

- mocowanie do lustrzanek (pierwsze Zenity)
- mocowanie do dalmierzy (zwane właśnie Leica Screw Mount/Leica Thread Mount) - korzystała z niego Leica, ale i radzieckie Zorki i Fedy :-)

strazak22  Dołączył: 02 Kwi 2011
Teraz dopiero doczytałem, dzięki :)

Skocz do: